default-image

Ραχόι και Καραμανλής στηρίζουν Αντώνη Σαμαρά

Ελλάδα
Ραχόι και Καραμανλής στηρίζουν Αντώνη Σαμαρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη στήριξή του στη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά εκφράζει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα.

Η απόφαση του κ. Ραχόι να έλθει στην Ελλάδα ελάχιστες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών συνιστά σαφές μήνυμα υποστήριξης του κ. Σαμαρά και του «αδελφού» κόμματος της Ν.Δ.

Ο κ. Ραχόι έγινε δεκτός στις 10:30 το πρωί από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και λίγο μετά τις 12 μ. οι δύο πρωθυπουργοί προχώρησαν σε δηλώσεις. Ο Μαριάνο Ραχόι ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόσκληση στην Αθήνα, καθώς, όπως είπε, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά «την πανέμορφη αυτή χώρα».

«Έχω συνεργαστεί με τον κ. Σαμαρά και υπήρξα μάρτυρας της δυναμικής του και όλων των προσπαθειών που έκανε για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Είναι ένας πραγματικός ηγέτης», δήλωσε ο Ραχόι, πλέκοντας το εγκώμιο του Αντώνη Σαμαρά.

«Ευχαριστώ για την υποστήριξη που όλη η Ελλάδα δείχνει στην Ισπανία, όπως και η Ισπανία στην Ελλάδα. Με τον Αντώνη Σαμαρά ανταλλάξαμε απόψεις για σημαντικά θέματα, όπως η απάντηση της Ε.Ε. στους τζιχαντιστές και ο ρόλος των δύο χωρών που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει να προστατέψουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και την Ευρώπη γενικά στο γεωστρατηγικό μέρος», πρόσθεσε.

«Με την Ελλάδα έχουμε πολλά κοινά στον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής. Δε βλέπουμε μόνο έναν φίλο, αλλά μοιραζόμαστε τη Μεσόγειο και το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Συμμετέχουμε σε διεθνείς διοργανώσεις και συσκέψεις», σημείωσε.

«Όσο για το μέλλον μας, είναι σημαντική η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μία διαδικασία που έζησε δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης», τόνισε ο κ. Ραχόι, επισημαίνοντας ότι «το επιστέγασμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι το κοινό νόμισμα».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «με τις μεταρρυθμίσεις μπορέσαμε να απαντήσουμε στην κρίση. Υπήρξαν βέβαια αμφιβολίες και δυσκολίες. Και οι δύο χώρες επλήγησαν από βαθιές κρίσεις. Ελλάδα και Ισπανία έζησαν δυσκολίες, χάθηκαν δουλειές και κάναμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ήταν αναγκαίες για να κάνουμε καλύτερες τις οικονομίες μας. Οι μεταρρυθμίσεις σε Ελλάδα και Ισπανία δίνουν καρπούς».

«Θέλουμε μία Ευρώπη δυνατή και σταθερή, αλλά χρειαζόμαστε ισχυρές χώρες και κυβερνήσεις που θα σεβαστούν όλα αυτά που έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να πραγματοποιηθούν», κατέληξε ο Μαριάνο Ραχόι.

Ο Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Ραχόι για τη φιλία του και τόνισε «οι δύο χώρες συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης. Οι λαοί αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα από την οικονομική κρίση αλλά και από τα κύματα της μετανάστευσης. Μοιράζονται την αγωνία για τη θωράκιση της Ευρώπης από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Η Ισπανία παρέχει την αλληλεγγύη της έμπρακτα. Συμμετέχει από το 2010 στο μηχανισμό διάσωσης όταν οι αγορές έκλεισαν τις πόρτες. Ο ισπανικός λαός έχει δανείσει 26 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό: αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη. Η βοήθεια αυτή διέπεται από ένα θεσμικό και ηθικό πλαίσιο - δεν ξεχνούμε, το αναγνωρίζουμε και ο ελληνικός λαός θα επιστρέψει τα χρήματα. Οι δύο λαοί δοκιμάστηκαν και υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες».

Ερωτηθείς για το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για νέα διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους από μηδενική βάση είπε: «Η διαπραγμάτευση γινόταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια και τώρα είμαστε στην τελευταία φάση για την μετά μνημόνιο εποχή. Η διαπραγμάτευση όμως γίνεται μέσα στους κανόνες της Ευρώπης και του ευρώ. Δε γίνεται κάθε φορά να αλλάζουν οι κανόνες γιατί δεν στέκεται έτσι ούτε η Ευρώπη ούτε το ευρώ. Η Ισπανία μας δάνεισε 26 δισ. από το υστέρημά της. Τι θα πούμε τώρα, ότι "ελάτε αφού πήραμε τα χρήματα να αλλάξουμε τη συμφωνία"; Άλλες χώρες μας δάνεισαν με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που πληρώνουν εκείνες. Πώς θα αλλάξεις αυτούς τους όρους και πώς θα σταθεί κάτι τέτοιο μέσα στην Ευρώπη. Εμείς μιλάμε για μία διαπραγμάτευση που κλείνει το μνημόνιο και μας βάζει στην επόμενη ημέρα. Εκείνος που διακηρύσσει ότι το χρέος του είναι μη βιώσιμο είναι σαν να λέει στις αγορές να μην μας δανείσουν και να γυρίσει σε νέο Μνημόνιο. Αυτό το καταλαβαίνει και ο ελληνικός λαός και ότι θα βγούμε από την κρίση χωρίς τέτοιες παλινωδίες και ανοησίες».

Καραμανλής: Στήριξη σε Ν.Δ. και Σαμαρά

Με δήλωσή του ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τονίζει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, μεταρρυθμίσεων και κυβέρνησης με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι χρειάζεται πολιτική που δε θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των πολιτών και τονίζει ότι αυτή την προοπτική διασφαλίζει η στήριξη και ενίσχυση της Ν.Δ.

«Ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ πολιτική σταθερότητα και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται κυβέρνηση με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σταθερή προσήλωση στον εθνικό στόχο της ανάπτυξης. Χρειάζεται πολιτική που δε θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των πολιτών.

Αυτή την προοπτική διασφαλίζει η στήριξη και ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας. Όσο ισχυρότερη η Νέα Δημοκρατία τόσο ασφαλέστερο το μέλλον για τον τόπο. Για όλους αυτούς τους λόγους θα δώσουμε και πάλι τη μάχη στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News