Ελλάδα

Ν.Κοτζιάς: εργαζόμαστε για ειρήνη και σταθερότητα

Η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως για την αποφυγή ρήξης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, ανέφερε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προσερχόμενος το μεσημέρι της Πέμπτης στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα συζητήσει το θέμα της αυστηροποίησης των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας για τη στάση της στην Ουκρανία.

Ο κ. Κοτζιάς ακολούθως συναντήθηκε με τον ουκρανό ομόλογό του Π.Κλίμκιν. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΕΞ, έγινε μια «εποικοδομητική συνάντηση» στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου.

Ο κ. Κοτζιάς, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ανησυχία του για την αστάθεια στην Ανατολική Ουκρανία και, ιδίως, στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιούν ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής.

Ο κ. Κλίμκιν απηύθυνε στον κ. Κοτζιά πρόσκληση να επισκεφθεί το Κίεβο το συντομότερο δυνατόν.

Η σημερινή δήλωση του κ. Κοτζιά έρχεται σε συνέχεια της διαμαρτυρίας της Αθήνας για την ανακοίνωση της ΕΕ περί αυστηροποίησης των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, η οποία δεν έγινε με την προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης με όλα τα κράτη-μέλη.

Η διαμαρτυρία της Αθήνας, δια στόματος του κ. Κοτζιά, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε: «Δεν μπορείς ως πρώτο σου επίσημο βήμα να διασπάς την κοινή θέση, ενώ από την άλλη ζητά αλληλεγγύη από την Ευρώπη».

Είπε ακόμη πως οι μονομερείς προσεγγίσεις δεν εξυπηρετούν κανέναν και πρόσθεσε ότι αυτό το μήνυμα θα διαβιβάσει και στον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συναντάται σήμερα, Πέμπτη.

Η ΕΕ από την πλευρά της ανέφερε πως «διαβουλευθήκαμε με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας» και «εξ όσων αντιληφθήκαμε, υπήρχε συμφωνία από όλους όσον αφορά την ανακοίνωση αυτή το απόγευμα της Δευτέρας».

Στη διαμάχη μπήκε και η Μόσχα λέγοντας πως η Αθήνα παραδίδει μαθήματα δημοκρατίας.

Σχόλια