default-image

Ρεβεγιόν με κυρίως πιάτο… τις εκλογές

Κρήτη
Ρεβεγιόν με κυρίως πιάτο… τις εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ρεβεγιόν και γλέντια... Κομματικά επιτελεία και υποψήφιοι ή ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι και εδώ στην Κρήτη είναι ζήτημα αν μπόρεσαν καν να αντιληφθούν την αλλαγή χρονιάς και το γιορτινό πνεύμα των ημερών.

Μπορεί για τον κόσμο οι ημέρες αυτές να είναι γιορτινές, για τα κόμματα και τους επίδοξους βουλευτές ωστόσο, τόσο στο νησί μας όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι ημέρες είναι... προεκλογικές και χαρακτηρίζονται από έναν αγώνα δρόμου που κινείται σε δυο μέτωπα: Από τη μια στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων στους 4 νομούς της Κρήτης, όπου οι διεργασίες, ζυμώσεις αλλά και διαδικασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα κόμματα, ενώ από την άλλη στις προεκλογικές περιοδείες και ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που θα εξαντλήσουν μέσα σε μια προεκλογική περίοδο-εξπρές όλα τα περιθώρια ώστε να βρουν χρόνο και να κατέβουν στην Κρήτη.

'Ήδη μάλιστα η αρχή γίνεται με τον Πάνο Καμμένο που θα βρίσκεται εδώ, και συγκεκριμένα στα Χανιά, μεθαύριο Κυριακή, μιλώντας στο Βενιζέλειο Ωδείο. Η επίσκεψη έχει οριστικοποιηθεί, καθώς εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος, τιμώντας τους αγώνες της Κρήτης για την κατάκτηση της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας αλλά και της Δημοκρατίας, επέλεξε να ξεκινήσει την προεκλογική του περιοδεία από τα Χανιά με μια μεγάλη, ανοιχτή επίσημη πρώτη προεκλογική ομιλία. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4/1/2015, στις 19:00, στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων. Καλούμε όλους τους πολίτες των Χανίων να παρευρεθούν στην ομιλία για να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους διαχρονικούς δυνάστες της χώρας και να βροντοφωνάξουμε ότι πλέον "γράφουμε το μέλλον μας Ελληνικά"».

Βενιζέλος

Στις 15 του μήνα φέρνουν ανεπίσημες πληροφορίες εδώ τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Από τη Χαριλάου Τρικούπη ήδη διαμορφώνεται το πρόγραμμα των προεκλογικών περιοδειών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την Κρήτη να βρίσκεται στο πρόγραμμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη κιόλας συνάντησή του με στελέχη του νησιού στην Αθήνα τούς είχε μεταφέρει την πρόθεσή του να επισκεφτεί οπωσδήποτε το νησί προεκλογικά. Πιθανότερη ημερομηνία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η 15η Ιανουαρίου. Ωστόσο, το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η ημέρα καθόδου του.

Από εκεί και πέρα, θεωρείται δεδομένο πως θα έχουμε κάθοδο του Σταύρου Θεοδωράκη, που θα είναι άλλωστε υποψήφιος και στο νομό Χανίων.

Τσίπρας

Αναμενόμενη έως δεδομένη θεωρείται και η κάθοδος του Αλέξη Τσίπρα, που είναι σίγουρο πως θα θελήσει να μιλήσει, ενδεχομένως να "κλείσει" την προεκλογική του εκστρατεία σε κρητικό έδαφος. Εδώ δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχτισε το 2012 ένα ισχυρό κάστρο, καταγράφοντας εντυπωσιακά ποσοστά και στους 4 νομούς του νησιού.

Ομοίως δεδομένο είναι πως επιθυμεί να κατέβει και να μιλήσει στην Κρήτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αλλά είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το βεβαρημένο πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά.

