default-image

Το Ποτάμι δεν είναι δεκανίκι-Έχει πρόσωπα και λύσεις

Ελλάδα
Το Ποτάμι δεν είναι δεκανίκι-Έχει πρόσωπα και λύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καθαρές κόκκινες γραμμές και στόχο να προκύψει κυβέρνηση του 51% δηλώνει ότι θα προσέλθει ο Σταύρος Θεοδωράκης στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών την επομένη των εκλογών. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον "Πρώτο Θέμα" και στον δημοσιογράφο Χρ. Μπόκα, ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνει ότι θα είναι "εγκληματικά ανεύθυνος" όποιος βάλει τη χώρα στην περιπέτεια των επαναληπτικών εκλογών και ξεκαθαρίζει ότι το "Ποτάμι" ως τρίτη δύναμη θα επιδιώξει "μεγάλες πολιτικές συμφωνίες" χωρίς να ζητήσει υπουργικές καρέκλες.

Είστε έτοιμος για να γίνετε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ;

«Με προβοκατόρικη διάθεση ξεκινάτε. Δεν είμαι διαθέσιμος για να γίνω υπουργός κανενός. Αν ήθελα να γίνω υπουργός, την είχα την ευκαιρία. Όμως τη βλέπω αλλιώς την πολιτική. Δεν μπαίνεις για να παζαρέψεις καρέκλες, μπαίνεις για να προτείνεις λύσεις».

Ναι αλλά αυτές οι λύσεις από κάποιον πρέπει να υλοποιηθούν; Τι σημαίνει δηλαδή συνεργάζομαι αλλά δεν παίρνω υπουργεία;

«Νομίζω ότι κάνετε άλματα. Να δούμε πρώτα αν μπορούμε να συνεργασθούμε και μετά συζητάμε τη μορφή της συνεργασίας».

Συγνώμη, εσείς δεν έχετε πει ότι δεν θα αφήσετε τη χώρα ακυβέρνητη και όσο περνάει από το χέρι σας, θα αποτρέψετε το ενδεχόμενο νέων εκλογών;

«Ναι. Και έχω πει ότι θα είναι εγκληματικά ανεύθυνο αν κάποιος βάλει τη χώρα σε περιπέτεια νέων εκλογών. Τα ταμεία αδειάζουν. Το Δημόσιο έχει πάψει να εισπράττει. Κανείς δεν πληρώνει, όλοι είναι σε στάση αναμονής. Οι νέες εκλογές, λοιπόν θα έδιναν το τελικό χτύπημα στην οικονομία και θα κατέστρεφαν την τουριστική περίοδο».

«Εδώ ο κόσμος χάνεται και εσείς λέτε να μην χαλάσουμε την τουριστική περίοδο», θα σχολίαζαν οι αντίπαλοί σας στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι οποίοι αντίπαλοι μου από τι ζουν; Από τα λεφτά του μπαμπά ή του θείου; Ο τόπος αυτός τρέφεται από τον τουρισμό. Να τον σεβόμαστε λοιπόν και να τον προστατεύουμε».

Έχετε μια εμμονή πάντως να θυμίζετε συνεχώς ότι εσείς είστε αυτοδημιούργητος ενώ κάποιοι άλλοι ζουν ή τέλος πάντων ζούσαν με τα λεφτά του μπαμπά τους.

«Δεν έχω εμμονή. Απλώς θεωρώ ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε επειδή η πολιτική στην Ελλάδα είναι κατά κανόνα το σπορ των ανεπάγγελτων. Πλουσιόπαιδα και παιδιά του κομματικού σωλήνα. Άνθρωποι που δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Οι μισοί αγνοούν τι συμβαίνει στις γειτονιές και οι άλλοι μισοί αγνοούν τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Γενικώς έχουν άγνοια από την κανονική ζωή».

Το καρφί για την Ευρώπη είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, το άλλο καρφί για τις γειτονιές σε ποιόν πήγαινε;

«Σε όλους αυτούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που οι παραστάσεις τους εξαντλούνται σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού -συνήθως μέτριο- και δύο κεντρικές λεωφόρους».

Ο κ. Καμμένος είπε πρόσφατα ότι αν είναι να μιλήσει με το Ποτάμι, προτιμά να μιλάει απευθείας με τους τραπεζίτες. Το ίδιο λένε και διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τους έχετε ακούσει;

«Αν παρακολουθούσα τι λένε όλες οι συνιστώσες δεν θα έκανα άλλη δουλειά όλη μέρα. Είναι και πολλές και αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Τώρα προστέθηκε άλλη μια, αυτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Λέτε για τον κ. Καμμένο, που προσφέρετε να είναι «ο μηχανοδηγός του μικρού Αλέξη»;

«Λέω για τον κ. Καμμένο, τον κ. Χαϊκάλη που έκανε το καθήκον του -όπως έλεγαν υπερήφανα τα στελέχη της Κουμουνδούρου- και βέβαια για τη Ραχήλ του νομισματοκοπείου. Τελικά η λύση ήταν μπροστά στα μάτια μας και δεν τη βλέπαμε. Θα κόψουμε χρήμα και θα περνάμε καλά». (γέλια)

Όλα τα κόμματα εξουσίας έχουν και μια Ραχήλ, μην επικεντρώνεστε σε αυτήν…

«Και που να επικεντρώνομαι στην κυρία Βαλαβάνη που είπε ότι δεν τα θέλουμε τα δισεκατομμύρια της επόμενης δόσης γιατί είναι μνημονιακά ή στον κ. Τσακαλώτο που πρότεινε το πρωί φορολογία 50% και το βράδυ 60% - και πολύ φοβούμαι ότι σήμερα, που είναι Κυριακή, μπορεί να έχουμε φτάσει στο 70%. Ποιος θα επιβληθεί σε αυτή την Βαβέλ;».

Ήσασταν φίλοι με τον Αλέξη Τσίπρα πριν αποφασίσετε να φτιάξετε το Ποτάμι; Γιατί, απ' ότι έχουμε δει, σας είχε δώσει πολλές συνεντεύξεις. Ίσως τις περισσότερες από όσες έχει δώσει σε άλλο δημοσιογράφο.

«Δεν νομίζω ότι είναι πολιτικό το ερώτημα σας. Και είπαμε ότι θα μιλήσουμε μόνο για πολιτική».

Μα πώς δεν είναι πολιτικό; Ο κόσμος θέλει να ξέρει αν δύο πολιτικοί αρχηγοί, που μπορεί αύριο να συνεργασθούν, έχουν το θάρρος να λένε μερικές καθαρές κουβέντες ο ένας στον άλλον.

«Το θάρρος να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να μιλήσουμε χωρίς ενδιάμεσους ο ένας στον άλλον, το έχουμε αλλά οι συνεργασίες δεν είναι μόνο θέμα καλών προσωπικών σχέσεων».

Και ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι φίλος σας;

«Αυτό δεν μπορώ να το διαψεύσω. Αλλά για να μην του δημιουργήσω προβλήματα, σας λέω ότι δεν έχουμε μιλήσει τις τελευταίες ημέρες». (γέλια)

Με τον κ. Σταθάκη που είναι και πατριώτης σας έχετε σχέσεις;

«Θα με ρωτήσετε για όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;».

Όχι μόνο για τον κ. Σταθάκη και τον κ. Δραγασάκη ενδιαφέρομαι. Ο κ. Σταθάκης είπε ότι με το ΠΑΣΟΚ η συνεργασία είναι αδύνατη αλλά με το Ποτάμι δεν είναι αδύνατη, αν και δύσκολη.

«Είναι η συνωμοσία των Κρητικών. (γέλια) Κοιτάξτε, ο Δραγασάκης με τον οποίο έχω κάνει σοβαρές συζητήσεις παλαιότερα αλλά και ο Σταθάκης αναπληρώνουν σε πολλές περιπτώσεις τη λογική που λείπει από το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης».

Είστε πάντως μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Εκεί που λέμε ότι "τα έχει βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ", εκεί λέτε ότι είναι παράλογοι.

«Μα γιατί θέλετε να κινούμαστε ή στο άσπρο ή στο μαύρο; Λέω αυτό που λέει όλος ο κόσμος. Ότι υπάρχουν στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν σωστές επισημάνσεις ειδικά όταν μιλάνε για το παρελθόν αλλά οι περισσότερες προτάσεις τους για το μέλλον στερούνται λογικής».

Και ο κόσμος γιατί τους ψηφίζει αφού «στερούνται λογικής».

«Γιατί το παλιό κλαδί έσπασε και ο κόσμος από κάπου πρέπει να κρατηθεί. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ απέτυχαν, διέψευσαν ακόμη και τους φανατικούς οπαδούς τους, οπότε ο κόσμος έστω και με κρύα καρδιά πάει στον επόμενο».

