Ελλάδα

Δύο νεκροί από γρίπη στην Ελλάδα - Ορατός κίνδυνος η επιδημία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα γρίπης στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο κίνδυνος για επιδημία γρίπης στη χώρα μας είναι ορατός και ήδη με την αλλαγή του έτους τέσσερις άνθρωποι χρειάστηκαν εισαγωγή στην εντατική, ενώ άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Σταθερή ανοδική τάση παρουσιάζει η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, σύμφωνα και με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η δραστηριότητα της γρίπης αρχίζει να παρουσιάζει ανοδική πορεία στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη και συμπληρώνει ότι, όπως καταγράφηκε από το ευρωπαϊκό Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το επίπεδο νοσηρότητας της γρίπης στις χώρες της Ευρώπης αυξήθηκε από το 9% στο 13% μέσα σε μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), στα τέλη Δεκεμβρίου είχε καταγραφεί αύξηση 10% των κρουσμάτων, πανευρωπαϊκα.

Ανάλογη ανοδική τάση δείχνουν και τα τελευταία δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ στη χώρα μας.

Μάλιστα ο υπότυπος του ιού της γρίπης που ευθύνεται για την αυξημένη νοσηρότητα των τελευταίων ημερών είναι ο Η3Ν2, ο οποίος δεν έχει συμπεριληφθεί στο φετινό αντιγριπικό εμβόλιο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

«Ο υπότυπος αυτός απομονώθηκε μέχρι στιγμής σχεδόν στα μισά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης ανά την Ευρώπη», αναφέρει ο ΠΙΣ και προσθέτει πως δεν υπάρχουν κρούσματα από τους υπότυπους που περιέχει το εμβόλιο, γεγονός που υποδηλώνει πως όσοι εμβολιάστηκαν εναντίον τους είναι καλυμμένοι.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους γιατρούς και τους ιατρικούς φορείς να βρίσκονται σε επιφυλακή, προειδοποιεί δε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι πολύ σημαντικό για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, σημειώνοντας ότι η ισχύς του είναι 3μηνη, οπότε σε άτομα υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειαστεί επανάληψη, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα γιατρό τους. Ως ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος, χαρακτηρίστηκαν από το υπουργείο Υγείας άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες, παχύσαρκα άτομα (ΔΜΣ> 40kg/m2.) και όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί (φυλακές, ιδρύματα σχολές, ειδικά σχολεία).

«Σε μια επερχόμενη επιδημία γρίπης πρέπει να είναι εμβολιασμένοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη νοσοκομειακή περίθαλψη, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά και η μετάδοση του ιού μέσα στο υγειονομικό προσωπικό», αναφέρει ο ΠΙΣ και τονίζει ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», καθώς από τη στιγμή διενέργειας του εμβολιασμού ως τη στιγμή που το εμβόλιο θα αρχίσει να παρέχει προστασία παρέχεται ένα χρονικό διάστημα περίπου 3 εβδομάδων.

Σχόλια