Ελλάδα

Όλα τα βλέμματα στην Ελλάδα- Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για τις εκλογές

Στραμμένα στην Ελλάδα είναι σήμερα τα βλέμματα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών και διεθνών ΜΜΕ με αφορμή τις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Προβολής έχουν διαπιστευτεί 876 δημοσιογράφοι και ανταποκριτές, από 45 χώρες, αριθμός κατά 35% μεγαλύτερος των διαπιστευμένων στις εκλογές του 2012. Παράλληλα, 100 τηλεοπτικοί σταθμοί από όλο τον κόσμο θα καλύπτουν, από το Ζάππειο, τις ελληνικές εκλογές. Σαφέστατα το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τις εκλογές του 2012.

Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στην κρισιμότητα των εκλογών, μιλούν για πιθανή «νίκη-ορόσημο» του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και τονίζουν ότι η νίκη αυτή θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές της.

«Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σε νίκη-ορόσημο στις εκλογές», είναι ο τίτλος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που αναφέρει: «Μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή για την Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα για μαζική εισροή μετρητών στην εξασθενημένη οικονομία της Ένωσης μετά από χρόνια προσπαθειών να μειωθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών και πιέσεων στις χώρες να ψηφίσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με το Associated Press, που αναφέρει ότι φαβορί είναι το κόμμα που τάσσεται κατά των όρων δανεισμού, οι ελληνικές εκλογές είναι «κρίσιμες». Παράλληλα, αναφέρεται στον αριθμό των αναποφάσιστων και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως δυσκολευτεί να επιτύχει αυτοδυναμία.

Ο τίτλος που φιγουράρει στην ιστοσελίδα του BBC αναφέρει ότι «Οι Έλληνες ψηφίζουν σε εκλογές "όλα ή τίποτα"». Οι εκλογές, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προσπάθεια της Ελλάδας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της διάσωσής της με τους δανειστές.

Ο Guardian γράφει ότι «οι Έλληνες ψηφοφόροι αναμένεται να απορρίψουν τη λιτότητα», τονίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ καθαρό προβάδισμα, «αλλά το κόμμα μπορεί να μην κερδίσει αρκετές ψήφους για να κυβερνήσει μόνο του».

«Μετά από πέντε σκληρά χρόνια λιτότητας και ύφεσης, οι Έλληνες ψηφίζουν κάτω από καθαρούς ουρανούς σε εκλογές με υψηλό διακύβευμα που θα μπορούσαν να θέσουν τη χώρα τους σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει η εφημερίδα.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναρωτιέται: «Προς θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα;» και τονίζει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένη.

«Η δυναμική που απέσπασε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου ευνοεί τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, και το χάσμα φαίνεται να διευρύνεται με τη Νέα Δημοκρατία» προσθέτει η γαλλική εφημερίδα, επικαλούμενη δημοσκοπήσεις που δίνουν μέχρι και 10 μονάδες διαφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, «γεγονός που», όπως γράφει, «θα σημαίνει θρίαμβο για τον Αλέξη Τσίπρα».

Δεδομένη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει η Liberation. Η γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι το κόμμα, προβλέποντας την αποτυχία των υπολοίπων κομμάτων, βάσισε την εκστρατεία του στην «επόμενη ημέρα», αυτή στην οποία καλείται να κυβερνήσει.

Η γερμανική Die Welt αναφέρεται στο ευρώ τονίζοντας πως βρίσκεται «μπροστά στο μεγαλύτερο πόλεμο νεύρων της ιστορίας του».

«Οι Έλληνες επιθυμούν κούρεμα του χρέους, οι Ευρωπαίοι εταίροι το απορρίπτουν κατηγορηματικά. Κανείς δεν μπορεί να χάσει την αξιοπιστία του. Εντούτοις εάν καμία πλευρά δεν υποχωρήσει σημαντικά από τις θέσεις της, τότε θα υπάρξει σύγκρουση στην Ευρώπη», παρατηρεί η εφημερίδα, τονίζοντας ότι διακυβεύονται πολλά και για την Ελλάδα.

Η Welt επισημαίνει ότι, «εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, η τρόικα θα κλείσει πολύ σύντομα τις στρόφιγγες του χρήματος. Στα μέσα Μαρτίου η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε. Στην περίπτωση αυτή, ο Τσίπρας κινδυνεύει να μείνει στην ελληνική ιστορία ως εκείνος που θα ευθύνεται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενδεχομένως ακόμη και από την Ε.Ε. Ο Τσίπρας θα είχε κερδίσει έτσι το "παιχνίδι του δειλού". Το τίμημα όμως θα ήταν υψηλό».

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενο στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα την ώρα που πήγαινε να ψηφίσει, γράφει ότι «ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ήδη τον εαυτό του νικητή», ενώ για τη Frankfurter Allgemeine Zeitung οι εκλογές αποτελούν «δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή πολιτική των περικοπών».

H Handelsblatt τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το φαβορί. «Το πρόγραμμα της Αριστεράς ακούγεται καλό. Κατώτατος μισθός, περισσότερες κοινωνικές παροχές και πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει τα πάντα, ο ρεαλισμός δεν παίζει κανέναν ρόλο», προσθέτει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV αναφέρει ότι «ενδέχεται να κερδίσει η ελπίδα» και επισημαίνει ότι «πολλοί Έλληνες έχουν κουραστεί με τα παλιά κόμματα».

«Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη περιμένει» είναι ο τίτλος της ιταλικής La Repubblica. «Η ψηφοφορία διαγράφεται ιστορική στην Ελλάδα, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν μεγάλο προβάδισμα για το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, με σχεδόν επτά βαθμούς πάνω από τη Νέα Δημοκρατία του σημερινού συντηρητικού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά» γράφει η εφημερίδα.

Η ιταλική Corriere della Sera αναφέρεται στην «ψήφο της αλήθειας», τονίζοντας ότι τα μάτια όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα στην Αθήνα. «Ο κύριος πρωταγωνιστής είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που ένωσε την κατακερματισμένη ελληνική αριστερά σε ένα κόμμα, το ΣΥΡΙΖΑ, φαβορί για τη νίκη (ακόμη και αν οι δημοσκοπήσεις λένε ότι ίσως δεν συγκεντρώσει τους αριθμούς για να κυβερνήσει μόνος του). Ένας ηγέτης που έχει πείσει το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων, που συνθλίβονται υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, ότι ο χρόνος της λιτότητας θα πρέπει να τελειώσει», αναφέρει η εφημερίδα.

Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα τονίζει ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ «δημιουργεί ανησυχίες στους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής λιτότητας που ευνοούν τη συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής».

«Οι ελπίδες των Ελλήνων για ένα πιο σταθερό μέλλον», γράφει το αμερικάνικο δίκτυο CNN, τονίζοντας, πάντως, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με τους πιστωτές.

Από την πλευρά τους οι New York Times αναφέρονται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σχηματίσει την πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη που τάσσεται κατά της λιτότητας, ωστόσο τονίζει ότι η συζήτηση γύρω από το χρέος έχει προκαλέσει ανησυχίες για το εάν η Ελλάδα μπορεί να βγει από την οικονομική κρίση που πλήττει τόσο την ίδια, όσο και τις γειτονικές της χώρες.

Τέλος, σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και αναφέρει τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα: τι θα συμβεί εάν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας συμβιβαστεί, τι θα συμβεί εάν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και υποχωρήσει η τρόικα, τι θα συμβεί σε περίπτωση που κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, καθώς και σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε αδιέξοδο. Παράλληλα, αναφέρεται στο ενδεχόμενο σχηματισμού ενός συνασπισμού, καθώς και στην περίπτωση σύγκρουσης με την τρόικα.

Σχόλια