default-image

Ερωτήματα για την προσφυγή Eurobank και Alpha στον ELA

Ελλάδα
Ερωτήματα για την προσφυγή Eurobank και Alpha στον ELA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρά ερωτηματικά συνεχίζει να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της, η αίτηση δύο εκ των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών για "γραμμή χρηματοδότησης" ύψους περί τα 5 δις ευρώ από τον ΕLΑ.

Τα ερωτήματα ανακύπτουν κυρίως από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών των ελληνικών τραπεζών καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το πρόγραμμα της οποίας θα τρέχει ότι και αν συμβεί, έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο παρά το ότι συμβαίνει αυτό, σε μια κίνηση που από κύκλους της αγοράς χαρακτηρίζεται "παντελώς ακατανόητη με χρηματοοικονομικά κριτήρια" οι δύο τράπεζες - Eurobank και Alphabank, όπως επιβεβαίωσαν τα στελέχη τους - ζήτησαν προληπτική γραμμή πίστωσης 5 δις ευρώ από τον ΕLA, που μάλιστα είναι σημαντικά ακριβότερη ως χρηματοδότηση απ' ότι αυτή της ΕΚΤ (τριπλάσιο επιτόκιο)!

Σύμφωνα με στελέχη αμφότερων των τραπεζών, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Την προσφυγή στο ELA από τις δύο τράπεζες επιβεβαιώσε και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η προσφυγή στο ELA πραγματοποιείται για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες ρευστότητας, λόγω της σχετικής υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων περί το ελβετικό φράγκο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Βεβαίως οι εκροές καταθέσεων είναι μικρές και ελάχιστα μεγαλύτερες από τα συνήθη πλαίσια της περιόδου Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν μια τέτοια κίνηση (το ποσό των επιπλέον του φυσιολογικού εκροών δεν έχει προσδιοριστεί από την ΤτΕ αλλά εκτιμάται περί το 1 δις - ποσό αστείο αν συγκριθεί με δεκάδες δις που "έφυγαν" εν μία νυκτί το Μάη του 2012, προκαλώντας την ανάγκη για άνοιγμα πίστωσης 124 δις από τον ELA, χάρη στην οποία οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να έχουν "γεμάτα ΑΤΜ").

Βεβαίως υπάρχουν δύο σοβαροί επιβαρυντικοί παράγοντες για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα: ο πρώτος είναι η αναστάτωση που προκάλεσε η ραγδαία (συνέπεια της αποδέσμευσης της φιξαρισμένης ισοτιμάς της) διαφοροποίηση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να κοστίσει περί το 1.5 δις στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι πιο φανερός: πρόκειται για την πρωτοφανή φρενίτιδα έκδοσης εντόκων γραμματίων από την κυβέρνηση, που έχει αντλήσει από το Νοέμβρη έως σήμερα, ποσό περίπου 7.7 δις ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, που είναι και οι μοναδικοί αγοραστές των γραμματίων αυτών!

Με αυτό το ύψος εκροών προς τα δημόσια ταμεία - για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί από την κυβέρνηση, καθώς οι προβλέψεις ήθελαν τα έντοκα της περιόδου να μην ξεπερνούν το σύνηθες ύψης των 1 περ. δις το μήνα - μοιάζει πιο "λογικό" να έχουν προβληματιστεί οι τράπεζες.

Ωστόσο ούτε και αυτό δικαιολογεί την προσφυγή στον ELA αντί της ΕΚΤ, και τα ερωτήματα παραμένουν, αφού οι εξηγήσεις που δίνονται είναι ανεπαρκείς και ...δεν εξηγούν τίποτε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News