Ελλάδα

"Ένα όνομα δεν αρκεί... Χάνουμε το δάσος"

«Ζητούμενα παραμένουν η Δημοκρατία, η διέξοδος από την κρίση, η βιωσιμότητα», επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για την προεδρική εκλογή.

«Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας», υπογραμμίζουν, «τελικά χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση. Επισπεύστηκε ξαφνικά προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς της σχεδιασμούς, κάτω και από τις πιέσεις της τρόικας και με την ευθεία παρέμβαση της, που εκδηλώθηκε με το να δώσει την απαραίτητη δίμηνη παράταση στο οικονομικό πρόγραμμα».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν την πάγια διαφωνία τους με την επιλογή της χρησιμοποίησης του θεσμού της προεδρικής εκλογής για άλλους πολιτικούς σκοπούς. 

Οι εκπρόσωποι Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Χριστίνα Ευθυμιάτου και Φίλιππος Γκανούλης δήλωσαν σχετικά: « Η επιλογή της επίσπευσης των προεδρικών εκλογών και η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα είναι μια απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να μας καλέσει να κοιτάξουμε το "δέντρο". Δεν το αποδεχόμαστε. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι το "δάσος" καίγεται!

Επιμένουμε και θα αγωνιστούμε για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και μια ριζική αλλαγή πορείας. μια εναλλακτική διακυβέρνηση της χώρας με στόχο την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Δέσμευση μας - με βάση και τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας - να συνεισφέρουμε με θετικές προτάσεις».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ξεχνούν επίσης το θετικό έργο του Σταύρου Δήμα ως επιτρόπου Περιβάλλοντος, αλλά και τις τότε παρεμβάσεις του για την υπεράσπιση του Άρθρου 24 στην προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Ακριβώς γι' αυτό όμως θεωρούν πραγματική τραγωδία για τη χώρα (αλλά και για τον ίδιο) το να προτείνεται (και να αποδέχεται) να γίνει ο άνθρωπος-κλειδί για την παράταση της λεηλασίας του περιβάλλοντος και των συλλογικών αγαθών. Μια τραγωδία που ξετυλίγεται τα τελευταία χρόνια παράλληλα με την καταστροφική οικονομική και κοινωνική πορεία της χώρας, μέσα από το αδιέξοδο "αναπτυξιακό" μοντέλο που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η σημερινή πράξη της τραγωδίας παίχτηκε από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης. Με την κατάθεση από το ΥΠΕΚΑ του Νομοσχεδίου για τις "Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις", που συνεχίζει το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης για τα δάση και το περιβάλλον της χώρας».

Σχόλια