Ελλάδα

Εξετάσεις στην Κρήτη για χαρισματικά-ταλαντούχα παιδιά

Έως την 1η Φεβρουαρίου 2015 οι μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα νέα προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά/CTY Greece του Κολεγίου "Ανατόλια" μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στις εξετάσεις επιλογής οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Ηράκλειο και τα Χανιά στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2015.

Το Κέντρο για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά του Κολεγίου "Ανατόλια"/CTY Greece λειτουργεί σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το CTY Greece ξεκίνησε την άνοιξη του 2014 απευθυνόμενο σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από ολόκληρη την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Κέντρο για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά το οποίο προσφέρει εξωσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας.

Νέα προγράμματα

Από τη νέα χρονιά το Κέντρο για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά προσφέρει τα εξής προγράμματα:

• Διαδικτυακά (online) μαθήματα διάρκειας τριών μηνών τα οποία αφορούν στην εκμάθηση προγραμματισμού στη γλώσσα Scratch που έχει σχεδιαστεί από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ ειδικά για παιδιά. Τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές από Β' έως ΣΤ' Δημοτικού, ενώ θα προστεθεί και ένας κύκλος online μαθημάτων στη γλώσσα Scratch για παιδιά Γυμνασίου.

• Διαδικτυακά (online) μαθήματα για web development και τα οποία απευθύνονται σε μαθητές από ΣΤ' Δημοτικού έως Α' Λυκείου.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς θα ανακοινωθούν νέα online μαθήματα για το επόμενο σχολικό έτος.

• Προγράμματα μίας ή δύο ημερών. Φέτος θα ξεκινήσουν προγράμματα μίας ή δύο ημερών σε διάφορα μαθήματα που προσφέρει το CTY Greece καθώς και Ρομποτική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, που συγχρηματοδοτούνται από το EUCog, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τις Νοητικές Επιστήμες, τη Ρομποτική και τη Διαδραστικότητα (European Network for Cognitive Systems, Robotics and Interaction). Στο Δίκτυο συμμετέχουν 900 επιστήμονες και ακαδημαϊκοί ερευνητές από όλο τον κόσμο, και συντονίζεται από το Κολέγιο "Ανατόλια"/ACT. Τα προγράμματα θα διεξαχθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

• Θερινό Πρόγραμμα για μαθητές Ε' και ΣΤ' Δημοτικού χωρίς διαμονή. Μαθητές των συγκεκριμένων τάξεων θα μπορούν να παρακολουθήσουν καλοκαιρινό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα: Επιστήμη & Μηχανολογία (Θετικές επιστήμες), Αισθήσεις & Αντίληψη (Βιολογία), Επαγωγική και Απαγωγική Λογική (Μαθηματικά) και Λογοτεχνία.   

• Θερινό Πρόγραμμα για παιδιά Γυμνασίου μέχρι και Α' Λυκείου με διαμονή στο Κολέγιο "Ανατόλια". Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Κέντρου διάρκειας τριών εβδομάδων που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου "Ανατόλια" και οι μαθητές που το παρακολουθούν φιλοξενούνται στο Οικοτροφείο του Κολεγίου. Οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα 5 προσφερόμενα μαθήματα: Κρυπτολογία, Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, Πιθανότητες και Θεωρία Παιγνίων, Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, Χημεία στην Κοινωνία, και Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η επίσημη γλώσσα του θερινού προγράμματος είναι τα Αγγλικά.

Εξετάσεις στην Κρήτη

Οι μαθητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα θα αξιολογηθούν με βάση τα τεστ ακαδημαϊκών δεξιοτήτων SCAT ή/και STB που σχεδιάστηκαν από το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins. Το τεστ αξιολόγησης SCAT περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά, ανάλογα με την ηλικία των υποψηφίων και επιτρέπει την εγγραφή σε μαθήματα τόσο θετικών όσο και ανθρωπιστικών επιστημών. Το τεστ STB εξετάζει τη χωρική αντίληψη του μαθητή και επιτρέπει στους επιτυχόντες την εγγραφή αποκλειστικά σε μαθήματα θετικών επιστημών.

Για τα τεστ δε χρειάζεται προετοιμασία. Για περισσότερες πληροφορίες για τα τεστ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του κέντρου στο: http://www.cty-greece.gr/el/enroll

Οι εξετάσεις στην Κρήτη θα διεξαχθούν στις θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2015 στο Ηράκλειο και τα Χανιά ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως την 1η Φεβρουαρίου 2015 στην ιστοσελίδα του Κέντρου www.cty-greece.gr

Για περισσότερες πληροφορίες: 2310 398 253 και 2310 332 625 (www.cty-greece.gr, cty@anatolia.edu.gr).

Σχόλια