Ελλάδα

Νέος γύρος στην αντιπαράθεση Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ

Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Μετά τη δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει όριο τις 450.000 ευρώ για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, σε συνέντευξή του ο Γιάννης Μήλιος, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, προσδιόρισε το όριο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στις 200.000 ευρώ.

«Οι προτάσεις που κάναμε στη ΔΕΘ μιλούν σαφώς για απαλλαγή των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων από την υπερφορολόγηση που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θεωρούμε ότι ο φόρος πρέπει να είναι προοδευτικός, πρέπει να είναι κυρίως στο εισόδημα, για αυτό λέμε ξεκάθαρα ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ», είπε ο κ. Μηλιός για το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και συνέχισε: «Η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα γίνει καταρχήν στο επίπεδο που υπήρχε πριν εισαχθεί ο ΕΝΦΙΑ. Το επίπεδο είχε πολλές κλίμακες. Άρχιζε από κάτι χαμηλό που πλήρωνε ο ιδιοκτήτης όταν το ακίνητο ήταν από 200.000 ευρώ και πάνω, με πολλούς συντελεστές που οδηγούσε σε σημείο τέτοιο ώστε να έχουμε μεν απώλεια εσόδων, τα οποία θα αντικαταστήσουμε με άλλα έσοδα που θα έρθουν από άλλες πηγές αρχίζοντας πρώτα από την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών, από τη φοροδιαφυγή».

Στην ίδια συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 9,84", ο κ. Μηλιός ξεκαθάρισε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από άλλο φόρο. «Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί… Θα καταργηθεί από τη στιγμή που θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Δε σημαίνει ότι αυτοί που έχουν πληρώσει είναι τα κορόιδα ή οτιδήποτε άλλο. Έχουμε ένα σχέδιο για αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν ότι θα πληρώνουν μέχρι 30% του εισοδήματός τους, αλλά ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί, θα επανέλθει το 1ο σύστημα όπως ήταν στην 1η φάση και θα δούμε τη ροή των εσόδων», τόνισε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν.Δ.: «Δήμευση της περιουσίας της μικρομεσαίας τάξης»

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης με αφορμή τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι" αλλά και των αναφορών του Γιάννη Μηλιού για τον ΕΝΦΙΑ κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι θεωρεί ως μεγάλη περιουσία όλα τα ακίνητα των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

«Ο κ Τσίπρας εξήγγειλε σήμερα πως θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα τον αντικαταστήσει με φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Δεν τόλμησε όμως να αναφέρει ποια θεωρεί μεγάλη ακίνητη περιουσία, ώστε να το ακούσουν με τα αφτιά τους οι Έλληνες φορολογούμενοι. Το αποκάλυψε, όμως, χθες ο κ. Μηλιός», επισημαίνει ο κ. Σταμάτης.

«Για το ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι αυτή που συνολικά υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Δηλαδή, αυτή που κατέχουν σήμερα οι περισσότεροι μικρομεσαίοι πολίτες. Κι έχει δίκιο ο κ. Μηλιός. Γιατί έτσι, μόνον, βγαίνει ο λογαριασμός του κ. Τσίπρα. Μόνο που αυτόν το λογαριασμό θα κληθούν να τον πληρώσουν μετά τις εκλογές οι πολίτες, αν με την ψήφο τους φέρουν στην εξουσία κ. Τσίπρα», προσθέτει ο κ. Σταμάτης και καταλήγει: «Γιατί αυτό ουσιαστικά είναι δήμευση της περιουσίας της μικρομεσαίας τάξης, που ποτέ δεν ήταν συμπαθής στα αριστερίστικα κινήματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς πια δε δικαιούται να λέει δεν ήξερα, δεν άκουσα…».

Μ. Σπυράκη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει τους πολίτες με 60%»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ., κ. Μαρία Σπυράκη, η οποία, αφού αναφέρθηκε στις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος για μείωση του ΕΝΦΙΑ 7% το 2015, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 15% ξεκινώντας από το φετινό προϋπολογισμό και μείωση του φόρου για φυσικά πρόσωπα με ανώτατο συντελεστή 33%, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «ετοιμάζεται να φορολογήσει τους πολίτες με 60% και να δημεύσει τις περιουσίες της μεσαίας τάξης».

Η κ. Σπυράκη επισήμανε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με την ασφάλεια των Ελλήνων, κατηγορώντας τον υποψήφιο βουλευτή του Στ. Τυροβολά ότι προσβάλλει τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δηλώνει ότι το κόμμα του θα καταργήσει τα ΜΑΤ.

«Αποκαλύπτεται βήμα-βήμα το σχέδιο του κ. Τσίπρα να μετατρέψει την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Τυροβολάς, δήλωσε, μιλώντας προχθές στο Channel 9, ότι «τα ΜΑΤ πρέπει και θα καταργηθούν όταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση», κάνοντας λόγο για ανάγκη εκδημοκρατισμού της Ελληνικής Αστυνομίας «γιατί έχει εντός της σκληρούς φασιστικούς πυρήνες».

Τι απαντά η Κουμουνδούρου

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε τη Συγγρού για υποκρισία και θράσος στο ζήτημα της φορολόγησης της περιουσίας.

«Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον κ. Σταμάτη ότι η Ν.Δ. φορολογεί την ακίνητη περιουσία από το πρώτο τετραγωνικό. Η υποκρισία και το θράσος όσο μεγάλο κι αν είναι δεν μπορεί να σκεπάσει το έγκλημα που διέπραξε ο κ. Σαμαράς σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, απαντώντας στη δήλωση της κ. Σπυράκη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι «οι Έλληνες πολίτες είναι αυτοί που υπέστησαν την άγρια φορολογική αφαίμαξη από τον κ. Σαμαρά». «Τα ασύστολα ψεύδη της κ. Σπυράκη είναι αφορολόγητα γι' αυτό και με άνεση τα εκφωνεί από το πρωί μέχρι το βράδυ», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες πολίτες είναι αυτοί που είδαν τα παιδιά τους να μεταναστεύουν, να χάνουν τις δουλειές τους, να αρπάζουν τις λιγοστές καταθέσεις τους, να γίνονται νοικάρηδες στα σπίτια τους».

«Τον έμαθε για τα καλά τον κ. Σαμαρά ο ελληνικός λαός και τον περιμένει στην κάλπη», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια