Ελλάδα

Αλ. Τσίπρας: "Θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ"

Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ πως όταν θα αναλάβει την κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί του Σαββάτου τονίζοντας πως είναι ένας «φόρος λαιμητόμος», και διευκρινίζοντας πως θα αντικατασταθεί από έναν φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. «Η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας δε θα φορολογείται. Δεν αναφέρουμε σε αυτούς που έχουν 4 πισίνες και είναι σε off shore εταιρίες. Αυτοί θα πληρώσουν», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό διευκρίνισε, μιλώντας στην τηλεόραση του "Σκάι", πως θα ισχύσει από το 2015, μετά το σχετικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014 θα πληρωθούν κανονικά καθώς δεν μπορεί να υπάρξει αναδρομική νομοθεσία.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως θα υπάρξει μια απώλεια 1,8 δισ. η οποία θα αντικατασταθεί από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ενώ τόνισε πως θα επαναπροσαρμοστούν προς τα κάτω οι αντικειμενικές αξίες.

Για το περιουσιολόγιο, επισήμανε πως δε θα είναι μέσο φορολόγησης και πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Για το θέμα των καταθέσεων ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος ούτε θα γίνει. Δεσμεύομαι και εγώ αλλά και η ΕΚΤ. «Οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών», συμπλήρωσε, «είναι εγγυημένες οι τράπεζες μας είναι στο ευρωσύστημα. Η εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών είναι εγγυημένες από την ΕΚΤ. Είναι μια κινδυνολογία στην οποία δεν τσιμπάει ο κόσμος».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να συνδιαλλαγεί, τονίζοντας πως «ζήτησα από τον πρωθυπουργό να βγούμε στα φώτα και να αντιπαραθέσουμε επιχειρήματα και όχι ψεύτικες υποσχέσεις. Αλλά δε δέχτηκε γιατί δεν έχει επιχειρήματα».

Μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως έχει κάνει εθνική πολιτική τη γονυκλισία. «Εμείς λέμε πως πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το δράμα, και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη ασφαλής επιλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της αυτοδυναμίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε πως «δε θέλω ούτε να σκέφτομαι καν ότι η χώρα θα χρειαστεί να πάει σε δεύτερες εκλογές» και εξέφρασε την πεποίθηση πως τελικά δε θα πάει. «Ο ελληνικός λαός έχει και τη γνώση και την εμπειρία και τη σοφία, έχει και την εμπειρία με αυτή τη συγκυβέρνηση πως λειτούργησε και τι όφελος άφησε στον ελληνικό λαό».

«Με το ΣΥΡΙΖΑ ο πολύς κόσμος δεν έχει να φοβάται. Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, και ότι σε συνεργασία με το ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) θα επαναφέρει το ευρωπαϊκό πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις. «Η αγορά θα το αντέξει είναι μικρό το ποσοστό των εργαζομένων με κατώτατο μισθό, οι ΜΜΕ θα έχουν άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ισοφαρίσουν το κόστος, όπως για τα κόκκινα δάνεια», εξήγησε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν έως 700 ευρώ.

Ερωτηθείς δε από το δημοσιογράφο του "Σκάι" για το ενδεχόμενο να προταθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για πρόεδρος της Δημοκρατίας περιορίστηκε να πει ότι «είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση», σημείωσε όμως ότι επικροτεί τη στάση του για την Ελλάδα. «Δε μας αφορά πρωτίστως το πολιτικό στίγμα του προέδρου, αλλά να είναι ένα πρόσωπο που να έχει το κύρος και να βρίσκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στη Βουλή που θα προκύψει», εξήγησε.

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των βουλευτικών αυτοκινήτων λέγοντας πως «δεν καταλαβαίνω γιατί να έχουν αυτοκίνητο οι βουλευτές» κι ότι «μπορούν να έχουν ένα επίδομα». «Τα περιττά προνόμια που δημιουργούν απόσταση με τον πολίτη γιατί να τα έχει;», διερωτήθηκε.

«Το μνημόνιο θα το καταργήσει ο λαός, για εμάς δε θα υπάρξει τρόικα την επομένη των εκλογών», επισήμανε, ενώ για τις δανειακές συμβάσεις είπε ότι ποτέ δεν είπαμε ότι θα τη σκίσουμε», αλλά ότι «θα διαπραγματευτούμε, και σε διαπραγμάτευση θα πάμε με υψηλό πήχη».

Αναφερόμενος στους Γερμανούς δήλωσε πως θα τους απευθύνει το ερώτημα «με ποιο ηθικό δικαίωμα αρνείστε το ίδιο πράγμα που σας φιλοδώρησε η Ευρώπη το 1953, τη διαγραφή σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο... Γι' αυτό ζητάμε ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος», τόνισε.

«Ο Θεός στο βαθμό που αγαπάει περισσότερο το νοικοκύρη από τον κλέφτη θα μας βοηθήσει», ανέφερε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Σταύρο Θεοδωράκη απάντησε σκωπτικά: «Μού λέτε ότι πρέπει να πάμε στη δασκάλα για να μας πει αν κάναμε καλά τα μαθήματά μας και να έχουμε μαζί και τους μαθητές που θα με καρφώνουν».

«Πρέπει να στηρίξουν την επιθετική διαπραγμάτευση που ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί και εξαγγέλλει. Εγώ θα ζητήσω τη συναίνεσή τους», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση δε θα γίνει ανάμεσα στον Τσίπρα και τη Μέρκελ, αλλά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Αφού πήγα στον Πάπα χωρίς γραβάτα δεν βλέπω το λόγο να βάλω γραβάτα στη Μέρκελ», σημείωσε.

Σχόλια