Ελλάδα

Στάση εργασίας στα Κέντρα Πρόληψης στις 22 Δεκέμβρη

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης προχωρούν σε 4ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα, 22 Δεκέμβρη, από τις 8 πμ. ως τις 12 μ. και κινητοποίηση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, «μόνο για το 2014 το υπουργείο Υγείας οφείλει στα Κέντρα 500.000 €, ο δε ΟΚΑΝΑ "εξαφάνισε" γύρω στα 3.000.000€ - χρήματα που έχει λάβει από το υπουργείο Υγείας με εντολή να αποδοθούν αποκλειστικά στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΑΕ 2555). Παράλληλα, περισσότερα από 5.000.000 € δεν έχει αποδώσει ο ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης για την περίοδο 2009-2013, ποσό αστρονομικό που δεν βρίσκεται πια στο ταμείο του.

Η ηγεσία του ΟΚΑΝΑ προσπαθεί να συγκαλύψει τις παρατυπίες της, εκβιάζοντας τις διοικήσεις των Κέντρων Πρόληψης να προχωρήσουν σε παράτυπες αναδρομικές αλλαγές των συμβάσεων συνεργασίας, που υπογράφουν με τον ΟΚΑΝΑ. Αυτά συμβαίνουν εν γνώσει της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που καλύπτει την ηγεσία του ΟΚΑΝΑ, με δύο τρόπους: με το να μη ρυθμίζει το πρόβλημα της αναδρομικότητας εδώ και, σήμερα, με το να φέρνει νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις παρατυπίες της πλευράς ΟΚΑΝΑ.

Η νομοθετική ρύθμιση που έρχεται ως άρθρο 65 του σχεδίου νόμου "Ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας" αφορά τα Κέντρα Πρόληψης. Δεν αντιμετωπίζει, όμως, τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει από τις λαθροχειρίες των ηγεσιών ΟΚΑΝΑ. Αντίθετα, αποτυπώνει μονομερώς τα συμφέροντα των ηγεσιών του ΟΚΑΝΑ: με αναδρομικές αλλαγές στις διμερείς συμβάσεις μεταξύ ΟΚΑΝΑ και Κέντρων Πρόληψης, ώστε αναδρομικά να "απαλλαχθεί" ο ΟΚΑΝΑ από τις οφειλές του της περιόδου 2009-2014. Τις οφειλές αυτές, ύψους τουλάχιστον 8.000.000 €, το υπουργείο Υγείας δοκιμάζει ουσιαστικά να "παραγράψει" με τη - σκόπιμα ατελέσφορη ως προς τον διακηρυγμένο δήθεν σκοπό της - νομοθετική ρύθμιση, που φέρνει».  

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών ζητούν από το υπουργείο Υγείας:

- «Να μη δώσει προεκλογικό συγχωροχάρτι στις διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ, που τέσσερα χρόνια τώρα αδιάκοπα "εξαφανίζουν" εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού.  

- Να ρυθμίσει με τρόπο ενιαίο και δίκαιο κάθε ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με τις συμβάσεις Κέντρων Πρόληψης και ΟΚΑΝΑ. Άρα χωρίς αναδρομικές επιβαρύνσεις για τους εργαζομένους και τις δομές, που δε φταίνε για το ότι το υπουργείο Υγείας εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει ρυθμίσει το ζήτημα.

- Να καταβάλει το σύνολο των μη αποδοθέντων επιχορηγήσεων προς τις δομές για το διάστημα 2009-2014, που ξεπερνούν τα 8.000.000 €.

- Να κάνει δεκτές τις τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές διαφορετικών κομμάτων στη Βουλή ζητώντας ενιαία αντιμετώπιση των Κέντρων Πρόληψης, από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου και χωρίς αναδρομικότητα σε πρότερο διάστημα».

Σχόλια