Ελλάδα

Αντ. Σαμαράς: Τομές, μεταρρυθμίσεις και σταδιακές φοροελαφρύνσεις

Με τις φράσεις «τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα παντού, ανατροπές παντού», ξεκίνησε ο Αντώνης Σαμαράς την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Η μεγάλη ανατροπή», είπε ο κ. Σαμαράς, «θα είναι η μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών που θα γίνει σταδιακά για να μη γυρίσει η χώρα στα ελλείμματα, αλλά που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη».

Όπως είπε, τα τελευταία δύο χρόνια σε περιβάλλον κρίσης μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση από το 45% στο 42%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 30% και ο φόρος ενοικίων στο 11%.

«Μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης και προχωρήσαμε στη ρύθμιση των οφειλών μέχρι 100 δόσεις. Ενισχύσαμε την προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων μέχρι 1.500 ευρώ.

Καταργήθηκε ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων. Στο εξής η φορολογική πολιτική περιλαμβάνει σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από 1% του ΑΕΠ από 1,4% που είναι σήμερα και θα το αποδώσουμε απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είχαμε μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος από 45% πριν την κρίση στο 35% και μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%, ενιαίο φόρο. Θα είναι η μεγαλύτερη ανατροπή και το υγιέστερο κίνητρο για προσέλκυση επενδύσεων. Εξετάσουμε απαλλαγή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Θα καταργήσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης και το "πόθεν έσχες" από την πρώτη κατοικία. Διερευνούμε την επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία για να τονώσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Θα προχωρήσουμε σε κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Πώς μπορείς να τα κάνεις αυτά σταδιακά χωρίς προβλήματα στη μείωση του χρέους; Με τη βοήθεια χρέους που θα πάρουμε. Ολοκληρώνοντας τη συμφωνία μετά το μνημόνιο θα πετύχουμε μείωση των υποχρεώσεων για τόκους ώστε τα πρωτογενή πλεονάσματα να αξιοποιηθούν στον κοινωνικό τομέα.

Όλα αυτά είναι συμβατά με τους στόχους μας αρκεί να μη διαταραχθεί η ομαλότητα. Αντίθετα όσοι πάνε σε ρήξη θα καταλήξουν στη δραματική ανάγκη να ζητούν χρήματα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανταγωνιστικότητα παντού»

Ο κ. Σαμαράς έθεσε σαν στόχο τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προσανατολίζονται στους εξής βασικούς άξονες:

- Επενδύσεις που ευνοούν την επιχειρηματικότητα.

- Μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και ευνοούν την είσοδο νέων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο από την άρση του καμποτάζ φέτος ήλθαν από κρουαζιερόπλοια 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Μέσα σε δύο χρόνια σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα ανέβηκε 111 θέσεις.

- Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι στιγμής το κράτος έχει εισπράξει 3,1 δισ. από προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 7,5 δισ. χωρίς να περιλαμβάνεται το ποσό 1,4 δισ. από τις συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

- Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. «Διευκολύναμε τις νέες προσλήψεις και απομακρύναμε τα εμπόδια. Η ευελιξία βοηθά τις προσλήψεις και εμποδίζει το κλείσιμο επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης. Καταπολεμούμε την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό της συνδικαλιστικής νομοθεσίας», είπε και σημείωσε ότι ξέρει πως θα υπάρχουν αναταράξεις αλλά «θα κάνω το σωστό». «Δεν μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις από απεργίες που αποφασίζουν μερικοί συνδικαλιστές. Αυτά έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια», συμπλήρωσε.

- Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση για ένα μικρό και ευέλικτο κράτος. «Από 900.000 το 2009 είναι 600.000 το 2014 - προωθήσαμε το ηλεκτρονικό κράτος και την ηλεκτρονική εφορία, ηλεκτρονικά πιστοποιητικά όλων των ειδών. Ακόμη ηλεκτρονικές πληρωμές, απλούστευση εισαγωγών εξαγωγών. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μειώθηκε η δαπάνη κατά 50%», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

- Μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις για το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, εισόδημα περίπου 2 δισ. που διέφευγε πιάνεται τώρα.

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ

Εξαπολύοντας επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Εκείνοι είναι ένα ατύχημα που δε θα συμβεί στην Ελλάδα. Θα νικήσουμε το λαϊκισμό όχι για να διχάσουμε αλλά για να ενώσουμε τον ελληνικό λαό. Καλούμαστε να πετάξουμε ή να βουλιάξουμε. Στις εκλογές ο λαός θα επιλέξει ανάμεσα στην ανάπτυξη με Ευρώπη ή τη στασιμότητα και τη χρεοκοπία, ανάμεσα στο αύριο που του αξίζει ή το χθες που τον πληγώνει.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου καλούμαστε ως έθνος να αποφασίσουμε ποια Ελλάδα θέλουμε. Πρέπει να φύγουμε μπροστά και να πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας. Να ξεφύγουμε από το λαϊκισμό».

Συνεχίζοντας την επίθεση και κάνοντας ταυτόχρονα έναν σύντομο απολογισμό των τελευταίων δυόμισι χρόνων ανέφερε: «Κάποιοι θέλουν το κομματικό κράτος επιχειρηματία. Κάποιοι θέλουν την παντοδυναμία του κρατισμού. Εμείς θέλουμε ανάπτυξη. Μας υπόσχονται ότι από λεφτά που δεν υπάρχουν θα χρηματοδοτήσουν συντάξεις, μισθούς και θα φέρουν διόγκωση του χρέους. Εμείς λέμε ότι ο τόπος πρέπει να αρχίσει να παράγει ξανά με εξωστρεφή οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να απελευθερώνει τον δυναμισμό του λαού μας.

Η κυβέρνηση απέτρεψε την έξοδο της χώρας από το ευρώ ενώ υπάρχει κόμμα που θέλει να στήσει παγίδα στον ελληνικό λαό παρόμοια με το "λεφτά υπάρχουν". Ο ελληνικός λαός δε θα πέσει από το ένα ναρκοπέδιο στο άλλο».

Συνοψίζοντας τέλος τόνισε: Πρώτον, «κλείσαμε τρεις δύσκολους προϋπολογισμούς που επιβεβαιώνονται μέχρι υποδιαστολής και τώρα μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα».

Δεύτερον, «ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου που μπορεί να φέρει επενδύσεις και έσοδα για το κράτος. Κάποιοι ονειρεύονται ακόμη και τώρα επανακρατικοποιήσεις που δε γίνονται πουθενά».

Και τρίτον «ψηφίστηκε ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, καλύπτουμε όσα χρειάζεται το κράτος και βγάζουμε και τους τόκους για το χρέος».

Σχόλια