default-image

Το "Ποτάμι" με κυβερνητικό πρόγραμμα

Ελλάδα
Το "Ποτάμι" με κυβερνητικό πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με χιούμορ αλλά και με αμηχανία, δείχνοντας ταλαιπωρημένος, μέσα στην υποφωτισμένη αίθουσα της Πειραιώς, ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε τις κυβερνητικές προτάσεις του Ποταμιού κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής εκλογικού αγώνα του Ποταμιού στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", μαζί με την εκτίμηση ότι το κόμμα που θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές θα πετύχει να είναι το τρίτο κόμμα στη νέα Βουλή.

Στην αίθουσα βρίσκονταν η Νίκη Φούντα, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Αρίστος και ο Απόστολος Δοξιάδης, οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε με τη σημειολογική παρατήρηση για τη χώρα: «Φίλοι, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να σωθεί η χώρα», για να ανασύρει ήδη με τη δεύτερη φράση του την περίφημη θεωρία των άκρων, λέγοντας: «Είμαστε εδώ γιατί το μέλλον δεν μπορεί να είναι ούτε η άκρα Δεξιά ούτε η άκρα Αριστερά». Η κριτική που άσκησε στη συνέχεια στο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε καταιγιστική, με σαφείς προσωπικές αιχμές.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως το στοίχημα του Ποταμιού είναι η ευθύνη της τρίτης διερευνητικής εντολής που θα πάρει το κόμμα: «Για πρώτη φορά ίσως στη νεότερη πολιτική ιστορία μας θα κληθεί ένα Κίνημα που δεν κουβαλάει τις αρρώστιες του παλιού κομματικού συστήματος να κάνει μια κυβερνητική πρόταση στον ελληνικό λαό. Στις θέσεις ευθύνης θα βρεθούν οι ικανοί - οι θαρραλέοι - οι μελετημένοι - οι λογικοί». Πρόσθεσε πως το Ποτάμι επιμένει να καταργηθούν υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και ειδικοί γραμματείς. «Ένας υπουργός και ένας μοναδικός γενικός γραμματέας σε κάθε τομέα. Παιδεία - Υγεία - Εξαγωγές - Τουρισμός έχουν μόνιμους γενικούς γραμματείς, επιλεγμένους, ει δυνατόν, με οικουμενικά κριτήρια».

Το "κατηγορώ"

Κατηγόρησε Σαμαρά και Βενιζέλο πως άφησαν για δυο χρόνια τη χώρα στα χέρια του Μπαλτάκου. «Πανίσχυρος γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ένας ακροδεξιός. Τον ανέχθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης γιατί πάνω από όλα αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να σώσουν τα δικά τους παιδιά, να σώσουν το σύστημα και τα συμφέροντά τους». Πρόσθεσε πως προτεραιότητα για τους αρχηγούς των παλιών κομμάτων εξουσίας ήταν τα ρουσφέτια και η προάσπιση του παλαιού συστήματος. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως έχει συμβούλους και σκιώδεις υπουργούς που «υπερηφανεύονται ότι δεν έχουν δουλέψει ποτέ. Άνθρωποι που παίρνουν ιδέες μόνο από αραχνιασμένα βιβλία και όχι από την πραγματική ζωή. Μνημονεύουν τον Τσάβες και στην Ελλάδα ονειρεύονται συμμαχίες με τον Καμμένο και τον Χαϊκάλη».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα του Ποταμιού τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση με τρεις βασικούς πυλώνες αλλαγών.

- Η βελτίωση της ποιότητας νόμων και κανόνων.

- Κυβερνητικός σχεδιασμός και συντονισμός.

- Σωστή χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Η οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία χαρακτήρισε προκλητικά χαμηλό το ελάχιστο μηνιάτικο των 480 ευρώ. «Οι μισθοί στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψουν στα προ κρίσεως επίπεδα με αυξήσεις 5% το χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ειδική αναφορά έκανε και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Είπε πως θα πρέπει να υπάρξει συστηματική παρακολούθηση της ροής του χρήματος και των μεταβολών της περιουσιακής κατάστασης. «Οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να αιτιολογούν με παραστατικά αυτές τις μεταβολές. Αυτοτελής οργανισμός είσπραξης δημόσιων εσόδων με διοικητή επί θητεία. Οι καταθέσεις των Ελλήνων δεν είναι συμμισιακές με τα κόμματα (συνεταιρικές, θα το λέγατε εσείς). Το λέμε λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση. Μακριά από το τραπέζι οι συζητήσεις για κούρεμα καταθέσεων, πρόσθετους φόρους».

Αναφορικά με τα δάνεια πρώτης κατοικίας ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Κανένας δε χάνει το σπίτι που μένει, αλλά και σε κανέναν δεν χαρίζεται το σπίτι που χρωστάει». Αναφέρθηκε επίσης στην άμεση επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ώστε να καλύψει όλες τις οικογένειες που πραγματικά ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας.

Αναφερόμενος στο παλαιό σύστημα κατέφυγε σε μια αποστροφή του Νίκου Καζαντζάκη. «Δεν έχουν προστάτες - δεν εξυπηρετούν συμφέροντα - αλλά, πώς το λέει ο Καζαντζάκης... "Υπάρχει στον κόσμο ένας μυστικός νόμος, σκληρός κι απαραβίαστος - κι αν δεν υπήρχε αυτός ο νόμος, ο κόσμος θα ήταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος"». Τι λέει αυτός ο νόμος; Το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει αλλά πάντα στο τέλος νικιέται».

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News