default-image

Βαρουφάκης στο BBC: "Δεν είπα ότι δε μιλάμε με τρόικα"

Ελλάδα
Βαρουφάκης στο BBC: "Δεν είπα ότι δε μιλάμε με τρόικα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χαθήκατε στη μετάφραση», δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. «Θέλουμε συζήτηση με Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ αλλά όχι με την ομάδα παρακολούθησης του μνημονίου», επισήμανε. «Δεν απορρίπτουμε τους θεσμούς, αλλά τους αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα που επιχειρούν να διασφαλίσουν την εφαρμογή ενός προγράμματος μη υλοποιήσιμου», είπε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι αυτό που ζητά η νέα κυβέρνηση είναι περιθώριο «μερικών εβδομάδων» για την παρουσίαση «λογικών προτάσεων» με στόχο τη μείωση του κόστους της κρίσης.

Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο τσάρος της ελληνικής Οικονομίας δήλωσε πως «δεν είναι θέμα τελεσιγράφων ή ποιος θα κάνει πίσω πρώτος», συμπληρώνοντας πως «αυτό που έχουμε στην ευρωζώνη είναι μια κρίση από την οποία οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι αντιευρωπαϊστες, όπως εδώ στην Ελλάδα οι φασίστες».

Όπως πρόσθεσε, «αυτό που ζητάμε είναι χρονικό περιθώριο λίγων εβδομάδων για να συγκροτήσουμε λογικές προτάσεις ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος της κρίσης για το μέσο πολίτη, το μέσο Ευρωπαίο φορολογούμενο, όχι μόνο για τους Έλληνες».

Όταν ρωτήθηκε πώς θα γίνει αυτό, δεδομένης της εκροής καταθέσεων και της μείωσης των τιμών των μετοχών, σημείωσε ότι πρόκειται για σύμπτωμα αλλά όχι για την αρρώστια. «Πρόκειται για το σύμπτωμα μιας αρρώστιας που συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια. Η αρρώστια που αντιμετωπίζουμε εδώ στην Ελλάδα είναι ότι το πρόβλημα της χρεοκοπίας για πέντε χρόνια αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα ρευστότητας», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με τους δανειστές, αλλά, όπως είπε, δε θα αποδεχτεί «ένα μη υλοποιήσιμο πρόγραμμα που δεν έχει επιφέρει μέχρι στιγμής απτά αποτελέσματα».

Όταν η δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου τού επισήμανε τις δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, περί μη συνεργασίας με τη «σαθρή» τρόικα, ο Γ. Βαρουφάκης, υποστήριξε ότι παρακολούθησε την ανταπόκριση του BBC από την Αθήνα και μάλιστα τη χαρακτήρισε «ανακριβή», προσθέτοντας: «Χαθήκατε στη μετάφραση. Μάλλον έπρεπε να είχα κάνει τις δηλώσεις μου στα Αγγλικά».

Στη συνέχεια, όπως σημειώνει το vima.gr, εξήγησε ότι το σκεπτικό είναι ότι η τρόικα έχει δυο επίπεδα, ένα θεσμικό και ένα δεύτερο, αυτό των εκπροσώπων της. Αυτό που απορρίπτει η νέα κυβέρνηση δεν είναι οι θεσμοί, αλλά «οι εκπρόσωποι της τρόικας που προσπαθούν να διασφαλίσουν την εφαρμογή ενός μη υλοποιήσιμου προγράμματος», ενώ υπογράμμισε ότι «το θέμα δεν είναι ποια πλευρά θα υποχωρήσει πρώτη».

«Δεν απορρίπτουμε τις μεταρρυθμίσεις, αντιθέτως θέλουμε να τις εμβαθύνουμε», συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις εξέφρασε την «πλήρη στήριξή του» για την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά (Cosco) αλλά κατέκρινε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στο σύνολό του, διότι, όπως τόνισε, «πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους ξεπωλούνται για ψίχουλα και ακόμη και αυτά τα ψίχουλα πετιούνται στη μαύρη τρύπα ενός μη βιώσιμου χρέους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News