default-image

Ο Τσοχατζόπουλος σε κύκλωμα εκβιαστών που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα
Ο Τσοχατζόπουλος σε κύκλωμα εκβιαστών που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που έχει δράσει ποτέ στην Ελλάδα κατάφεραν να εξαρθρώσουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 16 άτομα, ωστόσο στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 37 άτομα.

Μάλιστα από αυτούς τους 37, οι τρεις είναι βαρυποινίτες-αρχηγοί της οργάνωσης, ενώ εμπλέκονται και δύο δικηγόροι, ένας πολιτικός (ο Άκης Τσοχατζόπουλος) που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού και ο οποίος φέρεται να είναι ο ηθικός αυτουργός βομβιστικής επίθεσης σε πολυκατοικία ιδιοκτησίας της οικογένειας Σμπώκου, και σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν και δέσμευσαν 337.000 ευρώ που εξετάζεται αν προέρχονται από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

Μάλιστα, η σοβαρότητα της υπόθεσης ήταν ο λόγος που ορίστηκε ανακριτής διαφθοράς για χειριστεί την ογκωδέστατη δικογραφία.

Στο διαβιβαστικό μεταξύ άλλων καταγράφονται τα εξής ονόματα:

Άκης Τσοχατζόπουλος, Σωτ. Εμμανουήλ (πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά), Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος, Βασίλης Στεφανάκος, Αγγελέτου Αδαμαντία (συνήγορος υπεράσπισης του Π. Βλαστού), ο δικηγόρος Φρ. Ραγκούσης, Σκαφτούρος Δημ. (αδελφός του Γιάννη), Σκαφτούρος Νικ. (πατέρας του Γιάννη), Πατουχέας Χρ. (κατηγορούμενος και στην υπόθεση Ξηρού) και Χήρα Ιωάννα.

Επίσης, έχει ασκηθεί δίωξη και κατά τουλάχιστον 4 σωφρονιστών υπαλλήλων, οι οποίοι όμως ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων και συγκεκριμένα για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και από κοινού, έκρηξη κατά συρροή και από κοινού, παραβάσεις σε σχέση με εκρηκτικές ύλες κατ' εξακολούθηση, εκβίαση κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, διακεκριμένη οπλοκατοχή και κατοχή εκρηκτικών υλών, ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, απλή συνέργεια στην παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος που αφορά σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Μέχρι στιγμής οι έρευνες έδειξαν ότι οι 16 συλληφθέντες ευθύνονται για τις βόμβες σε οίκημα ιδιοκτησίας της οικογένειας του Γιάννη Σμπώκου (πρόκειται για τον προφυλακισμένο πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών) στην Κηφισιά, όπου μάλιστα ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος που έχει καταδικαστεί για άλλη υπόθεση και είναι έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού. Επιπλέον, τα μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται για τη βομβιστική επίθεση στην πρώην διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού Μαρία Στέφη, επίθεση της οποίας την ευθύνη είχαν αναλάβει οι "Πυρήνες της Φωτιάς", τη βόμβα σε σπίτι δικαστικού στην επαρχία και στην Αθήνα, ενώ είχε "σφραγιστεί" συμβόλαιο σε βάρος εν ενέργεια υψηλόβαθμου δικαστικού προσώπου που τελευταία στιγμή δεν πραγματοποιήθηκε.

Στην πολυσέλιδη δικογραφία περιγράφεται με λεπτομέρεια η δράση κάθε ενός εκ των 37 κατηγορουμένων, ενώ χαρακτηριστικό της σχέσης ποινικών και αντεξουσιαστών είναι το γεγονός ότι ένας από τους 37 κατηγορούμενους της οργάνωσης, σύμφωνα με το protothema.gr, είναι ο καταζητούμενους για ληστείες Σπύρος Δραβίλας, ο οποίος φέρεται να είναι στην ομάδα των υποστηρικτών του φυλακισμένου Νίκου Μαζιώτη.

Επίσης ο ένας εκ των δικηγόρων κατηγορείται για χρηματισμό σωφρονιστικού υπαλλήλου όπως επίσης και η δικηγόρος η οποία αποτελούσε συνήγορο ενός εκ των εγκεφάλων της συμμορίας.

Σκοπός της οργάνωσης ήταν να τοποθετεί βόμβες κατά παραγγελία, είτε για ποινικούς είτε για τρομοκράτες.

Η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα έως τώρα ευρήματα:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News