Και γιατί δεν πάει στο Ποτάμι;

«Τι εννοείται "δεν πάει στο Ποτάμι"; Εμείς παρουσιαστήκαμε όταν ο κόσμος είχε ήδη πιάσει το επόμενο κλαδί και είμαστε ήδη η τρίτη δύναμη της χώρας. Δεν έχουμε δικά μας media, δεν έχουμε κάνει ακόμη ούτε μια τηλεοπτική διαφήμιση, στα δελτία ειδήσεων μας δίνουν μόνο λίγα δευτερόλεπτα και παρ' όλα αυτά τα ποσοστά μας ανεβαίνουν».

Τηλεοπτικά σποτ γιατί δεν κάνετε;

«Γιατί τα παλιά κόμματα αποφάσισαν ότι το Ποτάμι δικαιούται μόνο 150.000 ευρώ για σποτ στην τηλεόραση. Η Χρυσή Αυγή 425.000, το ΠΑΣΟΚ 565.000 ,οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 313.000, η ΔΗΜΑΡ 200.000 και ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ από 1,5 εκατομμύριο. Εμείς δηλαδή παίρνουμε το 2,3% των παροχών προς το πολιτικό σύστημα. 2,3%! Ο στραγγαλισμός της ισονομίας».

Πάμε στο ζητούμενο; Αν την επόμενη Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 140 έδρες και χρειάζεται άλλες δέκα για να γίνει κυβέρνηση, θα τους τις δώσετε;

«Τα απλουστεύετε τα πράγματα. Το Ποτάμι δεν είναι δεκανίκι. Το Ποτάμι έχει πρόσωπα, έχει λύσεις, έχει προτεραιότητες και η στήριξή του σε μια κυβέρνηση εξαρτάται κυρίως από τις προτεραιότητες της άλλης πλευράς».

Ποιες είναι λοιπόν οι κόκκινες γραμμές σας;

«Τις παρουσίασα αναλυτικά στο Ίδρυμα Κακογιάννη την πρώτη κιόλας μέρα του προεκλογικού αγώνα. Πρώτον, μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη για να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια η χρηματοδότησή μας. Δεν θα διακινδυνεύσουμε την έξοδό μας από την Ευρωζώνη με μονομερείς ενέργειες. Δεύτερον, κοινωνικό κράτος, ενίσχυση της προσχολικής παιδείας και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις πραγματικά φτωχές οικογένειες. Τρίτον, δουλειές, δουλειές, δουλειές που σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων - φορολογική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση και εξαγωγές. Τέταρτον, δικαιοσύνη και ισονομία και σύγκρουση με συντεχνίες και συμφέροντα που λυμαίνονται το κράτος. Και πέμπτον, αποτίναξη του κομματικού ζυγού από το Δημόσιο, ανοιχτές διαδικασίες για τη στελέχωση της κρατικής μηχανής μακριά από τις λογικές των δικών μας παιδιών, που χθες ήταν πράσινοι και γαλάζιοι και σήμερα κάποιοι θέλουν να είναι κόκκινοι ή ροζ».

Αν σας ζητήσει ο κ. Τσίπρας να τον συνοδεύσετε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα το κάνετε;

«Άντε πάλι… Σας είπα ότι κάνετε πολλά νοητικά άλματα. Η πρόταση μας πάντως για τις διαπραγματεύσεις είναι άλλη. Το 33% Αριστερά δεν θα καταφέρει τίποτε στην Ευρώπη, όπως δεν τα κατάφερε το 33% Δεξιοπασόκ. Χρειαζόμαστε μεγάλες πολιτικές συμφωνίες του 51% και το Ποτάμι γι' αυτές τις συμφωνίες θα προσπαθήσει».

Από πού θα προκύψει το 51%; Λίγο ουτοπία μου ακούγεται.

«Ας μην τα απαντήσουμε όλα σήμερα. Το Ποτάμι όμως είναι έτοιμο για τις 26 του μηνός. Εμείς δεν δουλεύουμε μόνο για τις 25 Ιανουαρίου. Και οι προτάσεις μας δεν θα είναι οι αναμενόμενες. Αλίμονο δηλαδή αν είχαμε μπει στην πολιτική για να πλασάρουμε τις στερεότυπες λύσεις του παλιού πολιτικού συστήματος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News