default-image

Αλ. Τσίπρας: Το "όχι" στον προϋπολογισμό σημαίνει "όχι" στον ΠτΔ

Ελλάδα
Αλ. Τσίπρας: Το "όχι" στον προϋπολογισμό σημαίνει "όχι" στον ΠτΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί από 180 βουλευτές, η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για εθνικές εκλογές, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2015.

Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Σας καλώ να προσφέρετε στη χώρα την τελευταία θετική υπηρεσία που σας απομένει. Εφόσον δεν λάβετε ψήφο από 180, ελάτε αύριο το πρωί να συμφωνήσουμε την ημερομηνία των εκλογών».

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τις προτάσεις για «συναίνεση» λέγοντας προς τον Πρωθυπουργό: «Αλλο πράγμα η συνεννόηση και ο πολιτικός πολιτισμός που δεν τον θέλετε, άλλο η συναίνεση. Σε ποια πολιτική θα υπάρξει η συναίνεση; Στο να κυβερνάτε τη χώρα με ηλεκτρονική αλληλογραφία; Στην απαγόρευση συναθροίσεων; Σε ένα κράτος πουν κάνει το λιοντάρι στον 209χρονο απεργών πείνας, αλλά σκύβει το κεφάλι στην τρόικα;».

«Τέτοια συναίνεση δεν μπορείτε να έχετε. Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα, είναι περισσότερο ηθικής τάξης. Δε θα τα ισοπεδώστε όλα. Η σχέση πολίτη και πολιτικού συστήματος θα αποκατασταθεί», υπογράμμισε, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr.

«Η χώρα είναι μπροστά σε ιστορικές επιλογές και κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει να γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού. Δεν θα δεσμεύσετε την επόμενη κυβέρνηση με τετελεσμένα που θα μας δέσουν τα χέρια», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή κάλεσε τον Α. Σαμαρά να εξηγήσει την δήλωσή του ότι «έχει τους 180» και «έχει μαξιλαράκι».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι «ακόμη και αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές ψηφίσουν, δεν βγαίνουν τα κουκιά» και ότι «τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν καταλήξει ακόμη και με συνεδριακές αποφάσεις τους ότι δεν ψηφίζουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας». «Όταν λέτε έχουμε τους 180, έχουμε μαξιλαράκι, τι ισχυρίζεστε; Ότι έχετε συμφωνήσει με Βουλευτές να σπάσουν τη γραμμή του κόμματός τους;», είπε χαρακτηριστικά.

Προϋπολογισμός 2014: Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή (1ο μέρος)

Αναφερόμενος στην λέξη «αποστασία» που έχει χρησιμοποιήσει ο κ. Τσίπρας είπε στον Α. Σαμαρά: «Σας ενοχλεί η αποστασία, ίσως επειδή σε άλλες εποχές είχατε πρωταγωνιστήσει».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους βουλευτές να δηλώσουν τι θα ψηφίσουν στην προεδρική εκλογή: «Αν ένας Βουλευτής έχει άλλη άποψη, να βγει να το πει καθαρά, δυνατά, ντόμπρα και παστρικά. Και να το πει τώρα» τόνισε, προκαλώντας ενόχληση στα έδρανα της ΝΔ.

«Όταν καταψηφίζεις ένα Προϋπολογισμό ουσιαστικά ζητάς την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης. Μπορείς τον Δεκέμβρη να ζητάς παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά παράταση της θητείας τον Γενάρη; Ποια επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος μπορεί  να το επιφέρει αυτό;», είπε και συνέχισε: «το όχι στον Προϋπολογισμό σημαίνει όχι σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το όχι σήμερα και το ναι αύριο είναι αποτέλεσμα μεθοδεύσεων. Καθαρές κουβέντες».

Για τα σενάρια παράτασης του μνημονίου σε συνδυασμό με εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρόκειται για «τέχνασμα και εξαπάτηση». «Όποια παιχνίδια και να παίξετε, σε συνεργασία με την τρόικα και τους δανειστές, δεν θα ξεγελάσετε κανένα» είπε και εκτίμησε ότι «οι δανειστές και η τρόικα ένα στόχο έχουν: να ψηφιστεί Πρόεδρος για να δοθεί παράταση στον Α. Σαμαρά».

«Για μας δρόμος επιστροφής δεν υπάρχει. Είναι το δικό μας «there is no alternative» που έλεγε κάποτε η Θάτσερ», δεσμεύθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι «ο λαός κλείνει τα αυτιά του στην κινδυνολογία και την τρομοκρατία. Όσο και να εκβιάζετε δεν θα καταφέρετε να επιβάλλετε στη χώρα ένα καθεστώς μεταδημοκρατίας».

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «το Σύνταγμα ασφαλώς και πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά η διαδικασία πρέπει να εκκινήσει μετά από εκλογές που θα αντιστοιχήσουν τη Βουλή με τη λαϊκή βούληση» και «σ' αυτή την επιχείρηση συνενόχους δε θα μας έχετε».

Τι απάντησε ο Γκ. Χαρδούβελης στον Αλ. Τσίπρα

Στις τοποθετήσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2015, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Το ερώτημα είναι, σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, πως θα ξεφύγουμε από την κρίση.

«Φοβάμαι ότι ο δρόμος της οικονομικής λογική που έχετε διαλέξει είναι ένας δρόμος επιστροφής στο παρελθόν αυτό που μας οδήγησε στην κρίση. Πως θα δημιουργήσετε μέχρι το Σεπτέμβριο 200.000 θέσεις εργασίας, που θα βρείτε τα λεφτά, τι δουλειές θα κάνουν αυτοί».

Στις αναφορές του κ. Τσίπρα ότι η χώρα κυβερνάται μέσω  email, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως αυτό αποδεικνύει πως υπάρχει διαπραγμάτευση.

«Ο λόγος που δεν έχει κλείσει η συμφωνία είναι ότι διαπραγματευόμαστε» είπε και κατέληξε: «Ακόμη και εάν γίνετε κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης, πρέπει να προχωρήσετε με τις μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές μας, τόνισε θέλουν να δουν συνέχεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News