Ελλάδα

Η Κρήτη απαιτεί από τον Αλέξη Τσίπρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ και εν δυνάμει Πρωθυπουργέ της χώρας,

Μια εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα εξελίσσεται με πόλωση αλλά καταλήγει στην ελπίδα. Και το δεύτερο είναι το πιο σημαντικό.

Ο Πρωθυπουργός δεν ψηφίζεται από όλους τους Έλληνες, οφείλει όμως να είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.

Πολλοί υποψήφιοι Πρωθυπουργοί το υποσχέθηκαν, πολύ λίγοι όμως τήρησαν αυτήν την υπόσχεση.

Στην Κρήτη, από αυτή τη διαπίστωση έχουμε πάθει και έχουμε μάθει πολλά.

Πιστεύουμε ότι εσύ έχεις μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μας πείσεις ότι δε θα ξεχάσεις αυτή τη δέσμευση.

Κύριε Πρόεδρε, η επόμενη μέρα των εκλογών και του σχηματισμού κυβέρνησης δε θα είναι μια εύκολη μέρα. Το γνωρίζετε. Οι πληγές σε κοινωνία και οικονομία είναι ανοιχτές, τα προβλήματα μεγάλα. Αυτό μεγαλώνει την ευθύνη αλλά και την πρόκληση.

Χρειαζόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εξίσου όμως χρειαζόμαστε μια ισχυρή και με αξιοπρέπεια διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τους εταίρους μας, που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία.

Η ύφεση, η απαισιοδοξία και η παραίτηση πρέπει να ανακοπούν. Δε χρειαζόμαστε μόνο αυτό όμως. Η ανεργία, η κοινωνική κρίση, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα συνεχιζόμενα λουκέτα σε επιχειρήσεις, η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης απαιτούν μια πολιτική τολμηρή και συγχρόνως ρεαλιστική.

Χρειαζόμαστε λοιπόν μια δίκαιη κοινωνική πολιτική, όσο και μια στρατηγική τόνωσης της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, για να βγούμε από το φαύλο κύκλο που γεννάει στρατιές ανέργων.

Τα γνωρίζετε όλα αυτά, και όλοι εμείς από εσάς περιμένουμε να τα υλοποιήσετε, με βάση το τρίπτυχο: κοινωνική δικαιοσύνη, διαφάνεια και ανάπτυξη. Ανάπτυξη για την οποία τόσα ακούμε, μέσα στα χρόνια της κρίσης, ελάχιστα όμως βλέπουμε.

Και η Κρήτη μας;

Η Κρήτη, κρίσιμη περιφέρεια για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, έχει κι αυτή πληγεί από την κρίση. Και συγχρόνως παραμένει η περιφέρεια των μεγάλων υποσχέσεων (που της έχουν κατά καιρούς δοθεί) και κυρίως των ανεκπλήρωτων για δεκαετίες υποσχέσεων.

1. ΒΟΑΚ

Η ολοκλήρωση, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Βόρειου Οδικού Άξονα, ο οποίος βρίσκεται σε κυριολεκτικά τραγική κατάσταση, αποτελεί μια εκκρεμότητα για 40 ολόκληρα χρόνια! Κι όμως, μιλάμε για το βασικό οδικό άξονα του νησιού, της κατ' όνομα «ναυαρχίδας» της τουριστικής βιομηχανίας, του τουρισμού. Και δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

2. Αεροδρόμιο Καστελίου

Το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Καστελίου Πεδιάδας επίσης πρέπει να προχωρήσει. Πέντε Πρωθυπουργοί και μία δωδεκάδα υπουργών επί 15 χρόνια εξαγγέλλουν το ίδιο έργο, το μεγαλύτερο επενδυτικά πάνω στο νησί, μετατρέποντάς το σε «μνημείο υποκρισίας». Σήμερα, που ο διεθνής διαγωνισμός για τη δημοπράτησή του με την ανάδειξη αναδόχου είναι ένα βήμα πριν την υλοποίησή του, το πιθανότερο είναι να βρεθείτε εσείς ενώπιον της καθοριστικής απόφασης. Της ευκαιρίας δηλαδή σε ενάμιση μήνα από σήμερα να ανακοινώνετε την υλοποίησή του, εσείς προσωπικά, για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο πάνω στην Κρήτη από πλευράς προϋπολογισμού και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.

3. Κάθετοι οδικοί άξονες

Ανολοκλήρωτοι ή ανύπαρκτοι για δεκαετίες και παρά τις εξαγγελίες παραμένουν και οι κάθετοι οδικοί άξονες. Έργο-ανάσα και ανάπτυξης για την ενδοχώρα του νησιού, αναβαθμίζοντας σε όλη την Κρήτη τον πρωτογενή τομέα αλλά και τις τουριστικές δυνατότητες του Νότου, που εσείς, κύριε Πρόεδρε, κάθε χρόνο «γεύεστε» στο Ροδάκινο και άρα γνωρίζετε όλες τις παθογένειες και ελλείψεις βασικών υποδομών από πρώτο χέρι.

Βασικός τουριστικός προορισμός - με την Κρήτη να είναι ο κορυφαίος της χώρας - χωρίς σύγχρονους οδικούς άξονες και χωρίς σύγχρονο αεροδρόμιο, αφενός δε νοείται, αφετέρου πλήττει αποφασιστικά κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

4. Λιμάνι Ηρακλείου

Στο Ηράκλειο, που σήμερα σας υποδέχεται, τολμήστε να ανακοινώσετε, «σπάζοντας» τη μοναδική ιδιορρυθμία για την πρωτεύουσα-πόλη στο σημαντικότερο νησί της Ελλάδας στη Μεσόγειο, την απόδοση του λιμένα Ηρακλείου στο φυσικό κτήτορά της, το Δήμο Ηρακλείου. «Γκρεμίστε» το αντιαισθητικό τείχος αρμοδιοτήτων μιας Ανωνύμου Εταιρείας (ΟΛΗ) που «πνίγει» τη φυσική έξοδο και την οικονομική αξιοποίηση και ισχύ του ιστορικού Χάνδακα.

5. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ξεκαθαρίστε το τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των ευλογημένων κλιματικών και φυσικών στοιχείων που διαθέτει η Κρήτη. Χιλιάδες άνθρωποι πίστεψαν και ανέδειξαν ένα σημαντικό κομμάτι επενδύσεων για την Κρήτη, αλλά σήμερα το μόνο που υφίσταται είναι η άναρχη χωροταξικά τοποθέτησή τους και τα δισ. ευρώ που ωφελήθηκε η γερμανική βιομηχανία με την εγκατάσταση «όπου γης» δικών της τεχνολογικά συστημάτων ΑΠΕ, με τους χιλιάδες μικροεπενδυτές εγκλωβισμένους σε χρέη και φόρους και ουσιαστικά ακυρωμένους.

Ανοίξτε, κύριε Πρόεδρε, άμεσα και θαρρετά το θέμα των ενεργειακών πόρων και της ορθολογικής τους αξιοποίησης, ώστε να μετατραπούν σε ευλογία και όχι σε κατάρα για τον τόπο μας. Θεσπίστε άμεσα ΑΟΖ και προχωρήστε ταχύτητα στην οριοθέτησή της με τα άλλα εμπλεκόμενα κράτη στην περιοχή.

6. Αγροτική ανασυγκρότηση

Γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, ότι η εύφορη γη της Κρήτης με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και τα ποιοτικά της προϊόντα, πρέπει να γυρίσει σελίδα στον πρωτογενή τομέα. Για να μπορεί ο πραγματικός αγρότης να είναι στο χωράφι του και όχι στην ουρά των γκισέ των επιδοτήσεων.

Η ελπίδα μας είναι πως όλο αυτό το κλίμα των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων για δεκαετίες στην Κρήτη μπορεί και πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Συγχρόνως τα περισσότερα από τα προβλήματα που περιγράψαμε και αφορούν την Ελλάδα συνολικά είναι και προβλήματα της Κρήτης. Ανεργία, λουκέτα, έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, απουσία επενδύσεων και μια σειρά από άλλα προβλήματα ζητούν άμεσες, συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες λύσεις, σε μια τοπική κοινωνία και οικονομία που συχνά την «ξεχνάει» η κεντρική πολιτική σκηνή αμέσως μόλις τελειώσουν οι εκλογές. Πιστεύουμε ότι και θέλετε και μπορείτε να το αλλάξετε αυτό. Και μαζί με εμάς πιστεύουν και ελπίζουν όλοι οι Κρητικοί, ανεξαρτήτως ψήφου και ιδεολογικής τοποθέτησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την ερχόμενη Δευτέρα μπορεί να γίνει κυβέρνηση κι εσείς ο επόμενος Πρωθυπουργός. Προεκλογικά ακούμε πολλά από όλους και αμέτρητες υποσχέσεις, που δεν υλοποιούνται. Φροντίστε να διαψεύσετε πως και αυτή τη φορά θα είναι έτσι.

Άκουσε... κύριε Πρόεδρε, οι Κρήτες ποτέ δεν υπήρξαν άνθρωποι της ήσσονος προσπάθειας, οι διαψεύσεις όμως από κατά καιρούς Πρωθυπουργούς τούς έχουν κάνει, όπως γνωρίζετε κι εσείς, επιφυλακτικούς και καχύποπτους σε μεγαλοστομίες.

Το μόνο που έχουμε να σας πούμε δημόσια, κύριε Αλέξη Τσίπρα, είναι να προσπαθήσετε, στην περίπτωση που γίνετε Πρωθυπουργός, σε τρεις μήνες, κατά τα λεγόμενα τότε, τηρουμένων των αναλογιών του 1981, της ιστορικής εκδότριας της «Καθημερινής» Ελένης Βλάχου, «να μην έχουν μετανιώσει αυτοί που σας ψήφισαν - και ας μην έχουν μετανιώσει τότε και αυτοί που δε σας ψήφισαν».

Και να ξέρεις, κύριε Πρόεδρε, πως, μ' όλα τα στραβά του και τις γκρίνιες του, ο Έλληνας κατά βάθος ξέρει να εκτιμά την καλή προσπάθεια και κάτι που γίνεται για το καλό του, έστω κι από ένστικτο, κι αυτό θα το καταλάβει σίγουρα μες στους πρώτους τρεις μήνες, που, στην περίπτωσή σας βέβαια, θα είναι πιο σκληροί και πιο άγριοι από τους ανάλογους του ΠΑΣΟΚ το 1981.

Να μη γίνει η ελπίδα απελπισία

Άκουσε, κύριε Πρόεδρε, τη Δευτέρα λοιπόν που μπορεί να είσαι Πρωθυπουργός, να θυμάσαι ότι η ελπίδα μπορεί να έχει έρθει, αλλά, για να μη γίνει απελπισία, χρειάζεται έργα και πράξεις. Γνωρίζεις, άλλωστε, πολύ καλά ότι από το «ωσαννά» δεν πέρασαν παρά μόλις τρεις μέρες για να ακουστεί το «άρον-άρον σταύρωσον αυτόν...». Όσο για την «Ανάσταση» για τους Έλληνες, ακόμη το Πάσχα παραμένει στον «Επιτάφιο». Μην ξεχάσεις την Κρήτη λοιπόν και τους Κρητικούς.

Σχόλια