Δε θα είναι υποψήφιος ο Μ. Κεφαλογιάννης

Στο έτερο μέτωπο των ψηφοδελτίων, στο τοπικό στρατόπεδο της Ν.Δ. η είδηση που ξεχωρίζει είναι η μη κάθοδος του Μανόλη Κεφαλογιάννη στις εκλογές. Αν και αρχικά θεωρούνταν πολύ πιθανό να είναι υποψήφιος, τελικά το όνομα του ευρωβουλευτή δε θα περιλαμβάνεται στο "γαλάζιο" ψηφοδέλτιο για το νομό Ηρακλείου. Δεν πρόκειται για ρεπορτάζ ή δημοσιογραφική εκτίμηση, αλλά για επίσημο, δεδομένο γεγονός, αφού το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μανόλης Κεφαλογιάννης από τα γραφεία της ΝΟΔΕ Ηρακλείου...

Μετά από πολλά χρόνια, λοιπόν, ο Μανόλης Κεφαλογιάννης δε θα είναι υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου με τη Νέα Δημοκρατία, συνεχίζοντας το έργο του στην Ευρωβουλή, ως επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής έκτακτης συνεδρίασης της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε με σκοπό το συντονισμό του προεκλογικού αγώνα, ο κ. Κεφαλογιάννης αποκάλυψε και ένα ακόμη γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το γιατί δε θα είναι στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Ο λόγος είναι ότι αναλαμβάνει μια σημαντική, ιδιαίτερη αποστολή, έναν κεντρικό ρόλο για την εκλογική μάχη από πλευράς της Ν.Δ. Ειδικότερα, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, μετά από συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά χθες αναλαμβάνει το συντονισμό του προεκλογικού αγώνα της Ν.Δ. σε όλη την Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ν.Δ. θα κόψει πρώτη το νήμα στις εκλογές.

Άλλος Κεφαλογιάννης στο ψηφοδέλτιο

Η παραπάνω αποκάλυψη δεν ήταν η μοναδική που επεφύλασσε πάντως ο ευρωβουλευτής στη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ. Ο ίδιος είπε με νόημα πως μπορεί να μην υπάρχει στο ψηφοδέλτιο του νομού Ηρακλείου το όνομα Μανόλης Κεφαλογιάννης, αυτό δε σημαίνει - ίσα-ίσα μάλιστα - πως δε θα υπάρχει άλλο όνομα "Κεφαλογιάννης". Ο ίδιος δεν αποκάλυψε κάτι περισσότερο. Ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται, σε επίπεδο ρεπορτάζ, γύρω από 3 Κεφαλογιάννηδες... Ο ένας είναι ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, για τον οποίο όμως υπάρχει το ερωτηματικό αν θα ήθελε και δε θα είχε και προσωπικά επιφυλάξεις να κατέβει ξαφνικά στην εκλογική μάχη όχι στο νομό του αλλά στο νομό Ηρακλείου...

Ο δεύτερος είναι ο Κώστας Κεφαλογιάννης, που ενδεχομένως να μη θεωρείται ακόμα απόλυτα έτοιμος. Ο τρίτος, και πιο πιθανός κατά πολλούς, είναι ο Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης, που έχει ενεργό συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα του Ηρακλείου - είναι περιφερειακός σύμβουλος - και δείχνει πιο έτοιμος για μια εκλογική μάχη.

Μένει βεβαίως να αποδειχθεί στην πράξη προσεχώς για ποιον Κεφαλογιάννη πήγαινε η... ατάκα του Μανόλη Κεφαλογιάννη.

Ξέχωρα από το ποιος Κεφαλογιάννης θα είναι στη λίστα, για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο νομό Ηρακλείου τα ονόματα είναι σε ένα μεγάλο βαθμό δεδομένα. Δεδομένα υποψήφιοι θα είναι οι 3 νυν βουλευτές Λευτέρης Αυγενάκης, Μάξιμος Σενετάκης και Γιώργος Δεικτάκης. Δεδομένη θεωρείται επίσης η αυτοδιοικητική υποψηφιότητα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Γρηγόρη Πασπάτη, όπως επίσης και η αυτοδιοικητική υποψηφιότητα του Γιώργου Ματαλλιωτάκη. Σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του πολιτευτή Μανόλη Μαράκη που και ενεργή, δυναμική προσωπικότητα έχει αλλά και σημαντική εκπροσώπηση του χώρου τον ΑμεΑ.

