Ελλάδα

Στην τελική ευθεία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων

Οι αναταράξεις στις σχέσεις Σαμαρά - Βενιζέλου από την "αρπαγή" της Άντζελας Γκερέκου συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο, ωστόσο η κατάρτιση των ψηφοδελτίων προχωρά με γοργούς ρυθμούς, αφού τα κομματικά επιτελεία εργάζονται... νυχθημερόν το τελευταίο διήμερο για να κλείσουν τις λίστες των υποψηφίων.

Παρά τις "χλιαρές" διαψεύσεις του ιδίου του Θ.Φορτσάνη, φαίνεται ότι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και εκφραστής της "σκληρής" γραμμής θα είναι επικεφαλής στο  ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στις εκλόγιμες θέσεις αναμένονται στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όπως ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ ο Βασίλης Οικονόμου πιθανότατα θα καταλάβει την 4η θέση. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά έχουν επίσης κάνει εισηγήσεις για την πρώην ευρωβουλευτή Νίκη Τζαβέλα. Επίσης, στη λίστα Επικρατείας αναμένεται να βρίσκονται ο Γ. Χατζημαρκάκης, ο Στ. Παπασταύρου και ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συνεδριάζει από τις 11 το πρωί η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο την επικύρωση των ψηφοδελτίων του κόμματος, τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Πάντως, ο κύκλος της διεύρυνσης  περιλαμβάνει τον Άγη Βερούτη από τη Δράση (Β' Αθηνών), ο οποίος δεν ακολούθησε τον πρόεδρο Θ. Σκυλακάκη στο Ποτάμι. Οριστικοποιήθηκε και η Νόνη Δούνια (Α' Πειραιά), ενώ ο καρδιολόγος Χριστόδουλος Στεφανάδης θα μετακινηθεί στη μονοεδρική της Σάμου. Επισημοποιήθηκε επίσης η Εύη Τατούλη (κόρη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη) στην Αρκαδία.

ΣΥΡΙΖΑ

Η διαφαινόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει όλων των δημοσκοπήσεων, οδήγησε πολλούς να σπεύσουν να ενταχθούν στα ψηφοδέλτιά του, ακόμη και από μη συγγενείς ιδεολογικά χώρους. Η Χρυσούλα Γιαταγάνα (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τους Ανεξάρτητους Ελληνες) και ο Μάρκος Μπόλαρης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) ήταν δύο από τις τελευταίες περιπτώσεις. Κανείς από τους δύο δεν συμπεριελήφθη τελικώς στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου.

Η Χρυσούλα Γιαταγάνα δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια με την Κουμουνδούρου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας της πρότεινε να συμπεριληφθεί στο Επικρατείας, αλλά εκείνη επιθυμούσε εκλογή με σταυρό στην Α' Θεσσαλονίκης. «Δεν αποδέχτηκα την πρόταση αυτή, γιατί έχω μάθει να κερδίζω η ίδια, με τον αγώνα μου, την όποια θέση μού ανήκει. Είχα ζητήσει να δώσω τη μάχη του σταυρού στην Α' Θεσσαλονίκης, για να κρίνουν οι συμπολίτες μου εάν επιθυμούν να υπάρχει και η δική μου φωνή στην επόμενη Βουλή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Και ενώ και η Ραχήλ Μακρή, που είχε απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στη μονοεδρική των Γρεβενών, φαινόταν να απομακρύνεται από την Κουμουνδούρου, πληροφορίες αναφέρουν πως οι συζητήσεις συνεχίζονται ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι εσωτερικές διαφωνίες και οι ενστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησαν στην περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και θα είναι υποψήφια στην Πέλλα, ενώ για τον Θεόδωρο Παραστατίδη καταβαλλόταν μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθεια να είναι εκ νέου υποψήφιος στο Κιλκίς, αντί της Β' Θεσσαλονίκης.

ΠΑΣΟΚ

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ασχολούνται περαιτέρω με το θέμα της Αντζελας Γκερέκου και προετοιμάζονται για την ανακοίνωση εντός της ημέρας των ψηφοδελτίων του κόμματος. Ο κ. Βενιζέλος έθεσε επικεφαλής του Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος είχε αποστασιοποιηθεί από την πολιτική σκηνή και προ ημερών είχε τονίσει την ανάγκη να υπάρξει ένας νέος κομματικός σχηματισμός από της μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων Επικρατείας και ανά νομό, όπου προεξοφλείται ότι θα υπάρχουν ονόματα που θα σηματοδοτούν την «ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης» ως απάντηση στη «διασπαστική κίνηση Παπανδρέου», όπως την αποκαλούν.

Ποτάμι

Τα ψηφοδέλτια του Ποταμιού αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή, με ονόματα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Δίλημμα για τον Σταύρο Θεοδωράκη εξακολουθεί να παραμένει το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής στη λίστα Επικρατείας, αν θα είναι πολιτικό πρόσωπο ή άνθρωπος καταξιωμένος από τον χώρο της επιστήμης ή από αλλού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην Α' Αθήνας θα δώσουν τη μάχη, μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Λυκούδης, η Αννυ Ποδηματά, ο πανεπιστημιακός Περικλής Βαλλιάνος και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Στη Β' Αθήνας αναμένεται να είναι υποψήφια η Αντιγόνη Λυμπεράκη από τη Δράση, η Αθηνά Δρέττα από το ΠΑΣΟΚ, η ηθοποιός Γιώτα Φέστα, ο Γιώργος Αμυράς και ο τέως γ.γ. Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Σχόλια