Ελλάδα

Αποχώρησαν από τη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τροπολογίες-Cosco

Την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες επί των άρθρων και των τροπολογιών του νομοσχεδίου για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις ανακοίνωσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο εισηγητής του κόμματος, κ.κ. Αποστόλου και Δρίτσας. Νωρίτερα από τη συνεδρίαση είχε αποχωρήσει το ΚΚΕ, όπως ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, διαμαρτυρόμενη για τον «εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από τον ορυμαγδό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε τελικά από τα υπόλοιπα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, της οποίας ο εκπρόσωπος, Δ. Κουκούτσης, είχε αποχωρήσει ύστερα από αναβολή της ομιλίας του, λόγω των πολλών υπουργικών παρεμβάσεων.

Αφορμή για την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε η άρνηση της κυβέρνησης να αποσύρει το επίμαχο άρθρο 12 του νομοσχεδίου (που επιφέρει δραστικές αλλαγές στις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων), αλλά και την τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που αποτυπώνει τη νέα συμφωνία του ΟΛΠ με την κινεζική εταιρεία Cosco - καθώς και η υιοθέτηση υπέρογκου αριθμού τροπολογιών εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Δε γίνεται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αυτήν την κατάπτωση», δήλωσε ο Θ. Δρίτσας. «Χαρακτηριστικά θα πούμε πως η κυβέρνηση έκανε δεκτή τροπολογία που αφορά τις εκλογές της ΠΑΣΕΓΕΣ που γίνονται αύριο το πρωί. Ο υπουργός Άμυνας μας φέρνει την παραχώρηση έκτασης στη Γλυφάδα για τις ανάγκες της ταφής των νεκρών, χωρίς τη συμφωνία του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας στο οποίο ανήκει η έκταση. Έτσι νομοθετείτε, επειδή έρχονται εκλογές;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

«Το προνόμιο των τροπολογιών δεν ανήκει μονάχα στη συμπολίτευση», παρατήρησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόκας, υπενθυμίζοντας πως και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει και στηρίξει τροπολογίες.

«Είναι αγανάκτηση αυτές οι τροπολογίες», παρατήρησε και η Έλενα Κουντουρά (ΑΝΕΛ). «Είναι πάρα πολλές αυτές που έπρεπε να μελετήσουμε. Δεν είχαμε το χρόνο. Πρέπει να σταματήσει αυτό να συμβαίνει. Δεν έχουμε το χρόνο να διαβάσουμε και να αξιολογήσουμε τις τροπολογίες - και ίσως είναι κρίμα για κάποιες απ' αυτές».

«Αν συνεχιστεί το όνειδος αυτό, θα αναγκαστούμε κι εμείς να αποχωρήσουμε από την Ολομέλεια τη Δευτέρα», δήλωσε και η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα.

«Οι τροπολογίες ήταν πολλές, η περίοδος έχει τις ιδιαιτερότητές της, θέλει ο κάθε συνάδελφος να βοηθήσει στα θέματα της κοινωνίας του», παρατήρησε με τη λήξη της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς. «Ο καθένας και καθεμιά προσπαθούμε το καλύτερο για τον τόπο του. Θέλω να πιστεύω πως σήμερα δημιουργήσαμε προϋποθέσεις για να λύσουμε κάποια από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας μας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Σημειώνεται πως στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί ογδόντα τροπολογίες, από τις οποίες η κυβέρνηση έχει ήδη δεχτεί έντεκα εκ των οποίων οι επτά εκπρόθεσμες, ενώ στο νομοσχέδιο για την υγεία που θα συζητηθεί τη Δευτέρα έχουν ήδη κατατεθεί πενήντα δύο τροπολογίες.

Το πρόβλημα αναγνώρισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος πρότεινε να υπάρξει συνεννόηση σε επίπεδο Διάσκεψης των προέδρων, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, και να επιτρέπεται να γίνονται δεκτές «μονάχα τροπολογίες που υπογράφονται από συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών, δύο ή τρία κόμματα, ή τουλάχιστον την κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος και όχι ενός ή δύο βουλευτών».

Σχόλια