Από πλευράς ασθενούς φύλου ακούγονται έντονα τα ονόματα της Ελένης Κτιστάκη και της Εύης Γαρεδάκη. Πιθανή έως σχεδόν σίγουρη για κάποιους θεωρείται τέλος και μια υποψηφιότητα που συνιστά μια μεγάλη επιστροφή. Ο λόγος βεβαίως για τον Γιώργο Μπαμιεδάκη, ο οποίος, μετά από μια επεισοδιακή ''παρένθεση'' στο κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. του κουμπάρου του Πάνου Καμμένου, φαίνεται πως γυρίζει στη Ν.Δ., καταλαμβάνοντας, όπως φαίνεται, μια θέση στο ψηφοδέλτιο...

Λασίθι: Οι "γαλάζιοι" υποψήφιοι

Έντονη είναι η κινητικότητα για τη συγκρότηση του "γαλάζιου" ψηφοδελτίου και στο γειτονικό νομό Λασιθίου. Με δεδομένη την παρουσία του νυν βουλευτή και υφυπουργού Εργασίας Γιάννη Πλακιωτάκη, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα 3 πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν.

Πολύ πιθανές έως σχεδόν σίγουρες για πολλούς θεωρούνται 2 υποψηφιότητες. Αυτή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστα Νικολαράκη και εκείνη της πρώην υποψήφιας βουλευτού αλλά και υποψήφιας δημάρχου Ιεράπετρας Ελένης Βλάσση... Άγνωστο παραμένει το τέταρτο πρόσωπο.

Στην Κουμουνδούρου οι λίστες: Ρευστό τοπίο στο ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί σε ό,τι αφορά το "γαλάζιο" ψηφοδέλτιο του νομού Ηρακλείου τα κουκκιά να είναι δεδομένα και να μην αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις, όμως πολύ πιο ανοιχτή και ρευστή από πλευράς τελικών υποψηφιοτήτων παραμένει η κατάσταση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τοπικό ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανεβάσει στροφές. Έχουν κινήσει μια ιδιαίτερη, ασυνήθιστη διαδικασία με ψηφοφορίες και προτάσεις προς τα κεντρικά του κόμματος. Και πλέον μένει να δούμε την τελική σύνθεση που θα προκύψει μέσα από τις διαδικασίες αυτές, σε συνδυασμό με τις παρασκηνιακές ζυμώσεις και διεργασίες.

Σήμερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της "Ν.Κ.", η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ θα στείλει στην Κουμουνδούρου 2 λίστες ονομάτων προς επεξεργασία. Η μία λίστα θα περιλαμβάνει 19 ονόματα. Τους 19 που πήραν τις περισσότερους ψήφους εκ των 43 συνολικά προσώπων που ρίχτηκαν στην εσωτερική μάχη της ψήφου μεταξύ των τοπικών στελεχών την Τρίτη και οι οποίοι μαζί με τους 3 νυν βουλευτές έχουν ένα πρόκριμα επιλογής για το ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου. Παράλληλα όμως θα αποσταλεί και μια δεύτερη λίστα, με όλα δηλαδή - και με τα 43 - τα ονόματα πιθανών υποψηφίων.

Ειδική 5μελής επιτροπή της Κουμουνδούρου θα μελετήσει και τις 2 λίστες. Θα κάνει αλλαγές και θα στείλει την πρότασή της στη Ν.Ε. Ηρακλείου, η οποία θα τη μελετήσει και θα αποστείλει τη δική της τελική πρόταση προς την 5μελή επιτροπή για να ληφθεί πια η τελική απόφαση για τα 11 ονόματα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο. Θυμίζουμε ότι, όπως έχει γνωστοποιηθεί, η επιλογή έχει μοιραστεί με συγκεκριμένη αναλογία ανάμεσα στον τοπικό και στον κεντρικό ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή από τα 11 πρόσωπα, τα 7 θα αποτελούν εισήγηση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα 4 επιλογή της Κουμουνδούρου.

