default-image

Τα πολλαπλά μηνύματα Τσίπρα στην έναρξη του προεκλογικού αγώνα

Ελλάδα
Τα πολλαπλά μηνύματα Τσίπρα στην έναρξη του προεκλογικού αγώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση είχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο Cine "Κεραμεικός" και ουσιαστικά αποτέλεσε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα: Επιχείρησε πρώτα και κύρια να στείλει στην κοινωνία μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας και ταυτόχρονα να διαλύσει το κλίμα φόβου το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένει ότι θα διογκωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο.

Σημαντική ήταν επίσης η αναφορά που έκανε σε όλη την περίοδο διακυβέρνησης των μνημονιακών κυβερνήσεων από τον Γιώργο Παπανδρέου ως τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά (συμφωνία Παπανδρέου με το ΔΝΤ πριν τις εκλογές, "Τιτανικός" αλά Παπακωνσταντίνου, ΕΛ.ΣΤΑΤ., Κάννες, μεταβολή της στάσης του Σαμαρά «που μέσα σε μια νύχτα έγινε από αντιμνημονιακός μνημονιακότερος των μνημονιακών», κ.λπ.), λέγοντας ότι ο ελληνικός θα μάθει πριν και κυρίως μετά τις εκλογές τι ακριβώς έγινε, υπονοώντας την απόδοση ευθυνών για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο και την υλοποίηση της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, χωρίς ωστόσο να μιλήσει για «εξεταστική επιτροπή».

Ο ελληνικός λαός θα μάθει, είπε, «ποιοι είναι αυτοί που με συνειδητά λάθη και παραλείψεις έριξαν την Ελλάδα στα βράχια».

Οι άλλοι

Το γεγονός ότι δεν άφησε εκτός κάδρου τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ετοιμάζεται να "ντεμπουτάρει" στις εκλογές νέο κόμμα, δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δε θα αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους, καθώς θεωρεί ότι τόσο το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού όσο και άλλα (π.χ. "Ποτάμι") εντάσσονται σε σχεδιασμούς που στοχεύουν στο να ανακόψουν ρεύμα ψηφοφόρων προς το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να του αφαιρέσουν τη δυνατότητα να έχει "λυμένα τα χέρια", κοινώς να του αφαιρέσουν την αυτοδυναμία. «Θα στηρίξουν τις ελπίδες τους», τόνισε ενδεικτικά, «σε σχήματα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα ή σε άλλα που θα δημιουργηθούν προκειμένου να αρδεύσουν τα χωράφια της μνημονιακής πολιτικής» (και ο νοών νοείτω).

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες και τις εκλογικές συνεργασίες, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να βάζει τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον Κουβέλη σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κατευνάσει το κομματικό ακροατήριο που στέλνει σκληρά μηνύματα όσον αφορά τη διεύρυνση με πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜ.ΑΡ. και ψήφισαν ή στήριξαν από θέσεις ευθύνης τα μνημόνια. Ταυτόχρονα, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι σαν τους άλλους», δε «συναλλάσσεται» μοιράζοντας οφίτσια και θέσεις εξουσίας και, τέλος, να μειώσει τις απαιτήσεις όσων θέλουν να συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ.

Σε τι σκοπεύει

Η δεύτερη ανάγνωση του λόγου που εκφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας δίνει σημαντικά στοιχεία για το πού θα ρίξει το βάρος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί το "ηθικό πλεονέκτημα" έναντι των κυβερνώντων, να πείσει δηλαδή τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους πως έχει την ηθική νομιμοποίηση να επιχειρήσει τόσο χρηστή διοίκηση του κράτους όσο και διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού σε σοβαρές απώλειες εισοδημάτων κι αξιοπρέπειας. Αφενός να τονώσει το ηθικό των ψηφοφόρων που έχουν ήδη αποφασίσει να στηρίξουν, και πέρα από την απλή ψήφο, το εγχείρημα της κυβέρνησης της Αριστεράς. Αφετέρου να "αγγίξει" ψηφοφόρους που, αν και μακριά από την παράδοση της Αριστεράς, θεωρούν εαυτούς ως ηθικά "καθαρούς" και απαραίτητο προσόν του κόμματος που θα ψηφίσουν το "καθαρό πολιτικό μητρώο". Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την επίκληση στο δίκαιο για να "πιάσει" οργισμένους με τα κάθε λογής σκάνδαλα κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, αλλά και μια κρίσιμη μάζα αναποφάσιστων ψηφοφόρων, νεαρής σχετικά ηλικίας, που χαρακτηρίζονται από κοινωνικό φιλελευθερισμό και υγιή κίνητρα, που κατανοούν ευκολότερα την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης παρά αυτή της ταξικής πάλης. Για αυτήν την τελευταία μερίδα ψηφοφόρων ο ΣΥΡΙΖΑ θα κονταροχτυπηθεί με το "Ποτάμι" του Σταύρου Θεοδωράκη, του οποίου η επιμονή στην ασάφεια προς το παρόν "του βγαίνει".

Πάντως, κατά τη χθεσινή συζήτηση εφ' όλης της ύλης επί των οργανωτικών, πολιτικών και στρατηγικών εκτιμήσεων στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, στο «καυτό» θέμα των συνεργασιών που έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και της αποφυγής κρουσμάτων πολυφωνίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκρουσε τον... κώδωνα, λέγοντας πως «πρέπει να προσέχουμε και το τι κάνουμε εμείς. Και ιδιαίτερα την παρουσία μας στα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα. Ο χρόνος είναι λίγος. Προτεραιότητά μας είναι η επικαιροποίηση του προγράμματός μας».

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News