Ελλάδα

"Ναι" από τη γερμανική Βουλή για παράταση

«Πέρασε» από τη γερμανική Βουλή η δίμηνη τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015.

Οι Γερμανοί βουλευτές κλήθηκαν επίσης να δώσουν «καταρχήν έγκριση» σε μελλοντική προληπτική πιστωτική γραμμή, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της Τρόικα.

Εισηγούμενος την έγκριση του μέτρου, ο Β. Σόιμπλε αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα και τις προβλέψεις της Τρόικα, αλλά και στη «μερική επιστροφή» της χώρας στις αγορές, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνοντας την ανησυχία που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «θα ήταν σταθεροποιητικό σημάδι προς τις αγορές να πούμε πως, εάν τηρηθούν οι απαραίτητοι όροι, θα δοθεί προληπτική γραμμή πίστωσης».

Ωστόσο, την πρόταση της κυβέρνησης δεν υπερψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς, που θεωρούν το πρόγραμμα "σωτηρία των τραπεζών και καταστροφή των Ελλήνων", ενώ οι βουλευτές των Πρασίνων, που αρχικά είχαν διαμηνύσει ότι δεν θα έδιναν τη θετική τους ψήφο στην τεχνική παράταση, τελικά ψήφισαν «ναι».

To αίτημα για την έγκριση της δίμηνης επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος και για την επί της αρχής έγκριση προληπτικής οικονομικής βοήθειας, υπό τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους, ύψους έως 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια ως και 12 μήνες, υπεβλήθη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου.

Σχόλια