default-image

Θερμές συναντήσεις, χωρίς συμφωνία

Ελλάδα
Θερμές συναντήσεις, χωρίς συμφωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε θερμό κλίμα, αλλά δίχως να υπάρχει ακόμη ορατή στον ορίζοντα η συμφωνία, έγιναν οι σημερινές συναντήσεις στις Βρυξέλλες του Αλέξη Τσίπρα.

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας, για να προκύψει αμοιβαία επωφελής συμφωνία, βρίσκονται Ελλάδα και Ε.Ε., όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να βρούμε τρόπους συμβιβασμού», δήλωσε ο Μ. Σουλτς - «η ιστορία της Ε.Ε. είναι μια ιστορία διαφωνιών, αλλά στο τέλος έρχεται ο συμβιβασμός», είπε ο Αλ. Τσίπρας, που πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας μάχεται όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωπαϊκή συνεργασία.

«Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος μετά τη σημερινή συνάντηση, υπάρχει αμοιβαία κατανόηση», σημείωσε ο κ. Σουλτς.

Συμπλήρωσε πως ο κ. Τσίπρας μάχεται για τη δική του χώρα με σωστό τρόπο, στη βάση του προγράμματός του.

«Συμφωνήσαμε ότι οι απλοί πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό και τώρα είναι καιρό οι κατέχοντες, όποιοι έβγαλαν τα χρήματά τους από τη χώρα, να συνεισφέρουν στη λύση του προβλήματος. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βασίζεται 100% στη βοήθεια του Ευρωκοινοβουλίου γι' αυτό», είπε ο κ. Σουλτς.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας Τσίπρας δήλωσε εξαιρετικά αισιόδοξος για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, αν και τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

«Η ιστορία της Ε.Ε. είναι ιστορία διαφωνιών, αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών και κοινών θέσεων. Έχουμε τη θέληση να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και να βρούμε μία κοινή συμφωνία, μια συμβιβαστική λύση για το κοινό μας μέλλον», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε για τη λύση, διορθώνοντάς το κι όχι διαλύοντάς το», είπε.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε μια βιώσιμη, κοινά αποδεκτή λύση. Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, δεν έχουμε επιτύχει ακόμη συμφωνία, αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση» κατέληξε.

Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στο Παρίσι για συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 15:30. Μετά τη συνάντηση θα κάνουν κοινές δηλώσεις, αλλά δε θα δεχτούν ερωτήσεις.

Βαρουφάκης-Ντράγκι

Εξάλλου την πρώτη του επαφή με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στη Φρανκφούρτη.

Ο Έλληνας υπουργός πέρασε το κατώφλι της ΕΚΤ για το κρίσιμο τετ α τετ του με τον επικεφαλής της τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. «Το πρόγραμμα διάσωσης ήταν αυτό που τροφοδότησε την κρίση στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, μετά την «εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη.

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι δε γίνεται να συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει και σύμφωνα με το Reuters παρουσίασε στον Μάριο Ντράγκι το μήνυμα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα παραδοσιακά εργαλεία («cannot be business as usual»).

«Η Ελλάδα παρουσίασε το μήνυμά της», είπε ο κ. Βαρουφάκης αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Ντράγκι. Επιπλέον στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το σχέδιο της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Guardian αναφέρει πως ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε στον κ. Ντράγκι πως το πρόγραμμα διάσωσης οδηγεί τη χώρα σε αποπληθωριστική κρίση.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των κ. Βαρουφάκη-Ντράγκι βρέθηκε το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Ήδη, ο κ. Βαρουφάκης έχει ζητήσει από την Κομισιόν να αυξηθεί το όριο των εντόκων γραμματίων που εκδίδει η Ελλάδα στα 25 δισ. από 15 δισ. που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα, σήμερα το βράδυ συνεδριάζει η ΕΚΤ για να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα ανανέωσης του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA), μέσω του οποίου οι ελληνικές τράπεζες αντλούν ρευστότητα από την ΤτΕ και καλύπτουν τις ανάγκες τους. Το πρόγραμμα ELA έχει ισχύ δύο εβδομάδων και σήμερα θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα παραταθεί για ακόμα δύο εβδομάδες ή όχι. Στο πλαίσιο αυτό, οι κ. Βαρουφάκης και Ντράγκι συζήτησαν και για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News