Ποια είναι όμως τα 19 τοπικά πρόσωπα που θα είναι στην πρώτη λίστα και φαίνεται πως έχουν ένα προβάδισμα έναντι των υπολοίπων;

Οι 19 πρώτοι σε ψήφους, κατά την ψηφοφορία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν σύμφωνα με πληροφορίες ως εξής:

1. Νίκος Ηγουμενίδης.

2. Βάννα Σφακιανάκη.

3. Μιχάλης Ασκορδαλάκης.

4. Γιάννης Λεβέντης.

5. Μύρων Ξυδάκης

6. Απόλλωνας Φιλιππής.

7. Φίλιππος Βαμβουκάκης.

8. Κώστας Μανιουδάκης.

9. Γιώργης Χαλκιαδάκης.

10. Μιχάλης Κλάδος.

11. Δημήτρης Γουρνιανάκης.

12. Γιώργος Τερζάκης.

13. Σωκράτης Βαρδάκης.

14. Γιάννης Βουλγαράκης.

15. Γιώργος Νικολακάκης.

16. Γιώργος Βαθιανάκης.

17. Νίκος Λενακάκης.

18. Νίκη Γιαμαλάκη.

19. Νίκος Αλεξάκης.

Στο νομό Λασιθίου τηρείται επί του παρόντος σιγή ιχθύος. Σίγουρος στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νυν βουλευτής Κώστας Δερμιτζάκης. Ακούγεται εντόνως το όνομα του περιφερειακού συμβούλου Μανόλη Θραψανιώτη, αλλά και εκείνο του Γιώργου Κρασσανάκη.

Μένουν πίσω λόγω... ΓΑΠ - Αργές ταχύτητες στο ΠΑΣΟΚ

Σε ό,τι αφορά τα τοπικά ψηφοδέλτια, πιο πίσω χρονικά πηγαίνουν οι τελικές αποφάσεις για το ΠΑΣΟΚ. Λογικό και αναμενόμενο βεβαίως, δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων γύρω από το Γιώργο Παπανδρέου και τη... θρυλούμενη ανακοίνωση νέου πολιτικού φορέα. Εξέλιξη που επηρεάζει έντονα τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ λόγω του παπανδρεϊκού ρεύματος και στο νομό Ηρακλείου αλλά και στο νομό Λασιθίου. Ειδικά στο νόμο Λασιθίου δε θα πρέπει να ξεχνάμε και την πρόσθετη παράμετρο που ακούει στο όνομα του Μιχάλη Καρχιμάκη, αφού ο Λασιθώτης πρώην βουλευτής και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει αναλάβει στρατηγικό ρόλο στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, εφόσον προχωρήσει βεβαίως το εγχείρημα του νέου κόμματος.

Το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με στελέχη της Κρήτης. Η Χαριλάου Τρικούπη "καλεί" τους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών, ωστόσο - όπως όλα δείχνουν - θα υπάρχουν απουσίες. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις πληροφορίες ο γραμματέας Ν.Ε. του Λασιθίου δε φαίνεται διατεθειμένος να δώσει το "παρών" στη συνάντηση.  

Το ραντεβού έχει δοθεί στο ξενοδοχείο "Κάραβελ", ενώ δεν αποκλείεται να είναι στη συνάντηση και ο επικεφαλής την κατάρτισης των ψηφοδελτίων για το νησί Κώστας Ασκούνης. Οι γραμματείς των νομαρχιακών θα βάλουν εκ νέου στο μικροσκόπιο ονόματα και καταστάσεις, καθώς ο χρόνος τρέχει...

Ένα ακόμη σημείο το οποίο αποτελεί γρίφο για το ΠΑΣΟΚ είναι τι θα γίνει με την υποψηφιότητα Χατζημαρκάκη, καθώς έχει πέσει στο τραπέζι να είναι υποψήφιος στο νομό Λασιθίου, ωστόσο το ορατό ενδεχόμενο να μην έχει έδρα το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές στο νομό κάνει τον Γιώργο Χαντζημαρκάκη διστακτικό, ο οποίος δεν αποκλείεται να δώσει τη μάχη του σταυρού στην Αθήνα, ενώ το σενάριο να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας απομακρύνεται.

Μπάμπης Σαββίδης, Νικολέτα Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News