default-image

Τα έντοκα του Δημοσίου οδηγούν τις τράπεζες στον ELA

Ελλάδα
Τα έντοκα του Δημοσίου οδηγούν τις τράπεζες στον ELA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του δημοσίου, που μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν ανέλθει στο απίστευτο ποσό των 7.7 δις ευρώ, σε συνδυασμό με την τρομερή εξέλιξη με το ελβετικό φράγκο και μια σειρά άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, οδηγεί τις ελληνικές τράπεζες ξανά στον ELA, τον μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδας για την παροχή έκτακτης ρευστότητας.

Παρότι κάποιοι κινδυνολογώντας προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι οι δύο τράπεζες που προσέφυγαν στο μηχανισμό, το έκαναν εξαιτίας της αθρώας εκροής καταθέσεων, αυτή δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι εκροές καταθέσεων είναι πολύ χαμηλότερες απ' ότι αναμενόταν και μόνο οριακά υψηλότερες απ' ότι θα περίμενε κανείς από μια "φυσιολογική" περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, όπου παραδοσιακά "φεύγουν" πολλα χρήματα από τις καταθέσεις για πληρωμή λογαριασμών, ληξιπρόθεσμων και ένεκα εορταστικών εξόδων κλπ.

Ωστόσο αυτό που δεν είναι καθόλου φυσιολογικό, είναι τα 7.7 δις που έχει αντλήσει η κυβέρνηση μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων, τα οποία έχουν αγοράσει στο σύνολο τους οι ελληνικές τράπεζες, "στεγνώνοντας" έτσι από ρευστό και αναζητώντας το πλέον, ένεκα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, στον ELA.

Λόγω της ανακεφαλαιοποίησης τους, που ολοκληρώθηκε το Μάιο, οι τράπεζες δεν είχαν προσφύγει στον ELA το τελευταίο οκτάμηνο. Και η αλήθεια είναι ότι ούτε και τώρα δικαιολογείται η προσφυγή τους, κάτι που εγείρει ερωτήματα.

Είναι μάλλον "περίεργο" που οι δύο τράπεζες προσέφυγαν στο σημαντικά ακριβότερο ELA και όχι απευθεία στην ΕΚΤ,  παρ΄ ότι δεν έχει διακοπεί και παραμένει ενεργή η χρηματοδότηση από την Φρανκφούρτη. Σε σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν από δημοσιογράφους στην ΤτΕ, δεν δόθηκαν διευκρινίσεις. Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με εγγύηση τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Η παροχή ρευστότητας μέσω ELA είναι σημαντικά "ακριβότερη" από εκείνη της ΕΚΤ η οποία παραμένει σε επίπεδα κάτω του 0,5%. Η διαφορά μεταξύ των δύο μηχανισμών είναι ότι στην περίπτωση του ELA οι εγγυήσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες είναι σχεδόν όλα τα assets του δανειακού χαρτοφυλακίου τους, ενώ για την ΕΚΤ χρειάζονται τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Βεβαίως τα 5 δις είναι "παρονυχίδα", κάτι που γίνεται αντιληπτό αν σκεφτούμε ότι το σύνολο των ελληνικών τραπεζών είχαν ζητήσει το Μάιο του 2012, μετά τις αθρώες εκροές καταθέσεων, ποσό ύψους... 124 δις ευρώ από τον ELA προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρευστότητα.

Ήταν η εποχή που - κατά Προβόπουλο - "οι νταλίκες πηγαινοέρχονταν φορτωμένες χρήματα για να μην στεγνώσουν τα ΑΤΜ". Παρά τις φωνές από τις "Κασσάνδρες", το φαινόμενο ΔΕΝ επαναλαμβάνεται σήμερα, και οι εκροές είναι μόνο λίγο πάνω από αυτές που θα είχαμε σε ένα φυσιολογικό Δεκέμβριο/Ιανουάριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News