default-image

Πρωτοχρονιά με κάλπες ή πρόεδρο

Ελλάδα
Πρωτοχρονιά με κάλπες ή πρόεδρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στην πολιτική, είναι τα μέσα που καθαγιάζουν το σκοπό και ποτέ ο σκοπός τα μέσα». Η ρήση αυτή του Γάλλου διανοούμενου Αλμπέρ Καμύ μένει να αποδειχθεί αν την ερχόμενη Δευτέρα, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, θα έχει αντίστιξη στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Ένα είναι βέβαιο: το πολιτικό παρασκήνιο είχε την τιμητική του, ιδίως στα κόμματα της συγκυβέρνησης, τα φετινά Χριστούγεννα. Εν μέσω ανταλλαγής ευχών ή με άλλοθι αυτές για ένα τηλεφώνημα, οι πιέσεις για την εξεύρεση των 12 ψήφων εντάθηκαν.  

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως επαφές με βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., των ΑΝ.ΕΛ. και της ομάδας των ανεξάρτητων έκαναν τα Χριστούγεννα οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, καθώς και άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Δήμας ανέλαβε προσωπικά τις περιπτώσεις όπως του Βύρωνα Πολύδωρα, του Βασίλη Καπερνάρου και της κυρίας Φούντα. Την ίδια στιγμή συγκλίνουσες αλλά ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες θέλουν τον κ. Σαμαρά να ετοιμάζει και νέα παρέμβαση, πιθανότατα με διάγγελμα, τις παραμονές της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Αντίστοιχο διάγγελμα φέρεται να ετοιμάζει και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μόνο που το δικό του θα αφορά τις επερχόμενες εξελίξεις με το κόμμα που ετοιμάζει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Νέο διάγγελμα;

Στις τηλεφωνικές επαφές «εξειδικεύεται» το διάγγελμα της προηγούμενης Κυριακής, στο οποίο ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε εμμέσως πλην σαφώς θέση στην κυβέρνηση σε όσους ψηφίσουν τον κ. Δήμα. Σε άλλους βουλευτές προτείνονται θέσεις στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. «Πρώτη φορά σου λένε τα κάλαντα και σου δίνουν κιόλας», σχολίαζε ένας από τους βουλευτές που βολιδοσκοπήθηκε. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το «πρέσινγκ» αποδίδει, όπως φάνηκε και από την περίπτωση της κυρίας Μίκας Ιατρίδη, η οποία, αφού σε συνέντευξή της την περασμένη Παρασκευή απέρριψε κατηγορηματικά την περίπτωση να ψηφίσει τον Σ. Δήμα, άλλαξε γνώμη και τον ψήφισε στη δεύτερη.

Στο νέο διάγγελμα που ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει να απευθύνει το σαββατοκύριακο, οι πληροφορίες τον θέλουν να ορίζει μήνα εκλογών μέσα στο 2015, πρόταση που ηρνείτο κατηγορηματικά μέχρι πρότινος, με το επιχείρημα ότι θα μπει η χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Υπάρχει επίσης η σκέψη να προτείνει, στα πλαίσια της Συνταγματικής Αναθεώρησης που εξήγγειλε την προηγούμενη Κυριακή, την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Η πρόταση φιλοδοξεί να δελεάσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜ.ΑΡ. και των ΑΝ.ΕΛ. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση η όποια αναθεώρηση θα ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές και όχι για τις επόμενες, για τις οποίες οι λεγόμενοι μικροί σχηματισμοί παίζουν με την ύπαρξή τους. Η τελική διατύπωση των προτάσεων αλλά και ο τόνος του διαγγέλματος θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των «διερευνητικών» επαφών με τους βουλευτές υπό πρέσινγκ, που θα συνεχιστούν μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Αν δείξουν ότι πείθονται αρκετοί βουλευτές, θα επιχειρηθεί να ανοίξει η «βεντάλια» των πολιτικών υποσχέσεων - ώστε να μπορέσουν οι βουλευτές να δικαιολογήσουν την αλλαγή της στάσης τους - όπως π.χ. να έρθει πιο κοντά η ημερομηνία των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση κ. Σαμαράς θα επαναλάβει σε δραματικό τόνο τις προειδοποιήσεις στους βουλευτές για τον κίνδυνο... εθνικής περιπέτειας, αν γίνουν εκλογές!

