default-image

Το αδιαχώρητο σε τράπεζες και εφορία

Οικονομία
Το αδιαχώρητο σε τράπεζες και εφορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η "αρρώστια της τελευταίας στιγμής" είναι δεδομένη μεταξύ των Ελλήνων - φυσικά και των Κρητικών - και έτσι σήμερα Τρίτη γίνεται το αδιαχώρητο στις εφορίες και τις τράπεζες, από πολίτες που τρέχουν στο... παρά πέντε να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ήδη από τις 8 το πρωί έχουν σχηματιστεί ουρές τόσο στα τραπεζικά καταστήματα, όπου οι πολίτες πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, όσο και στη ΔΟΥ Ηρακλείου, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο από πολίτες που έχουν σπεύσει να τακτοποιήσουν τις τελευταίες υποθέσεις της χρονιάς, να καταθέσουν πινακίδες, να τακτοποιήσουν τις αλλαγές στο Ε9 κ.λπ.

Οι υπάλληλοι της εφορίας και των τραπεζών προσπαθούν να ανταποκριθούν στην εξαιρετικά αυξημένη κίνηση, δίχως πάντως να σημειώνονται "παρατράγουδα", αν και στις εφορίες η γκρίνια δε λείπει, καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και πολλές... διαφωνίες μεταξύ ΔΟΥ και πολιτών.

Γενικώς οι υποχρεώσεις "τρέχουν" και οι προθεσμίες τελειώνουν, καθώς κλείνει η χρονιά.

Όπως αναφέρει το in.gr, σύμφωνα με το "ημερολόγιο" της εφορίας έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 4η δόση ΕΝΦΙΑ. Όσοι δεν έχουν πληρώσει και τις προηγούμενες μπορούν να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας. Όσοι δεν τα πληρώσουν ως 31 Δεκεμβρίου θα πληρώσουν με το νέο έτος πρόστιμο το ισόποσο των τελών.

Τα τέλη κυκλοφορίας πληρώνονται σε τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ. με Ταυτότητα Οφειλής. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα πληρωμής στις τράπεζες χωρίς ειδοποιητήριο και Ταυτότητα Οφειλής, δίνοντας το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. 

Επίσης, περίπου 1.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει έως το τέλος του έτους να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών οικονομικού έτους 2014 (συναλλαγές-τιμολόγια 2013).

'Όσοι ξεχάσουν και δεν υποβάλουν ενώ οφείλουν θα επιβαρυνθούν με πολύ υψηλό πρόστιμο 1.200 ευρώ.

Ακόμη, έως το τέλος του έτους θα πληρώσουν περίπου 30.000 οφειλέτες του Δημοσίου που εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση χρεών τη 2η δόση από το σύνολο που έχουν επιλέξει.

Επαγγελματίες που θέλουν να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ του 2015 θα πρέπει έως το τέλος του έτους να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), που κανονικά εξέπνεε στις 19 Δεκεμβρίου.

Οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που έγιναν εντός του 2014 θα δηλωθούν μέχρι και 31 Μαρτίου 2015.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News