default-image

Στα λευκά η χώρα έως και την Πρωτοχρονιά

Ελλάδα
Στα λευκά η χώρα έως και την Πρωτοχρονιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται σε "λευκό κλοιό". Από νωρίς το πρωί οι βόρειες περιοχές της Αττικής ντύθηκαν στα λευκά, ενώ χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο. Το κύμα ψύχους αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την Πρωτοχρονιά.

Με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενημερώνει πως οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ακόμη και σε περιοχές με υψόμετρο 200 μέτρα, με αποτέλεσμα τις επόμενες ώρες να χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Πυκνό χιόνι κάλυψε το Διόνυσο Αττικής.

Από νωρίς σήμερα το πρωί οι βόρειες περιοχές της Αττικής ντύθηκαν στα λευκά, ενώ τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα κυρίως στα δυτικά, βόρεια και ανατολικά του νομού. Η εξασθένιση των φαινομένων θα ξεκινήσει σταδιακά από την Πέμπτη.

Οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική και νότια) θα ενταθούν περαιτέρω και θα συνεχιστούν και αύριο, ενώ από την Πέμπτη σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Τσουχτερό κρύο με αραιή χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν περαιτέρω και αύριο θα φθάσουν τοπικά τα 10 Μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές το επόμενο τριήμερο, κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα, και ο παγετός θα είναι ισχυρός (ενδεικτικές ελάχιστες τιμές από -20 έως -10 βαθμούς).

Λόγω της χιονόπτωσης απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων σε πολλές περιοχές της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης χώρας.

Ειδικότερα για την Αττική μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μαλακάσας, Μαρκόπουλου-Ωρωπού, Καλάμου-Ωρωπού, Καπανδριτίου, Αφιδνών και Ιπποκράτειου Πολιτείας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλους τους φορείς που εμπλέκονται επιχειρησιακά, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ο καιρός την Τετάρτη

Χιονοπτώσεις προβλέπονται την Τετάρτη παραμονή Πρωτοχρονιάς, ιδιαιτέρα έντονες κατά τόπους ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν πολύ θυελλώδεις βόρειοι 9 τοπικά 10 Μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ θα επικρατεί ισχυρός παγετός στην κεντρική και βόρεια χώρα.

Σε Κρήτη και Κυκλάδες

Πιο αναλυτικά στην Κρήτη και τις Κυκλάδες προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη, όπου τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βόρειοι-βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ, ενώ το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς κελσίου. Στις Κυκλάδες η θερμοκρασία θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και στα νότια νοτιοδυτικοί 6 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από έως 6 και στα νότια έως 18 βαθμούς κελσίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρα έντονες κυρίως στη δυτική, τη βόρεια και την ανατολική Αττική. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στο κέντρο της Αθηνάς. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία από 1 έως 4 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 4 έως 1 βαθμούς κελσίου. Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 6 έως 1 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από μείον 20 έως μείον 1 βαθμούς κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στις νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές και παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρα έντονες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News