Ελλάδα

"Δίνει" εκλογές η κυβέρνηση το 2015, για υπερψήφιση προέδρου

Το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μην πάει η χώρα σε εκλογές με ανοιχτή την διαπραγμάτευση για την "επόμενη μέρα" των μνημονίων και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμού εκλογών εντός του 2015!

Μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναμένεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί θετικός σε πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε εκτόνωση του πολιτικού και οικονομικού αδιεξόδου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να κάνει βαρυσήμαντες δηλώσεις στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο «παρά πέντε» της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το iefimerida, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα εμφανιστεί ανοικτός ακόμη και σε ορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015, αρκεί να μην τεθεί εν αμφιβόλω η πορεία της χώρας και με την ίδια κυβέρνηση, ενώ δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής πρωθυπουργού.

Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν συνεργάτες του, ότι θα δεχόταν εκλογές σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όχι όμως πριν τον Ιούνιο. Καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα όπως επίσης και εκείνη της διευθέτησης του χρέους.

«Δεν κάνουμε παζάρι» διευκρινίζουν από την Χ. Τρικούπη και υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να υπάρξει σταθερότητα. Ο Ευ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει εξάλλου να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως τον «εγγυητή της σταθερότητας» προ και μετά των εκλογών.

Ορισμένοι από τη Χαριλάου Τρικούπη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής υποψηφίου λέγοντας «θα τα βρούμε στο όνομα αν είναι να σωθεί η χώρα» λένε. Ωστόσο εκτιμούν ότι όσοι υποστηρίζουν ότι με αλλαγή προσώπου θα υπερψήφιζαν πως είναι «προφάσεις και προσχηματικές τακτικές».

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά των 180 «αν παραμείνουν ως έχουν τα κόμματα σήμερα». Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ποντάρουν μόνο σε αποσκιρτήσεις από ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν να κάνουν μια ύστατη προσπάθεια συναίνεσης και να αποδεχθούν κάποιες προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και να χαθούν οι ημερομηνίες για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης της ελληνικής στήριξης.

Σε τίτλους, αυτά που μπορούν να αποδεχθούν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι τα εξής:

  • Να γίνει πρόταση από κάποιο πολιτικό στέλεχος της αντιπολίτευση, εντός των επόμενων ημερών, για ορισμό ημερομηνίας εκλογών. Ενα τέτοιο στέλεχος θα μπορούσε να είναι ο Σπύρος Λυκούδης, ή οι «7» της ΔΗΜΑΡ που είχαν ήδη συντάξει επιστολή σε αυτή την κατεύθυνση.
  • Η πρόταση να περιλαμβάνει ημερομηνία εκλογών εντός του 2015
  • Η πρόταση να μην αφορά αλλαγή πρωθυπουργού και αντιπροέδρου
  • Οι πρόωρες εκλογές να μην γίνουν πριν τον Ιούνιο 2015
  • Να διασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, η συζήτηση για το χρέος και η δημιουργία πιστοληπτικής γραμμής για μετά το Μνημόνιο
  • Να διασφαλιστεί ότι η πρόταση γίνεται αποδεκτή από την ΔΗΜΑΡ, τους ΑΝΕΛ ή ανεξάρτητους βουλευτές
  • Να εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας τώρα

Σχόλια