default-image

Τι λένε οι ξένοι που ζουν στην Κρήτη για τις εκλογές

Κρήτη
Τι λένε οι ξένοι που ζουν στην Κρήτη για τις εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονος προβληματισμός είναι το συναίσθημα που διακατέχει όχι μόνο από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι η χώρα μας πάει σε εκλογές, αλλά τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια και τους αλλοδαπούς που μένουν, εργάζονται και έχουν φτιάξει σπιτικό και οικογένειες στον τόπο μας.

Οι καταστάσεις που ζούμε, τα μέτρα, τα μνημόνια, η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα που νιώθουμε όλοι οι Έλληνες ανεξαιρέτως, αλλά και τα όσα σενάρια ακούγονται για το μέλλον της χώρας, ευχάριστα ή δυσάρεστα, έχουν επηρεάσει τόσο τη ζωή τους όσο και τον τρόπο σκέψης τους. Έχουν φτάσει μάλιστα στο σημείο να λένε πως, αν και λατρεύουν την Ελλάδα, αν συμβεί κάτι και η οικονομία της χώρας βρεθεί σε κίνδυνο και το "κλίμα" δε θα σηκώνει πλέον άλλο την παραμονή τους εδώ, θα αναγκαστούν και πάλι να φτιάξουν βαλίτσες γυρίζοντας είτε πίσω στις πατρίδες τους, είτε αναζητώντας άλλες πολιτείες.

«Κατάγομαι από την Αγγλία. Όμως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του άντρα μου βρισκόμαστε στην Ελλάδα», μας λέει η Jinevra House, επισημαίνοντας πώς σαν χώρα «η Ελλάδα μου αρέσει πάρα πολύ. Έχει απίστευτες ομορφιές και πολλά αρχαία μνημεία για να επισκεφτείς. Έχει και αυτό το υπέροχο κλίμα που δύσκολα το αποχωρίζεσαι. Οι άνθρωποι έχουν αυτήν τη ζωντάνια και τη φιλικότητα, ειδικά εδώ στην Κρήτη, που σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή».

Ωστόσο, όσον αφορά τα πολιτικά γεγονότα που διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια, όπως είπε, «δε θα έλεγα ότι με φοβίζουν ιδιαίτερα. Μην ξεχνάμε ότι και άλλες χώρες έχουν βιώσει και βιώνουν κρίση είτε οικονομική είτε πολιτική. Σε συζητήσεις που έχω κάνει με φίλους και γνωστούς μου Έλληνες, θέλουν την αλλαγή της κυβέρνησης. Ωστόσο, διστάζουν και λίγο. Δεν ξέρουν πια ποιο πολιτικό κόμμα να εμπιστευτούν.

Δεν πιστεύω, πάντως, ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και να σταματήσουν πια να επιβάλλονται τόσοι φόροι στους Έλληνες. Αυτό είναι κάτι που εμποδίζει και όσους ξένους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα. Όμως, και από την πλευρά τους οι Έλληνες πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Για ό,τι συμβαίνει ευθύνη έχουν και οι πολίτες αλλά και οι Αρχές», τόνισε η Jinevra House.

«Προβληματιζόμαστε»

«Τα τελευταία χρόνια διατηρώ μια επιχείρηση εδώ και δε θα ήθελα να γίνει κάτι που θα με ανάγκαζε να αλλάξω τόπο διαμονής και να κλείσω το μαγαζί μου. Είμαι από την Κίνα και εκεί έχουμε περάσει δύσκολα χρόνια. Πράγμα που υφίσταται ακόμα. Και εκεί υπάρχει ανεργία. Μάλιστα, οι μισθοί δε φτάνουν για να ζήσεις. Οι άνθρωποι δουλεύουν νύχτα-μέρα. Ήρθαμε εδώ με την οικογένειά μου και κάτι φίλους, με στόχο μια καλύτερη ζωή. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα με καλό κλίμα και ανοιχτούς ανθρώπους. Προ κρίσης η αγορά κινούνταν σε πάρα πολύ γρήγορους και έντονους ρυθμούς. Οι Έλληνες ψώνιζαν ότι χρειάζονταν χωρίς περιορισμούς και τσιγγουνιές. Τώρα βέβαια αυτό έχει αλλάξει κατά πολύ και ψάχνουν συνεχώς ό,τι πιο οικονομικό υπάρχει. Έχουμε χτίσει μια ζωή εδώ και με αυτά που ακούμε προβληματιζόμαστε. Ωστόσο, αν συμβεί κάτι, σίγουρα θα γυρίσουμε στην πατρίδα μας ή θα πάμε κάπου αλλού», ανέφερε ο Yian Lisin, έμπορος στο επάγγελμα.

