Ελλάδα

Αντιδράσεις βουλευτών σε υπονοούμενα περί χρηματισμού τους

Την οργισμένη αντίδραση του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Λυκούδη, του Γρηγόρη Ψαριανού και του Χρήστου Αηδόνι, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε η κοινή ανακοίνωση των βουλευτών Θεόδωρου Παραστρατίδη και Οδυσσέα Βουδούρη οι οποίοι με αφορμή τιςκαταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών κάνουν λόγο για «σκιές πάνω από βουλευτές» αναφερόμενοι σε εκείνους που άλλαξαν στάση και ψήφισαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του κ. Λυκούδη, καθώς ήταν ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν για Πρόεδρο.

Ο κ. Λυκούδης έκανε λόγο «πολιτικά σκουλήκια» και αναφερόμενος στην ανακοίνωση τονίζει πως «εκπέμπει βούρκο απέναντι σε βουλευτές που ψήφισαν με βάση τη συνείδησή τους».

Ακόμη πρόσθεσε πως  είχε δηλώσει από τον περασμένο Μάιο, ότι είναι υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, γιατί δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

«Θα μηνυθούν αλλά δεν τους νοιάζει δεν έχουν τσίπα» είπε και κάλεσε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, «εάν θέλει να σταθεί όρθιος να  μην συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του αυτά τα άθλια υποκείμενα».

Αντιδράσεις από Χρ. Αηδόνη - Γρ. Ψαριανό

Για μήνυση έκανε λόγο και ο κ. Αηδόνης, ενώ αυτό επιβεβαίωσε και ο Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος χαρακτήρισε άθλια την ανακοίνωση.

Επίσης ο Γρηγόρης Ψαριανός, μιλώντας στον Σκάι, είπε ότι τις πρώτες νύξεις περί χρηματισμού βουλευτών τις ξεκίνησε πριν από μήνες ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ αναφερόμενος σε εκείνους που αφήνουν υπονοούμενα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί και να «εκτελούν συμβόλαια υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ή να πρόκειται για μια προσπάθειά τους για να ενταχθούν στα ψηφοδέλτιά του του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

ΠΑΣΟΚ: Αθλιότητες οι  δηλώσεις Οδ. Βουδούρη -  Θ. Παραστρατίδη

Αθλιότητες χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του τις τοποθετήσεις των βουλευτών Θεόδωρου Παραστρατίδη και Οδυσσέα Βουδούρη.

«Οι ακραίες αθλιότητες όπως αυτές των Οδ. Βουδούρη και Θ. Παραστατίδη, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ελπίζουμε να μη βρεθεί κόμμα να στεγάσει  στην παρούσα φάση τους δύο αυτούς περιφερόμενους καιροσκόπους που δεν τίμησαν ποτέ τα κόμματα με τα ψηφοδέλτια των οποίων εξελέγησαν» τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Η ανακοίνωση

Στην κοινή τους δήλωση οι κ. Παραστρατίδης και Βουδούρης ανέφεραν: «Η αποκάλυψη της απόπειρας χρηματισμού του κ. Χαϊκάλη, η οποία ήταν σε γνώση της δικαιοσύνης εδώ και 15 μέρες, ρίχνει βαριά σκιά στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας».

Υπογραμμίζουν πως η σκιά αυτή προφανώς έχει και μια άδικη πλευρά, εφόσον σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από μη κυβερνητικούς βουλευτές συναρτάται υποχρεωτικά με χρηματισμό.

Ωστόσο, συνεχίζουν, «η απόπειρα χρηματισμού, έστω και ενός βουλευτή, έστω και μόνο η σοβαρή πιθανότητα αυτής της απόπειρας, δημιουργεί μια βαριά σκιά, δυστυχώς για όλους τους βουλευτές, που άλλαξαν στάση απέναντι στην κυβέρνηση, από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού στην ψηφοφορία για την προεδρία της Δημοκρατίας.Αδιαμφισβήτητος τρόπος, να αρθεί αυτή η σκιά για τους εν λόγω βουλευτές, είναι η αποχή τους από τις επόμενες ψηφοφορίες».

Οι ίδιοι τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση, η εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, εκτός από εξαιρετικά απίθανη που ήταν μέχρι σήμερα, καθίσταται πλέον και προβληματική αν ευοδωθεί, εφόσον θα επισκιάζεται από υπόνοιες χρηματισμού.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι απαλλαγμένος από τέτοιες σκιές, χωρίς εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη για το άμεσο επόμενο διάστημα αναφέρουν και επαναφέρουν την πρότασή τους να συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων το πρόσωπο του επόμενου προέδρου, που θα εκλέξει η επόμενη Βουλή.

«Μια τέτοια συνεννόηση, που δεν επιβάλλεται βέβαια από τις θεσμικές διαδικασίες, θα έδινε εν τούτοις ένα θετικό μήνυμα ομαλότητας και εθνικής ωριμότητας, τόσο προς το εξωτερικό, όσο και προς την Ελληνική κοινωνία, που επιθυμεί αλλαγή πορείας με όρους ασφάλειας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια