default-image

Πώς αντιδρά η 3η ηλικία στο ενδεχόμενο αριστερής κυβέρνησης

Κρήτη
Πώς αντιδρά η 3η ηλικία στο ενδεχόμενο αριστερής κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουν φάει τη ζωή με το κουτάλι... Έχουν δει τις εποχές να αλλάζουν, το κοντέρ της ζωής να γράφει συνεχώς χρόνια και τους πολιτικούς ηγέτες να διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Τα μάτια τους έχουν δει πάρα πολλά... Όμως αυτό που φαίνεται πως θα συμβεί το βράδυ της Κυριακής, δηλαδή μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, θα είναι κάτι απόλυτα πρωτόγνωρο για αυτούς!

Επί δεκαετίες ολόκληρες οι πιο ηλικιωμένοι Κρητικοί ψηφοφόροι, οι σημερινοί απόμαχοι της ζωής, έχουν ζήσει σε ένα πολιτικό σκηνικό που είχε ως επίκεντρο πολιτικά το λεγόμενο... κέντρο.

Από τη δεκαετία του '50 και μετά οι κυβερνήσεις άλλαζαν χέρια. Πάντα όμως πέριξ του λεγόμενου κέντρου. Η ζυγαριά έγερνε άλλοτε κεντροδεξιά, άλλοτε κεντροαριστερά... Ποτέ, όμως, καθαρά στα αριστερά...

Πλέον το σκηνικό της εκλογικής μάχης έχει αλλάξει άρδην. Το δίδυμο των μονομάχων δεν είναι πια το Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Το δίπολο πλέον της πολιτικής μονομαχίας είναι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Από μόνη της αυτή η διαφοροποίηση συνιστά μια μεγάλη αλλαγή για τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους. Πόσω μάλλον όταν αναμένεται και μια δεύτερη, πιο ηχηρή αλλαγή, με μια αριστερή, για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας, κυβέρνηση.

Η "Νέα Κρήτη" απευθύνθηκε λοιπόν στους παλιότερους εξ ημών. Επιχειρώντας να αφουγκραστεί διαθέσεις και συναισθήματα. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο... Οι απόμαχοι της ζωής εμφανίζονται να είναι πραγματικά μπερδεμένοι. Η ιδέα μιας αριστερής κυβέρνησης δείχνει να τους ξενίζει. Την ίδια ώρα όμως, κυριαρχούν μέσα τους τα συναισθήματα της απογοήτευσης για τις περικοπές που έχουν υποστεί. Μέσα σε αυτήν τη διελκυστίνδα, οι ίδιοι δείχνουν να μην έχουν κατασταλάξει εσωτερικά για το αν από το πρωί της Δευτέρας θα ξημερώσει για τους ίδιους μια καλύτερη ή χειρότερη ημέρα...

Ας δούμε όμως τι απάντησαν οι απόμαχοι της ζωής στην ερώτηση της "Νέας Κρήτης": «Τι σκέφτεστε μπροστά στην πιθανή εκλογή για πρώτη φορά αριστεράς κυβέρνησης;».

«Καλή η αλλαγή»

«Καλή είναι και η αλλαγή. Έχω 78 χρόνια στην πλάτη μου. Να δούμε και μια άσπρη μέρα».

Γιώργος Βαρότσης

«Γιατί όχι;»

«Μου έκοψαν ουσιαστικά 4 συντάξεις, αφού πλέον δεν παίρνω δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και πληρώνω χαράτσια. Είμαι 81 ετών και πολύτεκνος. Δούλεψα 45 χρόνια στην οικοδομή. Το ένα μου παιδί ξενιτεύτηκε, το άλλο είχε μαγαζί και αναγκάστηκε να το κλείσει, το άλλο δουλεύει ως ιδιωτικός υπάλληλος και, από 1.200 ευρώ, παίρνει πλέον μηνιάτικο 650 ευρώ. Όλα τα κόμματα έχουν βγει. Γιατί να μη βγει και αριστερή κυβέρνηση; Τι με νοιάζει ποιος θα κυβερνήσει. Το ζήτημα είναι να κυβερνήσει καλά».

Μανόλης Ρεμυδιανάκης

«Ας τους δοκιμάσουμε»

«Να δοκιμάσουμε και την Αριστερά. Να πάρουμε και από αυτή μια γεύση. Στα 82 μου χρόνια δεν το βλέπω αρνητικό το γεγονός. Γιατί όχι;».

Ιωσήφ Μακριδάκης

«Δε θα κάνουν τίποτα»

«Αριστερή κυβέρνηση; Δε θα κάνει απολύτως τίποτα, διότι δεν μπορούμε να έχουμε 3 εκατομμύρια συνταξιούχους και 3 εκατομμύρια εργαζόμενους. Πλέον έχουμε βαρεθεί να ακούμε όσα μας λένε. Δεν μπορείς να δίδεις επιδοτήσεις και να μη δουλεύει ο κόσμος. Είμαστε ευρωπαϊστές ή ανατολιστές; Αν βγει, θα δοκιμάσουμε. Ζούμε με δανεικά ή δε ζούμε τώρα και 30 χρόνια;».

Γιώργος Τρούλης

«Πρόοδος μηδέν»

«Είμαι 80 ετών και δεν είδα ποτέ κανένα... κομμουνιστικό κράτος να προοδεύει. Μακάρι η Ελλάδα να προοδεύσει».

Νίκος Μακρυδάκης

«Στη μέση»

«Είμαι 80 χρονών και δεν ψήφισα στη ζωή μου ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Ήμουν κεντρώος και τώρα ποιον να ψηφίσω; Έλεγα δόξα τω Θεώ που μπήκα στη σύνταξη κι έπαιρνα 1.300 ευρώ και τώρα την παίρνω κουτσουρεμένη. Καλά-καλά ούτε 800 ευρώ, και πληρώνω και χαράτσια. Ακόμη και τα εγγόνια μου είναι άνεργα».

Γιώργος Παγωμένος

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News