default-image

Η πληρωμή των μαθητών για τη μετακίνησή τους σε σχολεία

Κρήτη
Η πληρωμή των μαθητών για τη μετακίνησή τους σε σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε χρόνο, μαθητές κυρίως των εσπερινών σχολείων αιτούνται για την κάλυψη εξόδων μεταφοράς και στέγασης, που κάνουν για τη φοίτησή τους. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να πάρει κάθε μαθητής κατ' έτος είναι 1.500 ευρώ και αυτό εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη φοίτηση και εφόσον έχουν εγκριθεί οι δαπάνες του από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Η απόδοση των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους φέτος καθυστέρησε σημαντικά, με αποτέλεσμα μαθητές να επικοινωνήσουν με τη "Νέα Κρήτη", ζητώντας να μάθουν σε τι φάση βρίσκεται η διαδικασία.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχαμε από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Κρήτης, η υπόθεση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα εντελλόμενα και ο έλεγχος των δικαιολογητικών σε εξέλιξη. Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε είναι ότι σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 οι δικαιούχοι θα έχουν πληρωθεί είτε με πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών, είτε με επιταγή που θα λάβουν από την υπηρεσία.

Τα ποσά για τα οποία έχουν καταθέσει δικαιολογητικά μαθητές μόνο του νομού Ηρακλείου ανέρχονται στις 170 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, η ολοκλήρωση του ελέγχου των δικαιολογητικών είναι αυτή που θα δείξει το ύψος του ποσού που τελικά θα αποδοθεί.  

Δικαίωμα διεκδίκησης του μαθητικού επιδόματος στέγασης και μεταφοράς έχουν άτομα των οποίων η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει από το ΚΤΕΛ, επειδή κρίνεται ασύμφορη ή επειδή δεν υπάρχει δρομολόγιο. Για παράδειγμα, επίδομα μεταφοράς μπορεί να λάβει ένας μαθητής που π.χ. από το Οροπέδιο Λασιθίου έρχεται για φοίτηση στο Εσπερινό Λύκειο Ηρακλείου. Η επιδότηση γίνεται ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει και μέχρι 0,35 ευρώ ανά χιλιόμετρο και ανά μαθητή. Επίδομα στέγασης μπορεί να λάβει ένας μαθητής που δεν επιθυμεί να μετακινείται καθημερινά για να πάει στο σχολείο, αλλά το ποσό που μπορεί να εγκριθεί είναι το πολύ 85 ευρώ το μήνα.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News