Ελλάδα

Αιχμές κατά Ελλάδας για τις λίστες από Ιταλό εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας Έτορε Καρντινάλι, εισήλθε στο πλοίο "Norman Atlantic" χωρίς, όμως, να μπορέσει να φθάσει - για λόγους ασφαλείας - στο γκαράζ, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στις 04:30 της περασμένης Κυριακής. Όπως δήλωσε το μαύρο κουτί του πλοίου ανακτήθηκε δεν απέκλεισε ότι «μπορεί να υπάρχουν πτώματα στο χώρο στάθμευσης» και κατηγόρησε την Ελλάδα για το αλαλούμ με τον αριθμό επιβαινόντων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Καρντινάλι πρόσθεσε ότι «ανακτήθηκε και κατασχέθηκε το μαύρο κουτί του πλοίου, και τώρα πρόκειται να προχωρήσει η προσεκτική επεξεργασία των στοιχείων» που περιέχει αυτό.

Ο Ιταλός εισαγγελικός λειτουργός πρόκειται να επιστρέψει αύριο στο Norman Atlantic, κάτι που ενδέχεται να κάνει και τις επόμενες ημέρες. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αγνοουμένων, εκτίμησε πως «σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη είναι δέκα, πάντως σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνούν τους δεκαπέντε».

Ο Ιταλός εισαγγελέας πρόσθεσε ότι «ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων θα μπορέσει να δημοσιοποιηθεί όταν η Ελλάδα αποφασίσει να μας δώσει μια αξιόπιστη λίστα επιβατών», διότι «η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς», όπως είπε.

Πάντως, το κομφούζιο με τον αριθμό επιβατών συνεχίζεται καθώς σύμφωνα με νέα λίστα των ιταλικών Αρχών οι επιβαίνοντες ανέρχονται στους 485, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα λίστα υπάρχουν ακόμα διπλοεγγραφές ονομάτων.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν πως επιβεβαιώνεται, πλέον, ότι στο πλοίο δεν υπήρχαν υπεράριθμοι επιβάτες.

Σημειώνεται πως ο ανώτατος αριθμός επιβαινόντων για το συγκεκριμένο πλοίο, και σύμφωνα με το πρωτόκολλο του «Norman Atlantic», ήταν 499 άτομα, αριθμός που είχε ακουστεί από δικαστικό λειτουργό της Ιταλίας τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΑΝΕΚ ο αριθμός των επιβαινόντων στο πλοίο ήταν 474 άτομα.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, το υπουργείο Ναυτιλίας γνωστοποίησε ότι επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα ένας ακόμα Έλληνας επιβάτης του μοιραίου πλοίου που νοσηλευόταν σε ιταλικό νοσοκομείο.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι κλιμάκιο της ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων αναμένεται στην Ιταλία, ενώ επιθεωρητές έχει αποστείλει και η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ.

Σχόλια