Ελλάδα

Βολές Σουλτς κατά Τσίπρα για το θέμα της Ρωσίας

Μια "βόμβα" έριξε ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, λίγες ώρες πριν έρθει στην Ελλάδα για τη συνάντησή του με τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οχι για τα οικονομικά ζητήματα, αλλά για την... εξωτερική πολιτική: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξαπέλυσε βολές κατά της χώρας μας και εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διαφοροποιηθεί από την ανακοίνωση της ΕΕ για τη Ρωσία.

«Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό, κατά την άποψή μου, μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στη διαφοροποίηση της κυβέρνησης από την ανακοίνωση της ΕΕ για τη Ρωσία.

«Θέλω να το πω ανοιχτά: είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ για τη Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα μποϊκοτάρει στο Συμβούλιο τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και αυτό θα κάνω αύριο και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και δύο μέρες, πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη "στις ράγες" και ακόμη ψάχνεται. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την ΕΕ. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τον κ. Τσίπρα για να μποϊκοτάρει τις κυρώσεις. «Αυτό το θέμα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο. Οι Έλληνες έχουν εντελώς διαφορετικές έννοιες. Έννοιες για την καθημερινότητά τους, έννοιες για την παιδεία των παιδιών τους, για θέσεις εργασίας για τους νέους -υπάρχουν περιοχές όπου το 50% των νέων είναι άνεργοι- έχουν έννοιες για το εισόδημά τους, για τις συντάξεις τους. Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία θα έπρεπε να συζητήσουμε μαζί του», τόνισε και χαρακτήρισε τη συζήτηση για το κούρεμα χρέους «τελείως περιττή» και «στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πολύ πρόωρη». «Πολύ σημαντικότερο είναι το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερη οικονομική ανάπτυξη και για να αποκτήσουν εργασία οι νέοι. Γι' αυτά θέλω να συζητήσω αύριο μαζί του. Δεν έχω καμία όρεξη να μπω σε ιδεολογική αντιπαράθεση με μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μόλις δύο ημέρες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρεαλιστικές λύσεις. Αυτό θα του προτείνω», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο κ. Σουλτς δήλωσε: «Πρέπει να πω ότι δεν εξεπλάγην απλώς, αλλά σοκαρίστηκα. Ο συνασπισμός ο οποίος σχηματίζεται στην Αθήνα θα ήταν σαν να συνασπιζόταν στη Γερμανία η Αριστερά (Die Linke) με την "Εναλλακτική για τη Γερμανία"(AfD). Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα. Αν κοιτάξω προσεκτικά, πιστεύω ότι ο κοινός παρονομαστής των δύο κομμάτων, τα οποία κανονικά είναι ιδεολογικοί εχθροί, είναι η απόρριψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έχω την εντύπωση ότι αυτό θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σίγουρα σε εντάσεις εσωπολιτικά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Σίγουρα όμως δεν αποτελεί αποκλιμάκωση στις σχέσεις με τους εταίρους και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Υπενθυμίζεται πως κάποιες ώρες νωρίτερα ο κ. Σουλτς, μέσω Twitter, μίλησε για την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, παραπέμποντας, ωστόσο, σε ένα άρθρο του στο Linkedin με τίτλο «No Greek drama and no Greek drachma» («Οχι ελληνικό δράμα και όχι ελληνική δραχμή»). Σε αυτό το κείμενο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναλύει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις ευθύνες του και να ηγηθεί της χώρας, προειδοποιώντας πως ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος. Το... ζουμί, πάντως, του κειμένου του Μάρτιν Σουλτς είναι στο τέλος, όπου επισημαίνει την ανάγκη να μείνει η χώρα στην πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλιώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πρόβλημα.

Σχόλια