default-image

Financial Times: Έτσι θα τα βρουν Τσίπρας Ευρωπαίοι

Ελλάδα
Financial Times: Έτσι θα τα βρουν Τσίπρας Ευρωπαίοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πλαίσιο για τον "συμβιβασμό της επόμενης ημέρας" δίνουν οι Financial Times, που προσπαθούν κα σκιαγραφήσουν τον τρόοπο με τον οποίο η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΕ μπορούν "να τα βρουν".

Σε άρθρο τους με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη να συμβιβαστούν για να αποφύγουν Grexit», αναφέρουν πως πλέον το κεντρικό θέμα συζήτησης δεν είναι το Grexit, αλλά πώς ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό για το επόμενο στάδιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσουν τις εκλογές, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα ήταν συνετό να του προσφέρουν, ως δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Ελλάδας, κάποια καρότα σε αντάλλαγμα για το μαστίγιο του ΔΝΤ και της ΕΕ. Οι πιστωτές πάντως θα πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφές ότι η οικονομική στήριξη εξακολουθεί να εξαρτάται από μία ειλικρινή και ενεργή προσπάθεια μεταρρυθμίσεων.

Στο δημοσίευμά τους οι FT αναφέρουν πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους. Συγκεκριμένα, το άρθρο υποστηρίζει πως σε αντίθεση με τις εκλογές της Ελλάδας τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, σήμερα το κεντρικό θέμα συζήτησης δεν είναι το Grexit, αλλά το πώς ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό για το επόμενο στάδιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.

Ποια ανταλλάγματα θα πρέπει να προσφέρουν οι πιστωτές στον Τσίπρα

«Οι πιστωτές χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους», σημειώνει η εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως, δεδομένων των πολιτικών συνθηκών σε άλλες χώρες και στη Γερμανία, θα είναι μάταιο να μιλάμε για γενναία μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους των 175 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα για σκληρές υποχρεώσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων από μία κυβέρνηση στην οποία θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ως αντάλλαγμα θα πρέπει να καταστήσουν λιγότερο παρεμβατική την επιτήρηση των εν λόγω προσπαθειών, απευθυνόμενοι στην έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινής γνώμης προς αυτό το καθεστώς ξένης τιμωρίας επί πέντε έτη. Στη βάση αυτή, θα μπορούσαν να επιτρέψουν χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και να αφήσουν τον κ. Τσίπρα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News