default-image

Αύριο ανακοινώνει ο Γιώργος Παπανδρέου το κόμμα

Ελλάδα
Αύριο ανακοινώνει ο Γιώργος Παπανδρέου το κόμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Πυρετός" προετοιμασιών μεταξύ των παπανδρεϊκών - και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου ο τέως πρωθυπουργός έχει ακόμη αρκετούς φίλους - ενόψει της ανακοίνωσης του νέου κόμματος που πιθανότατα θα έχει τον τίτλο "Κίνημα Αλλαγής" (για να θυμίζει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τον Ανδρέα Παπανδρέου και την "Αλλαγή" του).

Η ανακοίνωση θα γίνει φυσικά από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 5.30 το απόγευμα στο Μουσείο Μπενάκη.

Σήμερα επρόκειτο ο Γιώργος Πεταλωτής να καταθέσει στο Πρωτοδικείο τον τίτλο και το έμβλημα του κόμματος, αλλά έως αυτήν την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν το έπραξε - βάσει νόμου έχει άλλωστε περιθώριο μίας εβδομάδας ακόμη.

Με όλα αυτά επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα του neakriti.gr που πρώτο είχε παρουσιάσει τις προετοιμασίες για την δημιουργία κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου.

Πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να κατέβει στις επερχόμενες εκλογές με τη φιλοδοξία να είναι στη Βουλή και - γιατί όχι - να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ και τους υπόλοιπους "μνηστήρες" της τρίτης θέσης και να αναδειχθεί σε ρυθμιστή των πραγμάτων, προσπάθεια που σαφώς δεν είναι εύκολη, καθώς ο κόσμος θυμάται ακόμη ότι ο ΓΑΠ είναι ο πρωθυπουργός που έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια.  

Η δήλωση Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε σήμερα να κάνει τα "προεόρτια" ενόψει της αυριανής ανακοίνωσης και έκανε σχετική δήλωση, στην οποία αναφέρει ότι «Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου» σημειώνοντας πως «Αφουγκραζόμενοι τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισημάνει ότι «δεν ιδρύουμε ένα ακόμη κόμμα. Συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό».

Αναλυτικά όλη η δήλωση Παπανδρέου

«Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Ήρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν.

Αφουγκραζόμενοι τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Αύριο, στις 5:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη - Πειραιώς 138, δεν ιδρύουμε ένα ακόμη κόμμα.

Από αύριο, συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Ενός Κινήματος που θέλουμε να διασφαλίσει την παρουσία των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο, των δυνάμεων που πιστεύουν και το έχουν αποδείξει στην πράξη με πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα δεν θα υπερβεί οριστικά την κρίση, δεν θα ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, αν δεν αλλάξει συθέμελα, με βάση ένα "Ελληνικό Σχέδιο" και Θεσμούς που λειτουργούν - με τον πολίτη συμμέτοχο.

Ενός Κινήματος που θα εργαστεί στην επόμενη Βουλή για να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση.

Ενός Κινήματος, που θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει πράξη η μετάβαση στη Μεταπελατειακή Ελλάδα, με όραμα την οικοδόμηση μιάς Ελλάδας Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.

Ενός Κινήματος, η συγκρότηση του οποίου θα ολοκληρωθεί με ανοιχτό, συμμετοχικό Συνέδριο - που θα προσδιοριστεί μετά τις εκλογές, όπου θα αποφασιστούν τα πάντα. Κινηματικά, συμμετοχικά, με αρχές αυτοοργάνωσης, από τη βάση. Όπως αξίζει σε ένα Κίνημα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού  και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ενός Κινήματος, που βάζει πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της - όχι τα πάσης φύσεως πελατειακά ή άλλα συμφέροντα.

Με τις ευχές μου για καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, απευθύνω κάλεσμα συμμετοχής,

Από αύριο, 3 του Γενάρη,»

Οι Financial Times

Βεβαίως κάποιοι πιστεύουν ότι το κόμμα του ΓΑΠ μπορεί να "τραβήξει" ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό άλλωστε προωθείται ακόμη και από τα media που είναι φιλικά προς τη Νέα Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε οι Financial Times σε εκτενές άρθρο τους σημειώνουν πως το νεότευκτο κόμμα του θα έχει ρόλο-κλειδί στις επικείμενες εκλογές, ενώ αναφέρεται και στην κόντρα του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τη στρατηγική του στο άμεσο μέλλον.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «ο Γιώργος Παπανδρέου έχει απολαύσει μια προσοδοφόρα πορεία στο διεθνή κύκλο των διαλέξεων από το 2011, οπότε, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, εκδιώχτηκε από την πρωθυπουργία. Τώρα ο 65χρονος πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επιστρέψει στα πολιτικά πράγματα ως ο ηγέτης ενός κόμματος "μπαλαντέρ" το οποίο μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου».

Οι μέχρι τώρα κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας, αλλά, όπως σημειώνει το άρθρο, «ο Γ. Παπανδρέου, γόνος μιας πολιτικής δυναστείας στην Ελλάδα έχει ως τώρα καθυστερήσει να κάνει την επίσημη ανακοίνωση, μετά και τις αναφορές ότι οι περισσότεροι από τους πρώην συνεργάτες του έχουν αρνηθεί να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα το οποίο ίδρυσε ο πατέρας του, ώστε να ενταχθούν σε ένα κεντροαριστερό σχήμα "αποστατών". Ωστόσο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι το κόμμα θα ξεκινήσει "τις επόμενες δυο με τρεις ημέρες"».

Σε ένα πολιτικό σκηνικό που μοιάζει με κινούμενη άμμο, «το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα», υποστηρίζουν οι FT, που γράφουν: «Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι το κόμμα μπορεί να κερδίσει 4-5% των ψήφων, αποσπώντας ένα μικρό, αλλά κρίσιμο ποσοστό από το ΣΥΡΙΖΑ που τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Αν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να προσφέρει τη νίκη στο κεντροδεξιό κόμμα της Ν.Δ. του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η προοπτική μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει θορυβήσει τους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες, που ανησυχούν ότι το κόμμα θα ακυρώσει το πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας και θα σταματήσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε να αποσπάσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ αλλά και το "Ποτάμι"».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News