«Αναστάτωση»

«Έχω παντρευτεί με Κρητικό και έχουμε φτιάξει την οικογένειά μας αλλά και την επαγγελματική μας πορεία εδώ. Ζω στην Κρήτη 25 χρόνια τώρα. Πηγαίνω στα μέρη μου κάποιες γιορτές, επειδή σπουδάζουν και τα παιδιά μας εκεί. Αυτό που επί δεκαετίες η διακυβέρνηση της χώρας παιζόταν ανάμεσα σε δύο και μόνο κόμματα θεωρώ πως δεν οδήγησε πουθενά. Γι' αυτό και οι Έλληνες ζητούν τώρα να δοκιμάσουν κάτι άλλο. Προσωπικά με προβληματίζει όλη αυτή η αναστάτωση και η ξαφνική αυτή απόφαση να γίνουν εκλογές. Όπως επίσης σε σκέψεις με βάζει και το αύριο. Ο άντρας μου εργάζεται εδώ, εγώ απασχολούμαι εποχικά και έτσι ζούμε. Δε θα ήταν εύκολο να αλλάξουμε τόπο διαμονής, όμως αν η οικονομική κατάσταση της χώρας μπει σε περιπέτειες ή θα μείνουμε να το παλέψουμε ή θα μετακομίσουμε αλλού», δήλωσε η Linda Robinson, η οποία κατάγεται από το Άμστερνταμ.

«Αβεβαιότητα»

«Είμαι από την Ιταλία. Με τους Έλληνες μοιάζουμε σε πολλά πράγματα. Λατρεύω την Ελλάδα γι' αυτό και επέλεξα να μείνω στην Κρήτη. Έχω πολλούς φίλους εδώ και δε θα ήθελα ποτέ να τους αποχωριστώ. Η αλήθεια είναι πως με έχει αρκετά ανησυχήσει η κρίσιμη αυτή εκλογική αναμέτρηση στην οποία έχει μπει η χώρα σας, διότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Δραστηριοποιούμαι στον τουριστικό τομέα και η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από την πολιτική κατάσταση που θα επικρατήσει στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Αν συνεχιστεί αυτή η αβεβαιότητα και αυτό το κλίμα αστάθειας, θα έχει μεγάλες συνέπειες στον τουρισμό. Στο ερώτημά σας αν θα έφευγα από το νησί, αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, θα σας απαντούσα πως είναι κάτι που δε θέλω να κάνω, αλλά αν οι καταστάσεις δεν επέτρεπαν να συνεχίσω να μένω εδώ, ίσως να σκεφτόμουν να γύριζα πίσω. Όμως, ούτε στη χώρα μου είναι καλύτερα τα πράγματα», τόνισε η Maria Luboni.

Από Αγγλία

«Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και να σταματήσουν πια να επιβάλλονται τόσοι φόροι στους Έλληνες. Αυτό είναι κάτι που εμποδίζει και όσους ξένους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα».

Jinevra House

Από την Κίνα

«Έχουμε χτίσει μια ζωή εδώ και με αυτά που ακούμε προβληματιζόμαστε. Ωστόσο, αν συμβεί κάτι, σίγουρα θα γυρίσουμε στην πατρίδα μας ή θα πάμε κάπου αλλού».

Υian Lisin

Από το Άμστερνταμ

«Δε θα ήταν εύκολο να αλλάξουμε τόπο διαμονής, όμως αν η οικονομική κατάσταση της χώρας μπει σε περιπέτειες ή θα μείνουμε να το παλέψουμε ή θα μετακομίσουμε αλλού».

Linda Robinson

Από Ιταλία

«Η αλήθεια είναι πως με έχει αρκετά ανησυχήσει η κρίσιμη αυτή εκλογική αναμέτρηση στην οποία έχει μπει η χώρα σας, διότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο».

Maria Luboni

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News