Το σενάριο που "κάηκε"

Στο Μέγαρο Μαξίμου διατηρούν ελάχιστες ελπίδες ότι θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις 180 ψήφους, μετά τα χαμηλά αποτελέσματα των δύο προηγούμενων ψηφοφοριών και την αποτυχημένη βολιδοσκόπηση για τη Χρυσή Αυγή: η όποια παρόμοια σκέψη άντλησης ψήφων από τους νεοναζί βουλευτές ακυρώθηκε αμέσως, αφού κυβερνητικά στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσαν να δηλώσουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα ψήφιζαν παρών και λίγο μετά ο κ. Δήμας προσέθεσε ότι δε θα δεχόταν την εκλογή του με ψήφους βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Βέβαια αυτό το σενάριο «κάηκε» αλλά μπορεί να διαβαστεί διαφορετικά αν έστω και την ύστατη ώρα βρεθούν 5-6 βουλευτές που να ανεξαρτητοποιούνται στο παρά ένα από τη Χρυσή Αυγή. Πιστεύουν όμως ότι όσο πλησιάσουν τον αριθμό των 180, τόσο θα αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος στην προεκλογική εκστρατεία η κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα σε περιπέτεια, για λίγες ψήφους.

Όσο τα περιθώρια στενεύουν για την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, το μεσημέρι της Δευτέρας, τόσο αυξάνονται οι φημολογίες που φέρουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να είναι έτοιμος για νέα κίνηση-κάλεσμα σε στήριξη της συγκυβέρνησης. Αν και δεν επιβεβαιώνεται, θεωρείται βέβαιο ότι θα απευθύνει νέο μήνυμα ενόψει της ψηφοφορίας της 29ης Δεκεμβρίου.

ΔΗΜ.ΑΡ., ΑΝ.ΕΛ. και ανεξάρτητοι

Οι συσχετισμοί δεν ευνοούν την επίτευξη του στόχου της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο στη συγκυβέρνηση επιδιώκουν να συνδέσουν το υποτιθέμενο αίσθημα ευθύνης με τη συνέχιση της θητείας τους και την ανάδειξη του Σταύρου Δήμα στην προεδρία. Οι προσπάθειες εντείνονται προς την πλευρά των εννέα βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. και των 12 βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ

Σε ό,τι αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές, στη συγκυβέρνηση ελπίζουν ότι τρεις ή τέσσερις θα αλλάξουν τη στάση τους, ψηφίζοντας υπέρ του Σταύρου Δήμα.

Οι ζυμώσεις εντείνονται, ενώ οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις και οι κινήσεις τακτικής, ακόμα και εν μέσω γιορτών, να κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα των μνημονιακών κομμάτων.

Πρόωρες εκλογές το λογικότερο σενάριο

Με τους 168 βουλευτές στη δεύτερη ψηφοφορία, ελάχιστοι πλέον περιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα κατορθώσει να βρει τουλάχιστον ακόμη 12 βουλευτές μέχρι τη Δευτέρα. Αν δεν υπάρξουν απροσδόκητης φύσης πολιτικές πρωτοβουλίες που να αλλάξουν εκ βάθρων το πολιτικό σκηνικό, η πεποίθηση ότι η χώρα βαδίζει προς πρόωρες βουλευτικές εκλογές βρίσκεται ήδη στα όρια της βεβαιότητας. Την άποψη αυτή ενίσχυσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας τις επιβαλλόμενες από το Σύνταγμα πρόωρες βουλευτικές εκλογές... «εθνική περιπέτεια». Εν πάση περιπτώσει, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ακόμη δύο μέρες και κάποιες ώρες στη διάθεσή του για να προσπαθήσει να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα που θα του επιτρέψουν να παραμείνει πρωθυπουργός. Τη Δευτέρα όλη αυτή η ιστορία θα έχει λήξει. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο πρωθυπουργός έχει τουλάχιστον 5-6 βουλευτές στη διάθεσή του για να τους βάλει να ψηφίσουν τον κυβερνητικό υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας. Τα ίδια δεδομένα όμως τοποθετούν στους βουλευτές αυτούς και την οροφή των κυβερνητικών δυνατοτήτων.

