Ελλάδα

Δημοψήφισμα προτείνει ξανά ο Γ. Παπανδρέου

Δημοψήφισμα για το ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε συνεννόηση με τους εταίρους πρότεινε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος, ότι η όποια λύση, η όποια διαπραγμάτευση για το χρέος, για το πρόγραμμα προσαρμογής, για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας και της Ε.Ε., πρέπει να έχει τη γνώμη και την απόφαση του ελληνικού λαού. Πρέπει να έχει την υπογραφή του Ελληνικού λαού μέσα από την δημοκρατική διαδικασία ενός δημοψηφίσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει για τρεις λόγους: 1ον) Γιατί είναι το ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί οποιασδήποτε κυβέρνησης, 2ον) Γιατί εγγυάται ότι καμιά κυβέρνηση δεν θα φέρει μέτρα και πολιτικές που αποτελούν νέα άδικα βάρη ή αποσταθεροποιούν τη χώρα, 3ον) Γιατί θα μπορέσει να αποτελέσει συμβόλαιο και εγγύηση μεταξύ του ελληνικού λαού και των υπόλοιπων λαών της ΕΕ.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, πρότεινε ένα «ελληνικό σχέδιο» μεγάλων αλλαγών το οποίο θα οδηγεί στην ομαλή έξοδο της χώρας στις αγορές, θα δείχνει την απόφαση της χώρας για σύγκρουση με τα κακώς κείμενα, θα αυξάνει τη διαπραγματευτική ισχύ στη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

«Επιβάλλονται οι συνεργασίες»

Ο πρόεδρος του Κινήματος σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «λευκή επιταγή» σε κανέναν, επιβάλλεται να υπάρξουν συνεργασίες και όχι πόλωση.

Αναφέροντας τους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συνεργαστεί με την όποια επόμενη κυβέρνηση, σημείωσε ότι πρώτον πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και δεύτερον πως είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ισχυρότερο μήνυμα προς τους εταίρους μπορεί να δοθεί με την ανακοίνωση της πρόθεσης να γίνει δημοψήφισμα και επέστησε την προσοχή στη νέα κυβέρνηση να προσέξει τι θα κάνει γιατί γίνονται και ατυχήματα και έχουν ειπωθεί και πολλές υπερβολές.

Επιπλέον, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το χρέος είπε ότι το ΔΝΤ είναι σύμμαχός μας για το χρέος και πως αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί. Κατηγόρησε τη Γερμανία ότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά διότι ενώ αποδέχεται τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ δεν αποδέχεται τη θέση του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κριτική σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική τόσο στη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι, όπως είπε, το μόνο που υπόσχονται είναι ομαλή έξοδο από το μνημόνιο μετά τις εκλογές. Είπε ειδικότερα ότι είναι απαράδεκτο που σήμερα η χώρα βρίσκεται στην ίδια αβεβαιότητα όπως και το 2012.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήταν γνωστό εδώ και δύο χρόνια ότι το πρόγραμμα τελειώνει τον Δεκέμβρη, απέτυχε να διασφαλίσει το αυτονόητο, δηλαδή την ασφαλή έξοδο και το τελευταίο εξάμηνο έδιωχνε στα λόγια την τρόικα και το ΔΝΤ.

Ευθύνες όμως καταλόγισε και στον ΣΥΡΙΖΑ που «αγνοεί προκλητικά ότι το πρόβλημα της χώρας δεν προέκυψε από τα μνημόνια αλλά από τα αίτια που μας έφεραν στο μνημόνιο» και τις ανερμάτιστες πολιτικές, όπως είπε, που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβέρνησης. Επιπλέον είπε ότι για την επόμενη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την ίδια εμμονή με τη ΝΔ για την επιστροφή στις παθογένειες του παρελθόντος. Σημείωσε ότι «τα αίτια της κρίσης αφορούν την αιχμαλωσία του πολιτικού συστήματος από τον πελατειακό καπιταλισμό», ο οποίος εμποδίζει και καθιστά αδύνατη την εξεύρεση πολιτικών λύσεων για τα αίτια των προβλημάτων.

Σχόλια