Ελλάδα

Με καλό μάτι βλέπουν τους "πρωτάρηδες" στη Βουλή οι πολίτες

Μάχη για το σταυρό μέχρι τελικής πτώσεως έδωσαν οι νέοι κόντρα στους παλιούς βουλευτές στις μεγάλες περιφέρειες. Όμως η λαϊκή γνώμη έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αφήνοντας έτσι εκτός Βουλή σε αυτές τις εκλογές αρκετά ηχηρά ονόματα με βαριά ιστορία και εμπειρία. Άτομα που έγραψαν ιστορία στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας και άφησαν πίσω τους σημαντικό έργο.

Έτσι, πολλά πολιτικά "τζάκια" πλέον δε βρίσκονται στο προσκήνιο, με τις εκλογές τις 25ης Ιανουαρίου να θέλουν παλιούς να φεύγουν και νέους να τους διαδέχονται, μπαίνοντας για πρώτη φορά στη Βουλή και κάνοντας παρθενική εμφάνιση στην πολιτική γενικότερα.

Την αλλαγή αυτή στην πλειονότητά τους οι Ηρακλειώτες τη βλέπουν με "καλό μάτι", σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν σε σχετικό ερώτημά μας. Και αυτό διότι, όπως λένε, ήταν πια καιρός να μπουν στο πολιτικό στίβο νέα και ζωντανά πρόσωπα. Με φρέσκες ιδέες, δυναμισμό και όρεξη για δουλειά. Πρόσωπα που ίσως καταφέρουν να αφήσουν στην άκρη νοοτροπίες και συμπεριφορές που έβλαψαν τη διακυβέρνηση και το μέλλον της χώρας, και θα χαράξουν νέα γραμμή.

Ωστόσο, όπως τονίζουν, θα λείψουν οι γνώσεις και η εμπειρία των παλιότερων, την οποία όμως και εκείνοι απέκτησαν με τον καιρό, όταν ξεκινούσαν τη σταδιοδρομία τους ως πολιτικοί, κάτι που θα δούμε να συμβαίνει, όπως επισημαίνουν, και με τους νέους που, κατά τους πολίτες, αξίζουν μια ευκαιρία. Στο ερώτημα τώρα κατά πόσο τους εμπιστεύονται απάντησαν ότι η εμπιστοσύνη θα κερδηθεί μέσα από τα πεπραγμένα τους, επισημαίνοντας παράλληλα πως και με τους παλιούς η σχέση χτίστηκε με τον καιρό, αφού με το έργο τους απέδειξαν τι άξιζαν ή όχι.

Εκτός Βουλής μένουν πρώην υπουργοί και βουλευτές, αλλά και προβεβλημένα στελέχη κομμάτων, όπως η κ. Μαρία Διακάκη από το ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Μάξιμος Σενετάκης από τη Ν.Δ. στο Ηράκλειο. Παράλληλα, οι κ. Μανούσος Βολουδάκης και Κυριάκος Βιρβιδάκης από τα Χανιά δεν εκλέγονται. Επίσης, μπροστά στη Ν.Δ. ήταν ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αλλά τελικά το κόμμα δε βγάζει βουλευτή στην περιφέρεια Χανίων.

«Χρειάζονται φρέσκα πρόσωπα»

Έτσι, οι Ηρακλειώτες, απαντώντας στο ερώτημα που τους θέσαμε «τι θα κάνουμε τώρα χωρίς τους βουλευτές που είχαμε συνηθίσει; Έχετε εμπιστοσύνη στα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στη Βουλή;», είπαν: «Είναι καιρός για αλλαγές. Και μέσα σε αυτές ήταν το να φύγουν οι παλιοί και να έρθουν οι νέοι. Το είδαμε να συμβαίνει στους χώρους εργασίας τα τελευταία χρόνια. Γιατί όχι λοιπόν να μη συμβεί και στην πολιτική;», είπε ο κ. Γιάννης Λυριτζάκης.

«Σίγουρα θα λείψουν η πείρα και η εμπειρία των παλιών. Όμως, και οι νέοι έχουν δυνατότητες που μένει να τις αποδείξουν. Αν όμως δεν τους δοθεί το βήμα, πώς θα το κάνουν αυτό;», τόνισε ο κ. Μάρκος Τσαφαντάκης.

«Νομίζω πως ό,τι είχαν να δώσουν και ό,τι είχαν να κάνουν οι παλιοί το έκαναν. Καιρός να μπουν νέα πρόσωπα, να δούμε και αυτοί τι μπορούν να κάνουν», δήλωσε ο κ. Γιώργος Μυλωνάκης. «Τους παλιούς τους ζήσαμε. Τους είδαμε και τους ξαναείδαμε. Με αυτούς δεν άλλαξε ποτέ τίποτα», ανέφερε ο κ. Σταύρος Σκέντζος.

«Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με τον καιρό. Και αυτούς που φεύγουν, όταν ήρθαν στα πολιτικά πράγματα, δεν τους ξέραμε. Μετά τους μάθαμε και από την καλή και από την ανάποδη. Είναι ώρα να δούμε κάτι άλλο», είπε ο κ. Βασίλης Σμυρνάκης.

Τι είπαν

«Είναι καιρός για αλλαγές. Και μέσα σε αυτές ήταν το να φύγουν οι παλιοί και να έρθουν οι νέοι. Γιατί όχι λοιπόν να μη συμβεί και στην πολιτική;».

Γιάννης Λυριτζάκης

«Σίγουρα θα λείψει η πείρα και η εμπειρία των παλιών. Όμως και οι νέοι έχουν δυνατότητες που μένει να τις αποδείξουν».

Μάρκος Τσαφαντάκης

«Νομίζω, ό,τι είχαν να δώσουν και ό,τι είχαν να κάνουν οι παλιοί το έκαναν. Καιρός να μπουν νέα πρόσωπα να δούμε και αυτοί τι μπορούν να κάνουν».

Γιώργος Μυλωνάκης

«Τους παλιούς τους ζήσαμε. Τους είδαμε και τους ξαναείδαμε. Με αυτούς δεν άλλαξε ποτέ τίποτα. Ας αφήσουμε και τους νέους να κάνουν κάτι».  

Σταύρος Σκέντζος

«Και αυτούς που φεύγουν όταν ήρθαν στα πολιτικά πράγματα δεν τους ξέραμε. Μετά τους μάθαμε και από την καλή και από την ανάποδη».

Βασίλης Σμυρνάκης

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια