Ελλάδα

Στους έξι οι νεκροί από επιπλοκές του ιού της γρίπης

Συνολικά έξι άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από επιπλοκές του ιού της γρίπης στη χώρα μας.

Από την αρχή της εβδομάδας, οκτώ νέα περιστατικά νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, μετά από σοβαρές επιπλοκές, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να φτάνει τα 17, αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα.Μεταξύ αυτών, ένα μωρό και ένας 24χρονος με «καθαρό» ιατρικό ιστορικό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.Στο μεταξύ, αύξηση των περιστατικών με γριπώδη συνδρομή καταγράφεται σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας.


Είναι ενδεικτικό ότι σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, έχουν καταφτάσει σε λιγότερο από ένα 24ωρο 85 ασθενείς με «ύποπτα» συμπτώματα. Μετά τις εξελίξεις αυτές, μερίδα γιατρών «ποντάρει» στην άμεση και προληπτική χορήγηση αντι-ιικών, δεδομένης της χαμηλής κάλυψης του εμβολίου, αναφέρει το in.gr.


Παρά ταύτα, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επιμένουν στην αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι προσφέρει διασταυρωμένη προστασία για τα στελέχη Α(Η1Ν1) αλλά και για τα στελέχη γρίπης τύπου Β και ενδεχομένως, μέσω της παραγωγής αντισωμάτων με διασταυρούμενη ανοσία, να προστατεύει από σοβαρή νόσο και επιπλοκές και από το διαφοροποιημένο στέλεχος Α(Η3Ν2).

Σε ότι αφορά το Ηράκλειο, η ροή εμπύρετων περιστατικών , είναι η συνηθισμένη για την εποχή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η αναπληρώτρια διοικήτρια του ΠΑΓΝΗ κ. Μπορμπουδάκη, σε επικοινωνία με το neakriti.gr.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες - Ναι στο εμβόλιο

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στο Ράδιο984 και τη Μαίρη Καριωτάκη, ο λοιμωξιολόγος γιατρός, συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε, μόνο οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν, ωστόσο με την καθοδήγηση των γιατρών τους και την χρήση αντιικών , δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε παράλληλα να γίνει από όλους το εμβόλιο, ακόμη και τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις επιπλοκές της γρίπης κινδυνεύουν περισσότερο:

n      Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

n      Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, χρόνια νεφροπάθεια, καρδιακά νοσήματα, νευρομυϊκές παθήσεις, αναιμίες.

n      Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή για άλλους λόγους.

n      Έγκυες

n      Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία

n      Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια

n      Άτομα που φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών

n      Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας

n      Οι κλειστοί πληθυσμοί (εσωτερικοί σπουδαστές, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

Σχόλια