Αντίστροφη μέτρηση

Κανένα νόημα όμως δεν έχει να κάνουμε δημοσιογραφικές προβλέψεις για κάτι που τη Δευτέρα θα το γνωρίζουν ως γεγονός δέκα εκατομμύρια Έλληνες! Είναι εντελώς άλλο πράγμα ο υπέρ πάντων αγών... προσφορών πάσης φύσεως που θα δώσει αυτές τις 56 ώρες που μας χωρίζουν από την έναρξη της ψηφοφορίας της Δευτέρας ο πρωθυπουργός μήπως και κατορθώσει να παραμείνει στην εξουσία, αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να τον ξεπεράσει σε προσφορές και να του φάει τη θέση! Ποιος θα νικήσει θα το μάθουμε τη Δευτέρα, γύρω στη 1 το μεσημέρι, με απόλυτη βεβαιότητα. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή τη φορά η διαδικασία ίσως κρατήσει και πάνω από μία ώρα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες 45 λεπτές ψηφοφορίες, αφού κάποιοι στην πρώτη ανάγνωση του ονόματός τους μπορεί να «κάνουν πως δεν άκουσαν» είναι να είναι «εκτός αιθούσης» ώστε να δουν τι κάνουν κάποιοι άλλοι και πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες.

Πολιτικός σεισμός

Αν πάντως η χώρα οδηγηθεί όντως σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως αναμένεται πλέον, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού της μεταπολίτευσης, μετά από σαράντα ολόκληρα χρόνια! Τέτοιος πολιτικός σεισμός δε θα έχει ξαναγίνει στη χώρα μας - και δικαίως, αφού το νέο πολιτικό σκηνικό θα πρέπει να εναρμονιστεί με την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της ρημαγμένης Ελλάδας. Αν όμως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατορθώσουν να παραμείνουν ακόμη ενάμιση χρόνο στην εξουσία εκλέγοντας πρόεδρο της Δημοκρατίας - πράγμα που προϋποθέτει ότι η κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία θα έχει πλέον διευρυνθεί στους 180 (!) βουλευτές - η καθολική επικράτηση των κομμάτων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ θα αναστείλει τις εξελίξεις και στο πολιτικό σκηνικό, ίσως μάλιστα και να τις ματαιώσει. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα έχουν το χρόνο να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους. Το Ποτάμι θα παραμείνει εξωκοινοβουλευτικό για ακόμη ενάμιση χρόνο και ίσως δε θα έχει πια λόγο ύπαρξης, η ΔΗΜ.ΑΡ. δε θα διαλυθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αμφίβολο αν θα φτιάξει νέο κόμμα. Το σημαντικότερο από όλα: δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί μια τέτοιας στρατηγικής σημασίας ήττα τώρα, με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, θα προβάλλει ως φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης και μετά από ενάμιση χρόνο. Σε πλήρη αντίθεση με όλες τις προηγούμενες εκλογές προέδρων της Δημοκρατίας, όπου η κάθε κυβέρνηση πετύχαινε να τοποθετήσει στο αξίωμα όποιον ήθελε, αυτή τη φορά, αν η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ αποτύχει να τοποθετήσει τον εκλεκτό της, οι συνέπειες για το πολιτικό σκηνικό θα είναι κατακλυσμιαίες!

