Ελλάδα

Παραδέχονται οι "Πυρήνες" το σχέδιο απόδρασης από τον Κορυδαλλό

Το σχέδιο απόδρασής τους από τις φυλακές Κορυδαλλού και το "χτύπημα" του Χριστόδουλου Ξηρού επιβεβαιώνουν μέσα από κείμενό τους από τις φυλακές οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς".

Υπό τον τίτλο «Για την προσπάθεια άξιζε...» στο κείμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο οι "Πυρήνες" εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον «Μανώλη» της 17Ν και ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να χαρίσουν ούτε μια λέξη «που θα ξεκλείδωνε πληροφορίες στον εχθρό».

Όπως τονίζουν, η απόδραση από τη φυλακή είναι ο μόνος σκοπός και προορισμός ενός αιχμάλωτου αναρχικού αντάρτη πόλης και σημειώνουν πως η λέξη απόδραση «είναι το συμπυκνωμένο νόημα της ελευθερίας που ανατινάζει τα τείχη της φυλακής που κλείδωσαν τις ζωές τους».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «κάθε νύχτα στις περιπλανήσεις του μυαλού δραπετεύουμε σε ένα κόσμο δίχως φυλακές, ένοπλους φρουρούς και κλειδωμένες ψυχές», ωστόσο υποστηρίζουν ότι η κάθε αποτυχία, η κάθε σύλληψη, το κάθε λάθος» τους πεισμώνει ακόμα πιο πολύ και σημειώνουν ότι, αν πέσουν τρεις φορές, τέσσερις φορές θα σηκωθούν.

Σύμφωνα με το protothema.gr, σκοπός του Χριστόδουλου Ξηρού ήταν η ανατίναξη της Α' πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου να απελευθερωθούν τα μέλη της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς", ένα σχέδιο που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Αντιτρομοκρατικής θα γινόταν με τη βοήθεια τουλάχιστον οκτώ ατόμων με γνώσεις στο χειρισμό όπλων και ρουκετών.

Μάλιστα, τα πρόσωπα αυτά πιθανότατα είναι ασύλληπτα μέλη της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς", ένας εκ των οποίων θεωρείται ως ο σύνδεσμος με τις ομάδες ποινικών από τις οποίες έγινε η προμήθεια του οπλισμού.

Ολόκληρο το κείμενο της "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς":

«Για την προσπάθεια άξιζε…

Δεν πρόκειται να χαρίσουμε ούτε μια λέξη που θα ξεκλείδωνε πληροφορίες στον εχθρό. Η απόδραση από τη φυλακή είναι ο μόνος σκοπός και προορισμός ενός αιχμάλωτου αναρχικού αντάρτη πόλης. Η λέξη "απόδραση" είναι το συμπυκνωμένο νόημα της ελευθερίας που ανατινάζει τα τείχη της φυλακής που κλείδωσαν τις ζωές μας. Τη λέξη αυτή εμείς οι αιχμάλωτοι αναρχικοί της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς" δεν την ξεχάσαμε ποτέ κι ας μας ξέχασαν οι περισσότεροι. Οι δικαστές μας καταδίκασαν να ζούμε χρόνια σαν ανθρώπινες σκιές μέσα σε κλειδωμένα κτήρια, αλλά δεν μπόρεσαν να κλειδώσουν τις ανυπότακτες επιθυμίες μας.

Κάθε νύχτα στις περιπλανήσεις του μυαλού δραπετεύουμε σε ένα κόσμο δίχως φυλακές, ένοπλους φρουρούς και κλειδωμένες ψυχές. Και αν κάθε πρωί το κλειδί του φύλακα μάς επιστρέφει στην τσιμεντένια πραγματικότητα της φυλακής, ξέρουμε πως κάποια στιγμή η μέρα μας θα έρθει και θα ονειρευτούμε την αναρχία μας με ανοιχτά μάτια. Το γκλανγκ-γκλανγκ της κλειδαριάς καθώς κλείνει σφυρηλατεί το μίσος μας για τη φυλακή. Η κάθε αποτυχία, η κάθε σύλληψη, το κάθε λάθος μάς πεισμώνει ακόμα πιο πολύ. Και αν πέσουμε τρεις φορές, τέσσερις φορές θα σηκωθούμε.

Δεν υπάρχει νίκη ή ήττα, υπάρχει μόνο αγώνας. Ξέρουμε πως το αναρχικό αντάρτικο πόλης και η "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" είναι μια μάχη ενάντια σε όλα τα προγνωστικά. Σε αυτή τη μάχη μπορεί να χαθούν όπλα, εκρηκτικά, κρησφύγετα, αυτοκίνητα, χρήματα, όμως όλα αυτά ξαναβρίσκονται. Αυτό που δε χάνεται είναι οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι που μας έκαναν να νιώσουμε ότι η μέρα μας θα έρθει και θα πούμε "αντίο" στη φυλακή χωρίς επιστροφή.

Σε αυτές τις ώρες που ο εχθρός θριαμβολογεί στέλνουμε το πιο ζεστό συνωμοτικό χαμόγελό μας σε αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους, χωρίς όνομα, που σήμερα καταζητούνται απ' τις αστυνομικές Αρχές του νόμου και της τάξης. Γι' αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους, χωρίς όνομα, αξίζει να συλλαβίσουμε ξανά τη διαρκή υπόσχεση: "η μέρα μας θα έρθει".

