default-image

Άμεσα η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας

Ελλάδα
Άμεσα η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιμάκιο ειδικών τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού όσο και από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μεταβαίνει σήμερα Τρίτη στο ιστορικό μνημείο του γεφυριού της Πλάκας που τραυματίστηκε από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Πολιτισμού έχει ζητήσει από κλιμάκια που βρίσκονται στην περιοχή και τις αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων, πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί και πιθανές ζημιές ή προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Αυτό δεν αφορά μόνο στα γεφύρια της περιοχής, αλλά κάθε αρχαιολογικό χώρο και μνημείο της περιοχής.

Πως έγινε γνωστό ήδη από το βράδυ της Κυριακής τη μελέτη ανακατασκευής ανέλαβε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ χθες ο Νίκος Λούλης της γνωστής εταιρείας Μύλοι Λούλη Α.Ε, ανακοίνωσε πως η εταιρεία προτίθεται να κάνει δωρεά το ποσό που απαιτείται για τα έργα αποκατάστασης. Ο ίδιος επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου εκφράζοντας την σχετική πρόθεση της οικογένειας Λούλη που στο παρελθόν είχε χρηματοδοτήσει άλλες δύο φορές την κατασκευή του γεφυριού.

Η αποστολή του μεικτού κλιμακίου αποφασίστηκε σήμερα το πρωί σε συνάντηση που είχε σήμερα στις 9 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης με τον  δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων  Γιάννη Σεντελέ, τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Περικλή Βασιλάκη, τον προεδρεύοντα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Σωτήρη Κολιούση, τον πρόεδρο Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών Χρήστο Λαναρά και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για να υπάρξει όσο το δυνατόν ταχύτερη και πλήρης αποκατάσταση του γεφυριού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη στη συνέχεια, το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει με την αρωγή των τοπικών φορέων και του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων, που θα έχει την ευθύνη συντονισμού σε τοπικό επίπεδο, να φέρει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή εις πέρας το έργο αναστήλωσης του μνημείου. Παράλληλα αύριο, Τετάρτη 4/2, κλιμάκιο ειδικών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το υπουργείο Πολιτισμού θα επισκεφθεί την περιοχή για επιτόπια καταγραφή και αυτοψία. Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή η αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού ήταν άμεση καθώς κλιμάκιο τεχνικών της οικείας εφορίας αρχαιοτήτων βρέθηκε στο σημείο.

«Το γεφύρι της Πλάκας είναι ένα εμβληματικό μνημείο μεγάλου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, χαρακτηριστικό δείγμα του ηπειρωτικού και νεοελληνικού πολιτισμού», τόνισε ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης. Επεσήμανε δε ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε το μνημείο να αποκατασταθεί πλήρως στην προτέρα μορφή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News