Οι δέκτες τηλεφωνημάτων

Ποιοι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., της ΔΗΜ.ΑΡ. και ανεξάρτητοι έλαβαν τηλεφωνήματα για… να το ξανασκεφτούν; Το ερώτημα ενδιαφέρει κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά και τα επιτελεία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πράγματι, βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., της ΔΗΜ.ΑΡ. και ανεξάρτητοι έχουν αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να δέχονται τηλεφωνήματα, όχι βέβαια για... ευχές, αλλά για «πιέσεις», προκειμένου να «το ξανασκεφτούν», να ψηφίσουν για πρόεδρο τον Σταύρο Δήμα, να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Οι βουλευτές οι οποίοι είχαν αυτή την... τιμή φέρονταν ότι ήταν:

• Απ' τους ΑΝ.ΕΛ. οι Μαρ. Ουζουνίδης (ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει κάνει επαμφοτερίζουσες δηλώσεις), η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και η Έλενα Κουντουρά.

• Απ' τη ΔΗΜ.ΑΡ. οι Ν. Τσούκαλης, Θ. Ψύρρας. Επίσης η Νίκη Φούντα, η οποία αποχώρησε απ' τη ΔΗΜ.ΑΡ. λίγο πριν τη δεύτερη ψηφοφορία, αλλά παρ' όλα αυτά ψήφισε «παρών».

• Απ' τους ανεξάρτητους οι Β. Καπερνάρος, Β. Πολύδωρας, Π. Τατσόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Π. Μουτσινάς!

Οι προσπάθειες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί.

Τα αντικρουόμενα σενάρια πρωτοβουλιών

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενδεικτικά του ελλείμματος στρατηγικής των κυβερνητικών εταίρων είναι και τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες απ' τα στρατηγεία τους.

Σύμφωνα με αυτά, επίκειται, λέει, νέα πρωτοβουλία του Αντ. Σαμαρά, αλλά με άγνωστο ως τώρα περιεχόμενο!

Κάποιο άλλο κέντρο του Μαξίμου κάνει λόγο για πρωτοβουλία για... την απλή αναλογική, με τη λογική να στριμωχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ!

Αλλά την ίδια στιγμή άλλο κέντρο του Μαξίμου διαψεύδει αυτή την πρωτοβουλία, επειδή, λέει, θα δείξει ηττοπάθεια!

Επίσης άλλες διαρροές κάνουν λόγο και για... δημόσια πρωτοβουλία του Β. Βενιζέλου. Άλλου τύπου αυτή. Υπέρ, λέει, της ενότητας του ΠΑΣΟΚ και κατά του Γιώργου Παπανδρέου! Προφανώς και θα δούμε και ίσως θα ζήσουμε πολλά μέχρι τη Δευτέρα σε επίπεδο φημών - άλλωστε είναι η στιγμή χρονικά όπου τα σενάρια θα "πεθάνουν τελευταία".

Στις τελευταίες αποφάσεις που έχει να λάβει ο πρωθυπουργός πριν το 2014 μας αποχαιρετήσει είναι πώς θα κινηθεί ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας την προσεχή Δευτέρα.

Τα ρεπορτάζ για την ώρα συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως περιθώριο για περαιτέρω πρωτοβουλίες όπως αυτή που έλαβε ο πρωθυπουργός πριν τη 2η ψηφοφορία δεν υπάρχει. Όλα δείχνουν πως ο Σταύρος Δήμας θα είναι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης τη Δευτέρα κι όποιες επαφές γίνονται αυτές τις μέρες στόχο έχουν να αυξήσουν τον αριθμό των βουλευτών που θα τον ψηφίσουν τόσο ώστε να μπορούν να πουν μετά ότι «ο ελληνικός λαός δε θέλει εκλογές κι η Βουλή παραλίγο να εκλέξει πρόεδρο, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα σε περιπέτειες όντας μειοψηφία».

Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν στην επιλογή του πρώην επιτρόπου την πρόθεση του Σαμαρά και των συν αυτώ να πάνε σε εκλογές με συσπειρωμένη κατά το δυνατό τη γαλάζια βάση. Η συσπείρωση αυτή μπορεί να φέρει μια διαχειρίσιμη ήττα, ένα σενάριο "σύντομης παρένθεσης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ" που θα επιτρέψει ενδεχομένως η συσπείρωση να κρατήσει συμπαγή τη Ν.Δ. ακόμη και με εσωτερικές για την ίδια εξελίξεις, να μην έχει τη διαλυτική τύχη του ΠΑΣΟΚ.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News