default-image

Τα ονόματα που ακούγονται για "κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ"

Ελλάδα
Τα ονόματα που ακούγονται για "κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθώς πλησιάζουμε στην ημέρα των εκλογών, πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι (είτε αυτοδύναμα, είτε όχι) κυβέρνηση την 26η Ιανουαρίου. Και στο πλαίσιο αυτό έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν ονόματα όσον αφορά στο ποιοι θα είναι εκείνοι που θα αναλάβουν τα υπουργεία-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση.

Οι κύριες παράμετροι είναι δύο και εξαρτώνται βεβαίως καθοριστικά από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να πάρει ποσοστό που του εξασφαλίζει αυτοδυναμία, ή αν θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο κόμμα (ή κάποια κόμματα) που αναμένεται να βάλουν τις δικές τους "κόκκινες γραμμές", τόσο όσον αφορά στα πρόσωπα, όσο και τις πολιτικές.

Η πρώτη παράμετρος είναι το μέγεθος της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει (και υπάρχει και σχετικό σχέδιο που έχει συντάξει ομάδα ειδικών για τη δομή του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο βρίσκεται στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα) από το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνησή του θα περιλαμβάνει 10 μόλις υπουργεία, αντί των 18 που υπάρχουν σήμερα (ή 19 με το υπουργείο Επικρατείας).

Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει σε πολλές περιστάσεις ότι δε θα συγκροτήσει μια κομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι αν κερδίσει με αυτοδυναμία τις εκλογές. Αντιθέτως, είχε προαναγγείλει πως «η σύνθεση της κυβέρνησης θα αποτελείται από στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από προσωπικότητες κύρους, εξωκοινοβουλευτικούς και εξειδικευμένους τεχνοκράτες».

Τα πρόσωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, καθώς λέγεται ότι θα αναλάβει ρόλο-κλειδί και ενδεχομένως το πόστο του υπουργού Επικρατείας. Είναι ένα από τα πιο έμπιστα πρόσωπα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και είναι συνοδοιπόροι από την εποχή της Νεολαίας.

Ένα από τα βασικά ονόματα που ακούγονται για τη θέση του "τσάρου" της οικονομίας είναι αυτό του Γιάννη Δραγασάκη, χωρίς να αποκλείεται να τον δούμε και στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Στο υπερυπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ στο οικονομικό επιτελείο θα αξιοποιηθούν και οι σημερινοί τομεάρχες κ.κ. Μηλιός και Τσακαλώτος, καθώς και ο Γιάννης Βαρουφάκης, με κάποιους από αυτούς να καταλαμβάνουν θέσεις αναπληρωτών. Καθώς η κυβέρνηση θα έχει λίγα υπουργεία (εφόσον ο Αλ. Τσίπρας εφαρμόσει το σχέδιο που προαναφέραμε) αναμένεται να υπάρχουν αρκετοί αναπληρωτές και υφυπουργοί, προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι επιμέρους τομείς.

Βέβαιη θεωρείται από πολλούς η συμμετοχή σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του καθηγητή και επικεφαλής της κίνησης "Πράττω" Νίκου Κοτζιά, πιθανόν στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σε αντίστοιχο πόστο θα αξιοποιηθούν τόσο ο Κώστας Ήσυχος όσο και η Νάντια Βαλαβάνη, η συμβολή των οποίων έχει υπάρξει πολύτιμη.

Ερωτηματικό παραμένει, δε, το τι θα πράξει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης - το όνομα του οποίου ακούγεται έντονα για το υπερυπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών - όπως παραμένει επίσης άγνωστο πού και πώς θα αξιοποιηθεί η Λούκα Κατσέλη, αλλά και το εάν θα δούμε σε νευραλγική θέση τον Γιώργο Προβόπουλο.

Όσο για το υπουργείο Εργασίας, στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένο ότι προορίζεται για εκπρόσωπο της Αριστερής Πλατφόρμας, είτε αυτός θα είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, είτε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Πιθανή θεωρείται η αξιοποίηση της κυρίας Θεανούς Φωτίου ή του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά (στενού φίλου του Κώστα Σημίτη) στο υπουργείο Παιδείας ή στο Πολιτισμού για τον τελευταίο.

Τέλος, "παίζουν" δυνατά για τις θέσεις αναπληρωτών ή και υφυπουργών Παιδείας ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, καθώς και ο αντιπρύτανης του Κολεγίου Birbeck στο Λονδίνο Κώστας Δουζίνας.

Σε ό,τι αφορά στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Πάνος Σκουρλέτης, όποτε ερωτάται, αρνείται να τοποθετηθεί σε μια τέτοιου είδους συζήτηση, αν και θεωρείται δεδομένο ότι θα βρίσκεται μελλοντικά εκ νέου σε κάποιο κομβικό πόστο, καθώς γνωρίζει άριστα την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ και έχει στηρίξει επικοινωνιακά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί σειρά ετών.

Όλα αυτά βεβαίως εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει αυτοδυναμία. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις, αφού εξαρτάται από το ποιος θα είναι ο κυβερνητικός εταίρος (ή εταίροι) και ποιες συμφωνίες θα γίνουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News