default-image

Ν.Δ.: Κλείνει ψηφοδέλτια, ψάχνει "αφήγημα"

Ελλάδα
Ν.Δ.: Κλείνει ψηφοδέλτια, ψάχνει "αφήγημα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επίσημη προεκλογική περίοδος ξεκινά σήμερα. Ο πρωθυπουργός επέλεξε την πιο σύντομη πορεία προς τις κάλπες, προκειμένου να αξιοποιήσει υπέρ του κόμματός του την άγρια πόλωση που προκάλεσε η σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ στη σχεδόν 20ήμερη περιπέτεια της προεδρικής (μη...) εκλογής. Συνεργάτες του, πάντως, αποδίδουν την προεκλογική περίοδο-εξπρές στο αίτημα του Ευ. Βενιζέλου, προκειμένου από την πλευρά του να μη δοθεί επαρκής χρόνος στον Γιώργο Παπανδρέου να "στήσει" το κόμμα του. Η Ν.Δ. πάντως εμφανίζεται "πανέτοιμη" για τις εκλογές, καθώς η σχετική εντολή είχε δοθεί στο γραμματέα της Ανδρέα Παπαμιμίκο από το Μαξίμου αμέσως μετά την ψυχρολουσία των 160 "ναι" στην πρώτη ψηφοφορία.

Χθες ανακοινώθηκε η ανάληψη της εκπροσώπησης του κόμματος μέχρι τις εκλογές από την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, καθώς η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μπαίνει στο κυνήγι του "σταυρού". Η Μ. Σπυράκη επελέγη λόγω της δημοσιογραφικής της εμπειρίας - άλλωστε η Ευρωβουλή θα είναι κλειστή λόγω εορτών μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Αυτόματα και η επάνοδος με υποψηφιότητες στις εκλογικές τους περιφέρειες των μέχρι χθες ανεξαρτήτων Γιοβανόπουλου και Ιατρίδη και μάλλον προς τα εκεί οδεύουν και οι Κασσαπίδης και Κουράκος, ενδεχομένως και ο Μελλάς, με υποψηφιότητα όμως του γιου του για τον Πειραιά.

Τα ψηφοδέλτια και το Επικρατείας

Το κλείσιμο των ψηφοδελτίων έχει προχωρήσει «κατά 80%», ενώ χθες παραδόθηκαν οι κατάλογοι στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά. Περισσότερο από ποτέ, η εσωκομματική μάχη αφορά στην εκπροσώπηση των εσωκομματικών τάσεων ("σαμαρικοί", "καραμανλικοί", "μητσοτακικοί"), καθώς η σύνθεση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις εντός κόμματος...

Για το Επικρατείας, οι πληροφορίες εμφανίζουν τον Αν. Σαμαρά να μην τηρεί τον "άγραφο νόμο" που θέλει να μη μετέχουν δύο συνεχόμενες φορές τα ίδια πρόσωπα, τοποθετώντας εκ νέου τον Χρύσανθο Λαζαρίδη σε μία από τις τρεις σίγουρες εκλόγιμες θέσεις.

Για τις άλλες δύο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν το όνομα του νυν υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη (σ.σ. δεν είχε "κατέβει" στις εκλογές του 2012) και του εκπροσώπου του Μαξίμου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος επίσης δεν είναι βουλευτής.

Λείπει για την ώρα, όμως, το "αφήγημα". Στο πεδίο της επικοινωνίας έχει προχωρήσει το τεχνικό μέρος (καινούργιο, εκλογικό, site της Ν.Δ., banners για τη διαδικτυακή προβολή κ.λπ.), ωστόσο υστερεί το "αφήγημα" που θα παρουσιάσει η Ν.Δ. στους πολίτες. Κεντρικά στελέχη παραδέχονται ότι η στρατηγική του φόβου απέδωσε το 2012, αλλά η επανάληψή της δεν αρκεί. Υπάρχουν, όμως, και εκείνα τα στελέχη που επιμένουν: «Πόλωση, πόλωση και πάλι πόλωση". Αυτή θα είναι, κατά τα φαινόμενα, η τακτική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία, καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της και να αποφύγει μία βαριά εκλογική ήττα που θα πυροδοτήσει εσωτερικά προβλήματα, τα οποία η ηγεσία του κόμματος θέλει να αποφύγει πάση θυσία. Άλλωστε, η ακραία πόλωση ήταν το στοιχείο που σε μεγάλο βαθμό εξασφάλισε στη Ν.Δ. την εκλογική νίκη το 2012. Και μπορεί πολλοί να είναι αυτοί που επισημαίνουν πως από τότε έχουν αλλάξει πολλά και οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση, όμως κανείς δεν τολμά (δημοσίως, τουλάχιστον) να παρεκκλίνει από τη γραμμή Σαμαρά.