Δύναμη και αλληλεγγύη στους καταζητούμενους για την υπόθεση της απόπειρας απόδρασης της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς".

Η Λερναία Ύδρα των "Πυρήνων της Φωτιάς" δεν πρόκειται να σταματήσει.

Η "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" θα επιστρέψει ακόμα πιο δυνατή.

Πυρήνας φυλακισμένων της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς"

Αργυρού Παναγιώτης, Πολύδωρος Γιώργος, Οικονομίδου Όλγα, Τσάκαλος Γεράσιμος, Τσάκαλος Χρήστος, Χατζημιχελάκης Χάρης, Μαυρόπουλος Θεόφιλος, Νικολόπουλος Γιώργος, Νικολόπουλος Μιχάλης, Μπολάνο Δαμιανός,

Τίποτα δεν τελείωσε!

Όλα συνεχίζονται…».

Οι σχέσεις Ξηρού με μέλη των "Πυρήνων"

Τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από την απόδρασή του από τις φυλακές Κορυδαλλού, πέρυσι τον Ιανουάριο, τοποθετείται η έναρξη των σχέσεων μεταξύ του Χριστόδουλου Ξηρού και των προφυλακισμένων μελών της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς", όπως γράφει η εφημερίδα "Καθημερινή". Το πόρισμα που συντάχθηκε κατά την πειθαρχική έρευνα που ακολούθησε την απόδρασή του, προ έτους, από τον Κορυδαλλό, "δένει" απόλυτα με το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν του 2014 που έκαναν Χριστόδουλος Ξηρός και "Πυρήνες" όντες έγκλειστοι.

Σύμφωνα, πάντως, με τις διωκτικές Αρχές, οι σχέσεις Ξηρού-"Πυρήνων" δε σταμάτησαν την Πρωτοχρονιά του 2014, καθώς οι "Πυρήνες" ήταν αυτοί που βοήθησαν τον Ξηρό όχι μόνο να διαφύγει αλλά και να παραμείνει επί ένα χρόνο «αφανής», παρέχοντάς του ό,τι χρειαζόταν για να σχεδιάσει το επόμενο χτύπημά του.

Σύμφωνα με τις Αρχές, μάλιστα, το σχεδιαζόμενο χτύπημα του Ξηρού ήταν αμιγώς «ανταποδοτικό», καθώς είχε στόχο την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού και την απελευθέρωση των εγκλείστων για συμμετοχή στη "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Ενδεικτική των σχέσεων "Πυρήνων" και Χριστόδουλου Ξηρού είναι - όπως αναφέρει η εφημερίδα - και η μαρτυρία σωφρονιστικού υπαλλήλου, σύμφωνα με τον οποίο, «όταν απέδρασε ο Ξηρός, τα μέλη των "Πυρήνων" οργάνωσαν πάρτι μεταξύ τους προκειμένου να γιορτάσουν την επιτυχία του σχεδίου».

Σύμφωνα με την πειθαρχική έρευνα, ο Χριστόδουλος Ξηρός «πηγαινοερχόταν» στις πτέρυγες και ιδιαίτερα στην Α' - όπου κρατούνταν οι "Πυρήνες της Φωτιάς" - συνεχώς από τις 5.2.2011 έως τις 31.12.2013. «Δεν υπήρξε έστω ένας μήνας κατά τον οποίο δεν είχε μεταβεί στην Α' πτέρυγα, σε κάποιες δε ημερομηνίες οι είσοδοι είναι 23 φορές την ημέρα, πρωινές και απογευματινές ώρες, κυρίως Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή», αναφέρεται στο πόρισμα το οποίο επιβεβαίωσε τις μέχρι τότε «υποψίες» των διωκτικών Αρχών ότι Ξηρός και "Πυρήνες" σχεδίαζαν την «επόμενη ημέρα» για το «αντάρτικο πόλης». Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της επικινδυνότητας του Ξηρού υπήρχε εντολή του συμβουλίου των φυλακών να μη μετακινείται σε άλλες πτέρυγες, ωστόσο αυτό ακριβώς έπραττε με τις ευλογίες «αρχιφυλάκων και αρχιφυλακευόντων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα. «Καθ' όλο το ανωτέρω υπό διερεύνηση χρονικό διάστημα και ιδίως από 5.11.2011 έως 31.12.2013 είχε επιτραπεί στον Χριστόδουλο Ξηρό να εισέρχεται στην Α' πτέρυγα, να επικοινωνεί και να συγχρωτίζεται με τους κρατουμένους που διέμεναν σε αυτήν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ως προς το πολυσυζητημένο περυσινό «πρωτοχρονιάτικο πάρτι» του Χριστόδουλου Ξηρού με τους "Πυρήνες της Φωτιάς", σύμφωνα με την πειθαρχική έρευνα, δέκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι ενεπλάκησαν στη μετάβαση του βαρυποινίτη στην πτέρυγα των "Πυρήνων". Οι εν λόγω υπάλληλοι, όπως και επτά ακόμη αρχιφύλακες που ευθύνονται για το επί διετία «πηγαινέλα» του Ξηρού, παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό συμβούλιο. Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης είχαν τεθεί σε αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων τους ο αρχιφύλακας των φυλακών, τέσσερις υπάλληλοι που επί δύο χρόνια είχαν ασκήσει καθήκοντα αρχιφύλακα, καθώς και ο υπαρχιφύλακας που ήταν υπεύθυνος φύλαξης το βράδυ του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν του 2014.

Σχόλια