Ελλάδα

Δέσμευση Τσίπρα ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Σε άρθρο του στον κυριακάτικο Τύπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δεσμεύεται να υλοποιήσει το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ενώ υπογραμμίζει ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - για την οποία εμφανίζεται βέβαιος - «θα είναι η αρχή μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την κοινωνική σωτηρία και την ανασυγκρότηση του τόπου».

«Το πρώτο βήμα θα είναι η υλοποίηση του "προγράμματος της Θεσσαλονίκης" για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Δε δημιουργεί ανάγκες για νέα δανεικά και δε θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης», τονίζει ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην "Αυγή" της Κυριακής.

«Στη βάση αυτής της δέσμευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να συσπειρώσει γύρω του όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις στο λαό, ώστε να έχει την πλειοψηφία στη νέα Βουλή, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματός του. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο άρθρο του αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «αντλεί τη δύναμή του από τη στήριξη μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Η εκλογική του νίκη θα είναι η αρχή μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την κοινωνική σωτηρία και την ανασυγκρότηση του τόπου. Μια εθνική προσπάθεια, όμως, που θα έχει διεθνή αντίκτυπο, αφού η ιστορική μας ευθύνη είναι να ανοίξουμε το δρόμο μιας εναλλακτικής πολιτικής στην Ευρώπη, μετατρέποντας μια χώρα της ευρωζώνης από νεοφιλελεύθερο πείραμα σε παράδειγμα κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης. Να αποδείξουμε ότι, όταν οι λαοί θέλουν, όταν πιστεύουν στις δυνάμεις τους, μπορούν». 

Και συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η αριστερά βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο κατώφλι της ιστορίας, για να αναλάβει τα δύσκολα. Και έχουμε πλήρη συνείδηση ότι ερχόμαστε για να ενώσουμε, όχι για να διχάσουμε. Για να ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια μιας κοινωνίας λεηλατημένης. Για αυτό και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι κυβέρνηση μιας παράταξης. Θα είναι κυβέρνηση όλου του λαού. 

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, γιατί ξεφύγαμε από το στενό πλαίσιο της αλαζονικής συμπεριφοράς αλλά και του σεχταρισμού. Μιλήσαμε έγκαιρα για μια πλατιά κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας. Η πρόταση αυτή επιδοκιμάστηκε ευρύτατα στις εκλογές του 2012. 

Σήμερα είναι η ώρα να την κάνουμε πράξη, να την εμβαθύνουμε και να νικήσουμε. Συγκροτώντας μια πλατιά εκλογική συμμαχία σε ισχυρές προγραμματικές βάσεις».

Ν. Παππάς: «Η χώρα είναι μπροστά σε μια αλλαγή ιστορικών διαστάσεων»

Εξάλλου, σε άρθρο του στα "Νέα" ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς επισημαίνει πως η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι παρένθεση. «Όσοι ελπίζουν ότι το σενάριο της παρένθεσης είναι εφικτό, δεν κάνουν απλώς την ευχή τους πολιτικό συμπέρασμα. Παραβλέπουν δομικές διαφορές της επικείμενης εκλογικής μάχης με τις προηγούμενες», επισημαίνει ο κ. Παππάς και σημειώνει ότι «...η χώρα είναι μπροστά σε μια αλλαγή ιστορικών διαστάσεων. Όχι μπροστά σε μια εναλλαγή κομμάτων στη διακυβέρνηση. Είναι μπροστά σε ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο, όχι μπροστά σε πολιτική παρένθεση», ενώ κάνει λόγο για επικείμενη νίκη μιας πλατιάς κοινωνικής και εκλογικής συμμαχίας που θα ξεκινήσει να γιατρεύει τις μνημονικακές πληγές.

Σχόλια