Ελλάδα

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκε πρωθυπουργός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο κ. Τσίπρας είπε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα υπηρετώ πάντα το συμφέρον του ελληνικού κράτους».

Λίγο νωρίτερα έλαβε από τον κ. Παπούλια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Κατά τη συνάντησή τους εξέφρασε την ελπίδα η πλειοψηφία των 162 βουλευτών να γίνει ακόμη μεγαλύτερη κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, ότι μετά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Πάνο Καμμένο, ο οποίος του δήλωσε ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση. «Ως εκ τούτου», πρόσθεσε, «υπάρχει η δεδηλωμένη, η απαιτούμενη πλειοψηφία από το Σύνταγμα».

Ο κ. Παπούλιας απάντησε ότι του αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι «είναι καλό να επισπεύσουμε τις διαδικασίες γιατί μας περιμένει ανηφορικός δρόμος».

Τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νίκος Παππάς και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Εντωμεταξύ, μέσω "αντιπροσώπων" έγινε, για πρώτη φορά, η "τελετή παραλαβής-παράδοσης", μια και το Μαξίμου "παραδόθηκε" στον Αλέξη Τσίπρα από το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Μπούρα, στη συνάντησή του με το διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Ο πρώτος σταθμός του νέου πρωθυπουργού μετά την ορκωμοσία του ήταν το μνημείο των πεσόντων στην Καισαριανή, όπου κατέθεσε λουλούδια, για να αποτίσει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου.

Αύριο η ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.

Το σχήμα θα είναι μικρό, θα απαρτίζεται από υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς και θα υπάρξει μια ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους).

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος θα καταλάβει υπουργική θέση, καθώς όπως έγινε γνωστό από το κόμμα του δεν προτίθεται να ζητήσει να αναλάβει χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Σχόλια