default-image

Οι "άγνωστες πτυχές" στο βιογραφικό του Σταύρου Δήμα

Απόψεις
Οι "άγνωστες πτυχές" στο βιογραφικό του Σταύρου Δήμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίχως αμφιβολία ο Σταύρος Δήμας έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, στον πολιτικό τομέα. Ωστόσο έχει και εξίσου... εντυπωσιακές επιδόσεις και στον "ιδιωτικό" τομέα.

Ο Σταύρος Δήμας, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι νομικός. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη και η πρώτη δουλειά του ήταν στις ΗΠΑ και μάλιστα σε μια νομική εταιρεία η οποία έχει "παρελθόν". Πρόκειται για την Sullivan & Cromwell, η οποία φημίζεται για την υποστήριξη ισχυρών τραστ, τα οποία επιχειρούσε να διαλύσει ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση.

Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση κατά περιόδους συνεργάστηκε με το γραφείο (το οποίο με τα ελληνικά στάνταρ είναι... ιδιαίτερα διαπλεκόμενο, αν και στις ΗΠΑ αυτά θεωρούνται "φυσιολογικά πράγματα") και μάλιστα εκπροσώπησε την αμερικανική κυβέρνηση στην  κατασκευή της διώρυγας του Παναμά αλλά και το αμερικανικό Πεντάγωνο στην υπόθεση της σφαγής του Μάι Λάι.

Βεβαίως στη συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία ο σημερινός υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέμεινε μόλις δύο χρόνια, προλαβαίνοντας ωστόσο να δημιουργήσει ένα πολύ καλό όνομα, το οποίο σε συνδυασμό με τα πολύ καλά πολιτικά "κονέ" του, του έδωσε μία θέση στελέχους στην Παγκόσμια Τράπεζα. Σε ηλικία μόλις 30 ετών, ο Σταύρος Δήμας βρέθηκε στην Π.Τ. και μάλιστα σε μια θέση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα: ήταν υπεύθυνος για την πολιτική στην Αφρική! Κι αυτό, σε μια εποχή που ο κατ εξοχήν εκφραστής των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων της υφηλίου (η Π.Τ.),  έκανε πολλές... εξαιρετικά "σκοτεινές" επεμβάσεις στην "μαύρη ήπειρο", συνεργαζόμενοι με ορισμένους από τους αιμοσταγείς δικτάτορες της περιοχής δημιουργώντας τις συνθήκες για την εκδήλωση της κρίσης χρέους στις περισσότερες από αυτές τις χώρες.

Πέντε χρόνια παρέμεινε ο Σταύρος Δήμας σε αυτήν την "μακιαβελική" θέση και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου μια πολιτική καριέρα τον περίμενε στη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Από το 1977 άρχισε να εκλέγεται βουλευτής και στη συνέχεια πέρασε και από πολλούς υπουργικούς θώκους - πάντα νευραλγικούς και "ευαίσθητους".

Τις "παλιές εποχές" τις θυμήθηκε ξανά το 2004, όταν τοποθετήθηκε επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, όταν η Ε.Ε πραγματοποιεί μια από τις πιο λυσσαλέες επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα. Ωστόσο δε μπορούμε να του την... χρεώσουμε αυτήν την επίθεση, καθώς παρέμεινε στη θέση μόνο λίγους μήνες, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια επίτροπος περιβάλλοντος. Σε αυτήν την θέση ολοκλήρωσε και τη θητεία του στην Κομισιόν.

Να πούμε βεβαίως ότι στα καθημάς ο Σταύρος Δήμας έχει μείνει στη συλλογική μνήμη κυρίως ως ο ένας από την "τριανδρία" της ΝΔ που υπονόμευσε τον Κώστα Μητσοτάκη, αλλά και για το μνημειώδες... χαστούκι που εισέπραξε σε ταξίδι στο εξωτερικό από την σύζυγο του Χανιώτη πρωθυπουργού, Μαρίκα.

Γιώργος Ψαρουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News