Έτσι, θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες σφοδρές "γαλάζιες" επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ από όλα τα μάχιμα στελέχη της Ν.Δ., με αιχμή το επιχείρημα πως, βάσει των δημοσκοπήσεων, οι πολίτες δεν ήθελαν εκλογές, αλλά αυτές προκλήθηκαν με ευθύνη της αντιπολίτευσης, ενώ σταθερό στοιχείο της ρητορικής της Συγγρού θα είναι το "τσουβάλιασμα" του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, με τη λογική ότι αμφότεροι καταψήφισαν τον Σταύρο Δήμα.

Με την τακτική αυτή, το επιτελείο της Ν.Δ. πιστεύει ότι μπορεί ακόμα και να ανατρέψει την εικόνα των δημοσκοπήσεων που δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στους αναποφάσιστους, που αποτελούν και σε αυτές τις εκλογές μία κρίσιμη μάζα, την οποία όλα τα κόμματα θα επιχειρήσουν να προσεταιριστούν - άλλοι με επιχειρήματα, και άλλοι με όπλο το φόβο...

Οι εκτιμήσεις και κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ

Δύο είναι τα ζητήματα τα οποία στην Κουμουνδούρου θέλουν να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να μπορέσουν να αφοσιωθούν χωρίς «βαρίδια» στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος: Οι συμμαχίες και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Για τις συνεργασίες που θα επιλέξει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το στίγμα έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του προχθές στον Κεραμεικό, τονίζοντας πως καλοδεχούμενοι είναι όσοι αποδέχονται το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη δέσμευση του κόμματος για ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως οι σύμμαχοι θα διεκδικήσουν την κρίση του λαού στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και πως όσοι συνεργαστούν δε θα λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας.

Οι συμμαχίες που θα επιλέξει να κάνει τελικά η Κουμουνδούρου συνδέονται άρρηκτα και με τα ψηφοδέλτια που θα καταρτίσει το κόμμα.

Οι τελικές αποφάσεις για την συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜ.ΑΡ. (όσων φυσικά είναι υπέρ της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ) θα παρθούν μετά τις συνεδριάσεις των Κεντρικών Επιτροπών των δύο κομμάτων στις 3-4 Ιανουαρίου, ενώ θα καθοριστεί και το πολυαναμενόμενο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη.

Οι νομαρχιακές επιτροπές, που πρέπει να έχουν καταλήξει στα ονόματα μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, έχουν δικαίωμα να προτείνουν προς την επιτροπή ψηφοδελτίων έως και διπλάσιο από τον τελικό αριθμό υποψήφιων. Στο Ηράκλειο χθες οι οργανώσεις ψήφισαν για 43 προτάσεις και αυτοπροτάσεις, που την Παρασκευή θα φτάσουν στην Κουμουνδούρου με τα 22 ονόματα των πρώτων σε ψήφους.

Στόχος της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι υποψηφιότητες για τις μεγάλες περιφέρειες Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Πάτρας και Λάρισας να έχουν αποφασισθεί εγκαίρως, ώστε η επιτροπή ψηφοδελτίων να έχει συγκροτήσει την πρόταση μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, για διαβούλευση στις νομαρχιακές, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει η τελική εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή.

Στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν έως τις 8 Ιανουαρίου να έχουν "κλειδώσει" οι υποψηφιότητες, αλλά και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση των εκλογικών κέντρων, ενώ έχουν μπει στο τραπέζι οι προτάσεις για τις ημερομηνίες των κεντρικών συγκεντρώσεων.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News