default-image

"Ναυάγησε" η συμμαχία ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα
"Ναυάγησε" η συμμαχία ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιδιωκόμενη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει. Οπως ενημέρωσε ο Φώτης Κουβέλης τα ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ στην έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του, το πρωί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ο διάλογος για εκλογική συνεργασία και εκλογική σύμπραξη οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς η Κουμουνδούρου απέρριψε τους δυο βασικούς όρους που έθετε η ΔΗΜΑΡ, δηλαδή την προγραμματική συμφωνία με τη δέσμευση να μην γίνουν μονομερείς ενέργειες, ειδικότερα στο θέμα του χρέους και στην αποδοχή της αυτονομίας της κομματικής υπόστασης της ΔΗΜΑΡ.

"Ναυάγησε" η συμμαχία ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο γραμματέας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος, που, μαζί με το γραμματέα της ΚΟ Δημήτρη Αναγνωστάκη, ενημέρωσαν τα μέλη της ΕΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως όρους για τη συνεργασία το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο από τότε η ΔΗΜΑΡ είχε εκφράσει σημαντικές διαφωνίες σε κρίσιμα σημεία, όπως οι μονομερείς κινήσεις για το χρέος και η αμφισβήτηση των δεσμεύσεων της χώρας, με κίνδυνο την ευρωπαϊκή της παρουσία.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, ένα ακόμη "αγκάθι" ήταν η απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ η συνεργασία να γίνει ως πρόσωπα κι όχι ως κόμμα, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΗΜΑΡ θα οδηγείτο σε αυτοδιάλυση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε έντονη κριτική από τη ομάδα των επτά στελεχών (Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Σ. Καρακικές, Ευ. Μπουρνόβα, Γ. Σιακαντάρης, Γ. Μπουλμπασάκος, Ν. Τσούκαλης) που είχε ζητήσει με επιστολή της εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές τον Μάιο του 2015, στους χειρισμούς του Φώτη Κουβέλη για τη διακοπή του διαλόγου με την Κεντροαριστερά, τις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του κόμματος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στις ενέργειες των κ.κ. Θεοχαρόπουλου και Αναγνωστάκη, που συνομιλούσαν με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται:

«Για την εκλογική τακτική του κόμματος, ενόψει της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, συζήτησαν η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τα μέλη των δυο οργάνων επανέλαβαν ότι οι προγραμματικές συμφωνίες και η κατοχύρωση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος αποτελούν προϋπόθεση για όποια εκλογική τακτική επιλεγεί».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να αποφασίσει το Σάββατο το τί θα κάνει το κόμμα στις εκλογές, με ισχυρότερο ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τους Οικολόγους, ενώ ορισμένα στελέχη έχουν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να κλείσει η πόρτα για συνεργασία με το υπό ίδρυση κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Σάκης Παπαθανασίου, που διατηρούσε ισχυρές επιφυλάξεις για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο του στον ιστότοπο bandiera.gr ασκεί κριτική στις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στη διάθεση της ηγεσίας να μπει σε διάλογο με την Κουμουνδούρου, τονίζοντας: «Όσοι ζητούν δηλώσεις μεταμέλειας από τη ΔΗΜΑΡ δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που απασχολεί τον κόσμο της δεν είναι η ενσωμάτωση στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι όροι με τους οποίους θα γίνει δυνατή μια βιώσιμη πολιτική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση, ζήτημα που αποτελεί το πρόταγμα της παρούσας πολιτικής περιόδου. Είναι εγκλωβισμένοι σε μια ψυχολογία πολιτικής επιβεβαίωσης και προσκολλημένοι σε ιδεολογικά στερεότυπα.

» Συμπεριφέρονται ως κριτές που περιμένουν στη γωνία τους μεταμεληθέντες για «να τους βάλουν στο σωστό πρόγραμμα». Απαντούμε: Δε θα πάρουμε. Ούτε μεταμέλεια για τις επιλογές μας ούτε μετάνοια «για ανανέωση του βαπτίσματος». Το δρόμο που θα βαδίσουμε θα τον διαλέξουμε εμείς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News