default-image

Άλλος για Πρόεδρος;

Ελλάδα
Άλλος για Πρόεδρος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προφανώς και ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση το τελευταίο για το οποίο κόπτονται είναι το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας που θα αντικαταστήσει με το πέρας της θητείας του τον Κάρολο Παπούλια.

Οι πρώτοι νοιάζονται για το "μαγικό" 180 που θα τους συντηρήσει στην εξουσία και η δεύτερη για το 121 που θα ανοίξει το δρόμο των εκλογών για την εξουσία. Όποιος λοιπόν δηλώνει ότι θα δει πρώτα το όνομα και μετά θα κρίνει τι θα πράξει, απλά υποκρίνεται γιατί απλούστατα αυτό που διακυβεύεται δεν είναι το πρόσωπο αλλά η συνέχεια της παρούσας κυβέρνησης ή το ενδεχόμενο επέλασης μίας άλλης. Σε κάθε όμως περίπτωση από την αρχή του περασμένου καλοκαιριού, όλα τα σενάρια και οι σχεδιασμοί σε τίποτα δεν εμπόδισαν μία ακατάσχετη ονοματολογία σε στυλ "πασαρέλα ονομάτων".

Ο κατάλογος ήδη είναι μεγάλος και όσο θα πλησιάζουμε σε επίμαχες ημερομηνίες θα προστίθενται διαρκώς ονόματα. Η υπόθεση σε μία χώρα που αν δημόσια φωνάξεις... «Πρόεδρε», θα γυρίσουν δεκάδες κεφάλια θα μπορούσε να έχει και τον τίτλο "Άλλος για Πρόεδρος;". Έτσι περίπου θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τα όσα διακινούνται ιδίως  τις τελευταίες ημέρες για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια στο ύψιστο πολιτειακό αξίωμα. Το γεγονός ότι έχουμε λιγότερες από 40 ημέρες εάν επισπευσθεί η διαδικασία, λόγω εμπλοκής με την τρόικα, για την έναρξη της πρώτης ψηφοφορίας (πιθανόν την 12η Ιανουαρίου) ή το αργότερο περίπου δυο μήνες, δηλαδή έναρξη των ψηφοφοριών το πρώτο πενθήμερο του Φεβρουαρίου, έχει ανοίξει για τα καλά το χορό της ονοματολογίας! Το χορό πάντως τον σέρνει η κυβέρνηση που θα έχει και την πρωτοβουλία να ρίξει το πρώτο όνομα επίσημα στη δημόσια διαβούλευση.

Ήδη, από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ακούστηκαν τις τελευταίες δυο ημέρες τρία ονόματα. Ο Νίκος Σηφουνάκης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έριξε το όνομα του Νίκου Κωνσταντόπουλου, έχοντας προφανώς το σκεπτικό ότι με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να… εγκλωβίσει το ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού είναι σίγουρο ότι δε θα δεχόταν.

Νωρίτερα, η ανεξάρτητη βουλευτής, προερχόμενη από τη ΔΗΜΑΡ, Κατερίνα Μάρκου, είπε τα ονόματα του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Παρασκευά Αυγερινού και της πρώην υπουργού και κορυφαίου στελέχους της Ν.Δ. επί σειρά ετών, Μαριέττας Γιαννάκου.

Βέβαια, πρώτο στη λίστα για πολλούς είναι το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος όμως έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα και δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί… Αυτή η κατηγορηματική του στάση όμως δε φαίνεται ικανή να σταματήσει τη συζήτηση γύρω από το όνομά του, το οποίο ανέφερε μόλις πριν λίγες μέρες πάλι ένας άλλος βουλευτής, πρόσωπο των τελευταίων εικοσιτετραώρων με βάσει τα όσα έγιναν, ο Παναγιώτης Μελάς, που αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Και δεν είναι ο μόνος, καθώς και αρκετοί από τη Ν.Δ. έχουν μιλήσει για τον Κ. Καραμανλή κατά καιρούς…

Στο μέσο της εβδομάδας ο Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε στο τραπέζι το όνομα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη και επέκρινε τη Γιάννα Αγγελοπούλου, προκαλώντας ποικίλα σχόλια, συζητήσεις και ερμηνείες για την επιλογή του, καθώς είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.

Εν μέσω της σεναριολογίας, ο πρώην επίτροπος στην Ε.Ε. Σταύρος Δήμας, ένα πρόσωπο που θεωρείται ένα από τα πιο φαβορί για το Προεδρικό Μέγαρο, γευμάτιζε στα μέσα της εβδομάδας με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη. Ήταν μια ακόμα κίνηση του Στ. Δήμα για να λειάνει το έδαφος κυρίως με την πλευρά των παπανδρεϊκών, με την οποία όμως πάντα είχε άριστες σχέσεις.

Στο τραπέζι παραμένει το όνομα του Φώτη Κουβέλη, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος θεωρείται μια καλή υποψηφιότητα για αρκετούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Από κάποια πλευρά κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες και το όνομα του Αλέκου Παπαδόπουλου, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ενώ ορισμένα κέντρα με τη σύμφωνη γνώμη και του γερμανικού παράγοντα προωθούν το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου, που διετέλεσε και πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης το 2012.

Άλλο ένα πρόσωπο που βρίσκεται στο φάκελο του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι από το χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ υπάρχει και ένα άλλο που συνιστά έκπληξη και είναι εκτός πολιτικής.

Πάντως, ουδείς μπορεί να αγνοεί και το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που υπό συνθήκες μπορεί, και ειδικά στην παρούσα χρονική περίοδο, να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες ώστε να αποτελέσει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το γεφυροποιό των δυο παρατάξεων σε μια ιστορική στιγμή για τον τόπο. Το όνομα αυτό όπως και του Γεράσιμου Αρσένη ακούγονται όμως πολύ περισσότερο σε ενδεχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από βουλευτικές εκλογές. 

Μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα το όνομα του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό, κάτι που μπορεί να γίνει πιθανότατα στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, πολλά ονόματα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν. Ενδεικτικά αναφέρονται τα όσα έχουν κυκλοφορήσει, χωρίς να υπάρχει όμως συζήτηση και απλά ακούστηκαν ή γράφτηκαν κυρίως εκτός άμεσης πολιτικής: ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, ο φιλόλογος, συγγραφέας και συγγενής εξ αγχιστείας του Αλέξη Τσίπρα, Λαοκράτης Βάσσης, ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο μαθηματικός και ακαδημαϊκός Θανάσης Φωκάς, ο ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλης Σκουρής και ο μέχρι πρότινος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Επίσης η πρώτη γυναίκα πρύτανης σε Γαλλικό Πανεπιστήμιο, η Ελένη Αρβελέρ, ο Ηρακλειώτης σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής αλλά και ο διαπρεπής συνταγματολόγος Νίκος Αλεβιζάτος που το "Ποτάμι" συχνά-πυκνά επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση. Το τελευταίο όνομα που έπεσε στο δημόσιο λόγο και μάλιστα από τον Χρύσανθο Λαζαρίδη  αλλά  και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ. με ιατρική ιδιότητα είναι του Γιώργου Παυλάκη, του ανθρώπου που κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν ο υπεύθυνος του ιατρείου που εγκαταστάθηκε στο κτίριο της Αρχιτεκτονικής. Σήμερα είναι διευθυντής του Τοµέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου (ΗΠΑ) και συμμετέχει στο Ελληνικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News