default-image

Η Γερμανία ετοιμάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα

Ελλάδα
Η Γερμανία ετοιμάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Γερμανία φαίνεται να ετοιμάζονται για την "κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ" και τα γνωστότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν την διάσταση του τι πρέπει να περιμένουμε την επόμενη ημέρα.

Αν και κάποια μέσα (οπως η Bild) συνεχίζουν την χαμηλού επιπέδου, υπερ-λαϊκιστική, ανθελληνική ρητορική για τους "Ελληνες απατεώνες" που "θα εκλέξουν ΣΥΡΙΖΑ για να φάνε τα λεφτά των Γερμανών φορολογούμενων", οι πιο νηφάλιες φωνές λένε... τα ακριβώς αντίθετα.

Οπως η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, που σε ηλεκτρονικό της δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα.  

Το σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίου Μέρκελ ότι η Γερμανία δεν κάνει σχέδια για το ενδεχόμενο Grexit.

Στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες εξετάζεται αυτήν την εποχή πως θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός συμβιβασμός με τον Α. Τσίπρα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ, ακόμη σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει στις επερχόμενες εκλογές. Και τούτο παρά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το ακριβώς αντίθετο.

«Στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες», αναφέρει το δημοσίευμα, «εξετάζεται αυτή την εποχή πώς θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός συμβιβασμός με τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Μια έξοδος της Ελλάδας θεωρείται για την γερμανική κυβέρνηση οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά κοστοβόρα - παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα».

Και προσθέτει:

Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον ελαφρύνσεις τους χρέους. Ένα πραγματικό κούρεμα όμως αποκλείεται

«Στο Βερολίνο έχουν αντιληφθεί ότι ο Τσίπρας εμφανίζεται στο μεταξύ λιγότερο επιθετικός από ό,τι πριν από μερικούς μήνες, το οποίο θεωρείται ως ένδειξη ότι θα ήταν ανοιχτός για διαπραγματεύσεις. Στην ΕΕ κάνουν ήδη συγκρίσεις με τον Λούλα, ο οποίος ως υποψήφιος είχε προκαλέσει ανασφάλεια στις αγορές και ως Πρόεδρος πήγε τη χώρα μπροστά. Τονίζεται, ωστόσο, ότι δεν είναι σαφές πόσο ρεαλιστικό θα ήταν ένα τέτοιο σενάριο. Ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα - ίσως μέσω μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Σε αντάλλαγμα ο Τσίπρας θα παραιτείτο από κάποιες από τις πιο ακραίες απαιτήσεις του. Ένα πραγματικό κούρεμα όμως αποκλείεται», αναφέρει η Die Zeit.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News