default-image

Σε συνθήκες φτώχιας 4 στα 10 παιδιά

Κρήτη
Σε συνθήκες φτώχιας 4 στα 10 παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πρωτοφανή... μάστιγα εξελίσσεται πια η φτώχια στη χώρα μας, με μεγαλύτερα θύματα δυστυχώς τα παιδιά, η κακή κατάσταση των οποίων αποτυπώνεται με αμείλικτο τρόπο μέσα από τη γλώσσα των αριθμών...

Τα σχετικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στη Βουλή από πλευράς της UNICEF προκαλούν πραγματικά σοκ και δέος! Πλέον, 4 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες φτώχιας, με ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών να αδυνατεί να βρει χρήματα για σχολικά είδη και ρουχισμό, ακόμα και για το καθημερινό κολατσιό στο σχολείο.

Εικόνα δραματική, η οποία επιβεβαιώνεται σε τοπικό επίπεδο και μέσα από τα στοιχεία των Δήμων. Είναι απόλυτα ενδεικτικό πως στο δήμο Ηρακλείου, σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, οι μαθητές που δεν έχουν οικονομικά τη δυνατότητα για πρωινό και χρειάζονται την αρωγή του Δήμου φτάνουν τους 900!

Πραγματικά, τόσο μέσα από τα στοιχεία των υπηρεσιών των Δήμων, όσο και μέσα από τα στοιχεία της UNICEF, οι αριθμοί σοκάρουν, μαρτυρώντας ένα σκηνικό πρωτοφανούς φτωχοποίησης που κανείς δε θα περίμενε σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Γ. Μόσχος και ο πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής της UNICEF Λ. Κανελλόπουλος παρουσίασαν συγκλονιστικά στοιχεία αναφορικά τόσο με το ποσοστό της ακραίας φτώχιας, όσο όμως και για το φαινόμενο των πολλών μορφών εκμετάλλευσης παιδιών στην Ελλάδα, στις ημέρες μας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μόσχος αρχικώς ανέφερε ότι, από τις 290 υποθέσεις με τις οποίες ασχολείτο το 2004, φέτος είναι περισσότερες των 900 οι υποθέσεις! Παράλληλα σημείωσε πως 2.500 έως 3.000 παιδιά είναι αυτήν τη στιγμή σε ιδρύματα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μεταξύ αυτών είναι και παιδιά οικογενειών που, εξαιτίας της μεγάλης φτώχιας, επιλέγουν να τα αφήνουν στη φροντίδα των ιδρυμάτων.

«Δεν μπορεί ένα παιδί να απομακρύνεται από τη φυσική του οικογένεια, επειδή είναι πολύ φτωχή», τόνισε ο κ. Μόσχος. «Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. για την Ελλάδα μάς αναφέρει στοιχεία για οικογένειες με παιδιά όπου κανένας δεν εργάζεται στο σπίτι και είναι της τάξης σχεδόν του 15%. Είναι τεράστιος ο αριθμός χωρίς εισοδήματα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, αφού εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης (συρρίκνωση πόρων, ενδοσχολική βία κ.ά.), επισήμανε πως δεν εμβολιάζονται όλα τα παιδιά στη χώρα μας «γιατί δε διατίθενται δωρεάν εμβόλια».

«Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει ένας τεράστιος προβληματισμός για τις συνέπειες που έχουν τα μνημονιακά μέτρα και γενικότερα οι πολιτικές λιτότητας πάνω στα δικαιώματα του παιδιού. Αυτήν τη στιγμή πραγματικά είναι απειλητικό το γεγονός ότι η παιδική φτώχια διογκώνεται στη χώρα μας. Φαίνεται να φτάνει στο 40% ο αριθμός των παιδιών που απειλούνται από φτώχια και κοινωνικό αποκλεισμό», υπογράμμισε ακόμα ο κ. Μόσχος.

Από την πλευρά του ο κ. Κανελλόπουλος έκανε λόγο για «ανεξέλεγκτη κατάσταση» όσον αφορά τη μεγάλη φτώχια στην Ελλάδα και αποκάλυψε μια εξόχως ανησυχητική εξέλιξη: «Παιδιά που δοκιμάζονται στην Ε.Ε., όπως και στη χώρα μας, έχουν γίνει τα πλέον ευάλωτα: Υπάρχει μια ακατανόητη και απίστευτη για την εποχή μας εκμετάλλευση των παιδιών. Η παιδική εκμετάλλευση με όλες αυτές τις μορφές, από την παιδική πορνεία, την κακοποίηση, την πορνογραφία και την παιδική εργασία, που φαίνεται πλέον η πιο ήπια μορφή, αγκαλιάζει και τις ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα. Η διακίνηση παιδιών και το trafficking που συντελείται σήμερα στη χώρα μας είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα».

Στο Ηράκλειο 900 μαθητές δεν έχουν για... πρωινό!

Τις διαστάσεις του προβλήματος της φτωχοποίησης και το πόσο έχει επηρεαστεί, δυστυχώς, η πιο ευαίσθητη κατηγορία του πληθυσμού, δηλαδή τα παιδιά, έχουν αντιληφθεί για τα καλά και στη δημοτική Αρχή Ηρακλείου, η οποία έχει αναλάβει επειγόντως μέριμνα, σε πρώτη φάση, για τη διανομή πρωινού σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Σε δεύτερη φάση, θα γίνει ανάλογη κίνηση και για τους μεγαλύτερους μαθητές, γυμνασίων και λυκείων του Ηρακλείου, που επίσης δεν έχουν τη δυνατότητα να σιτίζονται κανονικά.

Σημειώνεται πως, σε συνεργασία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, βρέθηκαν 441 οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμη και της αγοράς πρωινού για τα παιδιά τους.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η καταγραφή των μαθητών γυμνασίων και λυκείων του Δήμου που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.

Και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το πρόβλημα υποσιτισμού έχει πάρει ίδιες διαστάσεις, καθώς με βάση την αρχική καταγραφή περί τις 450 οικογένειες μαθητών γυμνασίων και λυκείων του Ηρακλείου αντιμετωπίζουν πρόβλημα...

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News